כשהיא קבורה עם מנעול על רגלה ומגל ברזל מונח על צווארה, "זושיה" לא הייתה אמורה לחזור מעולם המתים. היא נטמנה בבית קברות ללא סימון בפיאן שבצפון פולין, ונחשבה בעיני שכניה כמי שעלולה להיות "ערפדית" – תופעה שהייתה נפוצה באותם ימים. כעת, באמצעות DNA, הדפסה תלת-ממדית וחימר פיסול, צוות מדענים הצליח לשחזר את פניה של זושיה, שנקברה לפני 400 שנה, וחושף בכך את הסיפור האנושי שמסתתר מאחורי אמונות על-טבעיות.
"זה די אירוני, בדרך מסוימת", אמר הארכיאולוג השוודי אוסקר נילסון. "האנשים שקברו אותה עשו כל שביכולתם כדי למנוע ממנה לחזור מן המתים… ואנחנו עשינו כל מה שיכולנו כדי להחזיר אותה לחיים". זושיה, כפי שנקראה על ידי המקומיים, התגלתה בשנת 2022 על ידי צוות ארכיאולוגים מאוניברסיטת ניקולאוס קופרניקוס בעיר טורון. היא הייתה בגיל 18-20 כשנפטרה, וניתוח של גולגולתה מעיד שסבלה ממחלה שגרמה לה לעילפון וכאבי ראש חמורים, ואולי גם מבעיות נפשיות, לדברי נילסון.
המגל, המנעול וסוגי עץ מסוימים שנמצאו בקבר נחשבו באותם זמנים לבעלי תכונות קסם שמגנות מפני ערפדים, כך לפי הצוות מניקולאוס קופרניקוס. זושיה נקברה בקבר מס' 75 בבית הקברות הבלתי מסומן בפיאן, מחוץ לעיר הצפונית בידגושץ'. בין הגופות האחרות שנמצאו במקום היה גם ילד "ערפד", שנקבר עם פניו כלפי מטה וגם לו היה מנעול על רגלו.
מעט ידוע על חייה של זושיה, אך נילסון והצוות בפיאן מעריכים שהפריטים עימם נקברה מצביעים על כך שהיא באה ממשפחה עשירה – אולי אף ממשפחה אצילה. אירופה של המאה ה-17 שבה חיה הייתה שטופה במלחמות, דבר שלפי נילסון יצר אקלים של פחד שבו אמונה במפלצות על-טבעיות הייתה תופעה רווחת.
תהליך השחזור של נילסון החל ביצירת העתק תלת-ממדי של הגולגולת, ולאחר מכן הוא בנה בהדרגה שכבות של חימר פיסול, "שריר אחר שריר", עד לעיצוב הפנים כך שייראו כמעט חיים. נילסון משתמש במבנה העצם בשילוב עם מידע על מין, גיל, אתניות ומשקל משוער כדי להעריך איך נראו הפנים.
"זה מרגש לראות פנים שחוזרות מן המתים, במיוחד כשאתה מכיר את הסיפור של הנערה הצעירה הזו", אומר נילסון. נילסון אמר שרצה להחזיר את זושיה "כבן אדם, ולא כמפלצת שבדמותה היא נקברה".