ניצחונו הגדול של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית ביום שלישי העיד, בין השאר, גם על עלייה ניכרת בתמיכה ברפובליקנים בקרב יהודי ניו-יורק. מדגם המצביעים של פוקס ניוז, שסקר 4,235 תושבים בניו-יורק, הצביע על כך שמבין 8% מהמשיבים שזיהו עצמם כיהודים, 46% תמכו בנשיא לשעבר, לעומת 54% שתמכו בסגנית הנשיא קמלה האריס. בסקר דומה ב-2020 קיבל טראמפ 37% בלבד מהקולות היהודיים בניו-יורק, לעומת 63% שהצביעו לנשיא ג'ו ביידן.
נראה שהתוצאות הללו ניכרות גם ברמה המחוזית. במחוז רוקלנד, אחד היהודיים ביותר ברחבי ארה"ב, טראמפ ניצח את האריס 56% מול 44% –שיפור של שמונה אחוזים לעומת 2020, אז היה זה ביידן שזכה במעט מעל מחצית הקולות.
בברוקלין, בעלת האוכלוסייה החרדית הגדולה, טראמפ הגדיל את כוחו ב-6% לעומת 2020, ככל הנראה גם הודות לעלייה בתמיכה מצד מצביעים היספניים. ברמה הלאומית, הצבעת ההיספנים לטראמפ זינקה ב-25%, אחת התנודות המשמעותיות ביותר בקרב קבוצה דמוגרפית כלשהי לעומת 2020, כך לפי המדגם הלאומי של אדיסון ריסרץ'.
הרב ירוחם זילבר, מנהל קשרי ממשל באגודת ישראל באמריקה, סיפר שאגודת ישראל לא דגמה אמנם מצביעים, אך נרשם "שיא במידת ההשתתפות" של יהודים באזורים שהיא פועלת בהם.
"הסוגיה הישראלית הייתה משמעותית בעבור הקהילה החרדית, אך הנושא הבוער עוד יותר היה העלייה החדה באנטישמיות, שהציתה את רצון המצביעים לצאת ולהשפיע", אמר זילבר. "אנשים פשוט לא מרגישים בטוחים". הוא הוסיף שההצבעה היהודית "שיחקה תפקיד מכריע ב-4 מהמרוצים הצמודים לבית הנבחרים. מנהיגים משני הצדדים הגיעו לרבנים בכירים וביקשו את תמיכתם".
"בתקדים היסטורי, בבית המחוקקים של מדינת ניו-יורק יהיו כעת 6 נציגים חובשי כיפה. רק לפני כמה שנים זה לא היה עולה על הדעת", ציין הרב.
בסופו של דבר, אחוזי התמיכה הגבוהים יחסית בטראמפ הפכו את המרוץ בניו-יורק, שבה ניצחה האריס בפער של 11%, לצמוד יותר מזה שבפלורידה, שם טראמפ ניצח בפער של 13%. מדובר במהפך היסטורי, שכן ניו-יורק נחשבת למעוז שמאל – ב-2020 ביידן ניצח שם ב-23% –בעוד שפלורידה נחשבה עד לא מזמן למדינה מתנדנדת.

ההישגים המרשימים של טראמפ בקרב יהודי ניו-יורק לא בהכרח באו לידי ביטוי ברמה הארצית. מדגמי המצביעים של אדיסון ריסרץ', שבהם משתמשות כל רשתות החדשות הגדולות פרט לפוקס ניוז, הצביעו על כך שרק 21% מיהודי ארה"ב הצביעו לטראמפ – נתון נמוך יותר בהשוואה ל-2020, לפי רוב הסקרים.
לעומת זאת, המדגם של פוקס הראה שטראמפ זכה ב-32% מקולות היהודים בארה"ב – אך גם זו עלייה מתונה מ-30 האחוזים שתמכו בו ב-2020. בנוסף, לפי המדגם של פוקס, אחוזי התמיכה בטראמפ בפנסילבניה בקרב היהודים נותרו יציבים – 26% הן ב-2020 והן ב-2024, ובקליפורניה, המדינה של קמלה האריס, הוא קיבל 21% בלבד מקולות היהודים.
