סגנית הנשיא קמלה האריס הודתה ביום רביעי בהפסד שלה בבחירות לנשיאות ארצות הברית, עם סיומו של קמפיין קצר ונמרץ, וקראה לתומכיה להתקדם יחד עם הרפובליקנים כעם אחד, למרות התבוסה הקשה לנשיא הנבחר דונלד טראמפ.
בנאום התבוסה שלה ניסתה האריס לאזן בין כבוד לרצון הבוחרים בארה"ב לבין האזהרות החמורות שהשמיעה נגד טראמפ במהלך הקמפיין. בדברים שנשאה באוניברסיטת הרווארד שבוושינגטון הבירה קראה האריס למי שהצביעו לה לנהוג בכבוד כלפי מוסדות המדינה, גם אם הם חשים בוז כלפי טראמפ. "אני יודעת שאנשים חווים מגוון רגשות כעת. אני מבינה אותם, אבל עלינו לקבל את תוצאות הבחירות. במדינה שלנו אנחנו חייבים נאמנות לא לנשיא או למפלגה, אלא לחוקה".
האריס הוסיפה שהיא אומנם מודה בהפסד בבחירות, אך היא "לא מוותרת על המאבק שהניע את הקמפיין הזה". היא הבטיחה להמשיך להיאבק למען הפלות, סיום השימוש בנשק למעשי אלימות, הדמוקרטיה ושלטון החוק.
הנאום סימן את סופן הרשמי של 36 שעות דרמטיות שבהן אמריקנים יצאו לקלפיות, ובסופו של דבר העניקו לטראמפ ניצחון היסטורי. ביום שלישי בלילה התכנס הנשיא ג'ו ביידן במעונו בבית הלבן עם כמה מיועציו הוותיקים, אלה שהובילו אותו לניצחון בבחירות 2020 ועיצבו את קמפיין הבחירות שלו ב־2024 סביב המאבק למען הדמוקרטיה, אך לבסוף יעצו לו לפרוש מהמרוץ.
האירוע החל באווירה אופטימית, בתקווה שהאריס תביס את הנשיא לשעבר טראמפ כפי שעשה ביידן לפני ארבע שנים. אך לדברי אחד הנוכחים בחדר, ככל שהלילה התקדם והתוצאות הגיעו, האווירה הפכה קודרת.

כשהדמוקרטים עיכלו את היקף תבוסתם שלשום, בהבנה שטראמפ ניצח בכל אחת משבע המדינות המתנדנדות, החלו להישמע קולות של חרטה וחשבון נפש נוקב במפלגה.
אילו ביידן לא היה מתעקש להישאר במרוץ עד לשלב מאוחר כל כך, האם המפלגה הייתה יכולה לקיים פריימריז כדי לבחור מועמד משופשף יותר? אילו האריס הייתה בוחרת את מושל פנסילבניה היהודי והפופולרי ג'וש שפירו כסגנה, האם זה היה משפר את אחוזי התמיכה בדמוקרטים במדינות "הקיר הכחול" – פנסילבניה, ויסקונסין ומישיגן? אילו ביידן היה נשאר במרוץ, האם היה מצליח לשמר את הקואליציה שהביאה אותו לבית הלבן ב־2020?
הדמוקרטים העלו גם שאלה עמוקה יותר: איך פספסה המפלגה לחלוטין את הלך הרוח במדינה, והמעיטה בערכם של הבוחרים שנמשכו למסרים של טראמפ? רבים מהאסטרטגים הדמוקרטים סבורים כי יש צורך בשינוי מוחלט של החשיבה הפוליטית במפלגה. היא מוכרחה להתבונן במה שקרה, ולא רק להרגיש פגועה וכועסת", אמר דייוויד אקסלרוד, יועץ דמוקרטי בכיר. לדבריו, "המפלגה הדמוקרטית הפכה למפלגה של תושבי הערים הגדולות ובעלי ההשכלה הגבוהה. חרף טענתה למחויבות לאנשים עובדים, היא ניגשת אליהם לעיתים ברוח של מיסיונר – כאילו אנחנו כאן כדי לעזור להם להיות יותר כמונו. זו גישה מתנשאת. אני לא חושב שזו התנשאות מכוונת, אבל היא בהחלט מורגשת. אני חושב שטראמפ ניצל את זה היטב".