מארק מלמן, נשיא "הרוב הדמוקרטי למען ישראל", הזהיר מפני הסקת מסקנות בעניין ההצבעה היהודית מהמדגמים שפורסמו עד כה. "הדבר היחיד שאנחנו יודעים הוא שהאריס קיבלה חלק משמעותי מהקול היהודי", אמר מלמן. "66% או 79%, שניהם מספרים מרשימים, אך בהחלט יש הבדל ביניהם".
דיוויד מיי, אנליסט בכיר במכון להגנה על הדמוקרטיות FDD)) אמר ל-JNS שבעקבות מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, יהודים רבים חשו לגיטימציה להצביע לטראמפ.
"האנטי-ציונות הרדיקלית, שמתמזגת עם אנטישמיות, גרמה ליהודים רבים לחוש שיש איום קיומי על ישראל ועל יהודים בארה"ב", אמר מיי. "המפלגה הדמוקרטית לא עשתה די כדי לשכנע יהודים רבים שהיא תתעמת עם הקיצונים במחנה שלה".
פרופ' סטיבן וינדמילר, מרצה אמריטוס ללימודים יהודיים קהילתיים בהיברו יוניון קולג', אמר ל-JNS שסביר כי מצביעים יהודים רבים תמכו בטראמפ בבחירות לנשיאות, אך תמכו במועמדים דמוקרטיים במרוצים מקומיים. "אני סבור שבקרב יהודים צעירים שהתנגדו למלחמה בעזה, יש כאלו שסביר להניח שלא הצביעו כלל או שבחרו בג'יל סטיין, מועמדת מפלגת הירוקים".
הוא הוסיף שבקהילה היהודית יש גם מגמות דמוגרפיות: "יש להכיר בכך שהקול החרדי בניו-יורק הופך למשמעותי יותר ויותר".
"קמפיין שנמשך עשירית מהחיים שלי"
בשעות הקטנות של הלילה שבין שלישי לרביעי, כשספירת הקולות הייתה בעיצומה, ביקרנו בשתי מסיבות צפייה שארגנו יהודים במנהטן. רבים מבין הסטודנטים והצעירים היהודים שפגשנו שם הביעו תמיכה נלהבת בדונלד טראמפ, אך גם מי שהתנגדו לנשיא לשעבר ציינו שהם מרגישים הקלה מכך שעונת הבחירות הסתיימה סוף סוף.
איזי קרטן, תושב ברוקלין, דיבר איתנו באירוע ליהודים צעירים בבית הכנסת "פארק איסט" שבאפר איסט סייד, שאורגן על ידי המועדון הספרדי של מיאמי. קרטן הביע "אושר" מניצחונו של טראמפ, בשל תמיכתו המוצהרת של הנשיא לשעבר בישראל: "הקהילה היהודית זקוקה לו. לדעתי, אילו טראמפ לא היה עולה לשלטון, ישראל הייתה בסכנה קיומית. מדובר במדינה קטנה בים של מדינות ערביות שרוצות בהשמדתה".
"עכשיו כשהוא ניצח, אני חושב שנוכל לפעול באופן ממוקד יותר נגד איראן ולפרק את ארגוני הטרור שבחסותה באזור", הוסיף. "אני כבר מתחיל לראות איך העולם משתנה לטובה".
באירוע בפארק איסט, שמשתתפיו לגמו בירה ויין ונשנשו חטיפים בעוד שהתוצאות של פוקס ניוז משודרות ברקע, אמר דיוויד בהאר, מייסד המועדון הספרדי של מיאמי, שהוא הצביע לטראמפ ומאמין שרבים מחברי המועדון נוטים ימינה – אך האירוע היה "פתוח לכלל הקהילה", ללא קשר לעמדות פוליטיות. "רבים מאיתנו חיים לבד בעיר, אז רצינו לאחד את הקהילה לאירוע בחירות חשוב כזה", הסביר ל-JNS.