גורמים במפלגה הדמוקרטית אמרו ביום רביעי שבהמשך צפויה להתקיים ביקורת מעמיקה יותר שתנסה למצוא את הגורמים להפסד הצורב, אך בשל ההלם שהם שרויים בו – הם לא הצליחו לזהות החלטות טקטיות פרטניות שהם מתחרטים עליהן. "התוצאות אמרו יותר על אמריקה מאשר על קמלה", טענה דונה ברזיל, אסטרטגית דמוקרטית ותיקה.
האריס עצמה רמזה שהקמפיין עשה את כל שביכולתו. "אני גאה מאוד בקמפיין שניהלנו ובאופן שניהלנו אותו", אמרה סגנית הנשיא בנאום ההפסד שלה באוניברסיטת הרווארד, המקום שבו קיוותה לשאת נאום ניצחון בלילה שלפני כן. בסוף דבריה עזבה את המקום מבלי לדבר עם המעריצים שהתאספו שם.
החוזקות לא נוצלו
רבים בסביבת האריס ראו בביידן מטען כבד, והביעו תסכול מכך שהאריס לא הייתה יכולה להתנער מהנשיא נטול האהדה או לשכנע את הבוחרים שהיא תהיה שונה ממנו באופן מהותי. יש שטענו כי אילו ביידן היה המועמד, הלילה היה מסתיים מוקדם יותר ובניצחון מוחץ יותר של טראמפ.
"הוצאנו את עצמנו מבור עמוק, אבל לא מספיק", כתב ברשתות החברתיות דיוויד פלאף, יועץ של האריס. כשנשאל על המצב קודם לנאום ההפסד של האריס בהרווארד, אמר פלאף: "היו לי ימים טובים יותר".
דמוקרטים אחרים מאמינים בהפך המוחלט, וטוענים שחוזקותיו של ביידן לא נוצלו די על ידי סגניתו. גרוע מכך, לדבריהם, היה המאמץ להדיח אותו מהמרוץ, שהיווה השפלה ציבורית שרק פגעה בסיכויי המפלגה.
"יש לי ביקורת על חלק מהאסטרטגיה, ועל אלו שאמרו 'ביידן הוא הבעיה'", אמרה לרשת MSNBC סימון סנדרס, שעבדה למען ביידן והאריס, "נראה שזה לא היה רעיון טוב שהדמוקרטים תזמרו פסטיבל 'נעיצות סכין' ציבורי מאוד נגד ג'ו ביידן – לא סכין בגב, אלא סכין בבטנו של נשיא ארה"ב המכהן. אחרי כן אפילו לא השתמשו בו בעיר הולדתו, סקרנטון שבפנסילבניה".
מנהלת הקמפיין של האריס, ג'ן א'ומלי דילון, שלחה ביום רביעי דוא"ל לצוות שלה שבו ציינה כי "ייקח זמן לעכל את זה", ועודדה אותם להתרכז בנקודות החיוביות. "התמודדתם עם רוחות־נגד שלא נראו כמותן, ומכשולים שברובם היו מחוץ לשליטתנו", כתבה א'ומלי דילון, "ידענו שזה יהיה קרב על כל קול, וכך היה".
היא הוסיפה שבעוד שארה"ב בכללותה נטתה ימינה, במדינות המתנדנדות שבהן התמקד הקמפיין לא נראתה תנועה ימינה באותה עוצמה. "זה מספר על העבודה שלכם ועל היקף האתגר, שבסופו של דבר לא הצלחנו להתגבר עליו". היועץ הדמוקרטי אקסלרוד אמר שהאריס ניהלה קמפיין טוב, ושהתוצאה הייתה אולי ידועה מראש ללא קשר למה שעשתה. "המדינה רצתה לסלק את הממשל, והיא הייתה חלק מהממשל. אני פשוט לא יודע אם היה משהו שהיא הייתה יכולה לעשות כדי לפתור את הבעיה הזו".