מוקדם יותר בערב, בקמפוס של ישיבה יוניברסיטי שבמרכז מנהטן, מצאנו מגוון רחב יותר של עמדות פוליטיות. כ-40 סטודנטים התאספו בחדר כנסים גדול שבו הוגשו פיצות והוצבו כמה מסכים ששידרו את תוצאות הבחירות בפוקס ניוז, CNN, ABC ושידור חי של אתר החדשות העצמאי "פרי פרס".
במהלך האירוע וביום שלמחרת שוחחנו עם אריאל עזה, סטודנט שנה ב' מניו-ג'רזי, ועם טליה אייזקס, גם היא סטודנטית שנה ב' מניו-ג'רזי. עזה אמר שהוא מרגיש "אופטימי" לגבי העתיד, כעת כשהבחירות הוכרעו סופית. "טראמפ יהיה נשיא טוב לכל אמריקני. אני חושב שהקדנציה הראשונה שלו תרמה באופן חיובי לאמריקנים, הן כאן והן מעבר לים".

"אפשר לראות שהכלכלה תחת טראמפ תצליח", הוסיף, "מכיוון שמדד הדאו ג'ונס עלה ב-1,400 נקודות מאז שהתקבלו תוצאות הבחירות".
אייזקס אמרה ל-JNS שהיא לא "מופתעת במיוחד" מהתוצאות, מכיוון שציפתה לניצחון של טראמפ. "אחרי ארבע שנים של ממשל ביידן, ובעקבות הרבה אירועים לאומיים ובינלאומיים שראינו לאחרונה, אפשר להבין למה העם האמריקני רצה שינוי. אומרים שהאמריקנים מאשימים את ביידן בעלייה באינפלציה ובמחירי הדיור, וגם במלחמה בישראל, ולכן הם חושבים שטראמפ יצליח יותר".
שרולי פרידמן, סטודנט שנה ג' מברוקלין ויו"ר משותף של אגודת הסטודנטים, אמר ל-JNS שמטרת האירוע הייתה לאחד סטודנטים בעלי דעות פוליטיות מגוונות. "היה חשוב לנו לארגן את האירוע למען הקהילה הסטודנטיאלית הרחבה, גם למי שלא התעניינו בפוליטיקה קודם לכן. זו מערכת בחירות שבה אנשים מתעניינים בפוליטיקה לראשונה, ואם אין להם חברים שחוגגים את האירוע בעצמם, רצינו לספק להם את המקום לכך".
"הקמפיין הזה נמשך שנתיים – שזה בערך עשירית מהחיים שלי", הוסיף. "תמיד מרגש כשמדינה חזקה כל כך בוחרת מי ינהיג אותה בשנים הקרובות".
ניסים פרחי, סטודנט שנה ג' מדטרויט ויו"ר משותף של אגודת הדמוקרטים בישיבה יוניברסיטי, אמר שהיה חשוב לקהילה האוניברסיטאית להפגין "אחדות" במהלך מערכת בחירות מקוטבת כל כך. אף שהוזמן למסיבת בחירות של אנשים בעלי דעות פוליטיות זהות לשלו, החליט לבוא לכאן מאחר שזו "הזדמנות טובה לאחד את קהילת הסטודנטים. במקום לארגן שתי מסיבות נפרדות, אחת של הדמוקרטים ואחת של הרפובליקנים, היה טוב יותר לאחד את הקהילה שלנו במפגש בלתי מפלגתי".
סקר שערך עיתון סטודנטים של ישיבה יוניברסיטי ב-30 באוקטובר מצא ש-87% מהסטודנטים התכוונו להצביע לטראמפ, בעוד ש-13% בלבד התכוונו להצביע לסגנית הנשיא קמלה האריס.