אקסלרוד ייחס חלק מהאחריות לביידן, בטענה שהחלטת הנשיא להישאר במרוץ כמה שבועות לאחר הופעתו החלשה בעימות עם טראמפ ב־27 ביוני מנעה מהמפלגה לקיים פריימריז, כפי שציינו מבקרים רבים. במקום זאת, נאלצה האריס להציג את עצמה לבוחרים בקמפיין קצר מאוד.
בנוסף טען היועץ כי ביידן התקשה להתחבר לחששות הכלכליים של הבוחרים. "לפעמים הייתה תחושה שהנשיא רצה כל כך קרדיט על תפקידו בצליחת המגפה ובהצלת הכלכלה, עד שהוא לא באמת הקשיב למה שאנשים חווים", הסביר אקסלרוד, "התוכנית הכלכלית שלו למאבק באינפלציה, 'ביידנומיקס', תירשם בהיסטוריה ככישלון מיתוגי".
הדמוקרטים ניצבים כעת בפרשת דרכים לאחר שהפסידו את הבית הלבן, את הסנאט, וייתכן שגם את בית הנבחרים. ספירת הקולות שתקבע את התוצאות שם טרם הסתיימה בעת כתיבת שורות אלו. התבוסה בקלפיות הייתה כה רחבה, עד כי בסוף ספירת הקולות יהיה טראמפ, ככל הנראה, המועמד הרפובליקני הראשון מזה עשרים שנה שזכה לא רק ברוב בחבר האלקטורים, אלא גם במספר גדול יותר של קולות בכלל.
לדמוקרטים גם אין כרגע מנהיג. ביידן בן ה־81 הוזז הצידה על ידי בכירי המפלגה שחששו מגילו ומכושרו. האריס הפסידה במרוץ מכריע. מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט צ'אק שומר איבד את הרוב שלו. מנהיג הסיעה הדמוקרטית בבית הנבחרים, האקים ג'פריס, נמצא בתפקידו רק שנתיים ואינו מנוסה.
ייתכן שלנשיא לשעבר ברק אובמה ימשיך להיות תפקיד מאחורי הקלעים בהובלת המפלגה, וכך גם לאשתו, מישל אובמה, שהצהירה כי אין לה עניין להיכנס לפוליטיקה. יושבת ראש בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי נהנית עדיין מתמיכה גדולה במפלגה, וזכתה בכהונתה העשרים ברצף בקונגרס בבחירות השבוע. אך פלוסי כבר בת 84, והיא ויתרה על הנהגת המפלגה בבית הנבחרים.
הדיון סביב מה השתבש ביום הבחירות – ואיך לתקן את המצב – יחריף ככל שהמפלגה תתחיל להיערך להתנגדות למדיניות של טראמפ כנשיא. השאלה תעלה שוב כאשר יתחילו להפציע מועמדים פוטנציאליים למרוץ לנשיאות ב־2028.
חבר הקונגרס דון בייר אמר שהדמוקרטים בבית הנבחרים "מאוכזבים" מהפסדה של האריס, ולא דנו עדיין בתפקידם העתידי במפלגה. לדבריו, בעוד שהדמוקרטים גאים בהישגי ממשל ביידן, החקיקה שהעביר חוללה גם "יותר מדי שינויים" במהלך ארבע השנים האחרונות, "בנוסף לתרבות ה'נעורה' והמגפה" שגרמו לבוחרים להירתע מהמפלגה הדמוקרטית: "הענקנו לרפובליקנים הרבה תחמושת".
ביום רביעי התקשר ביידן להאריס ולטראמפ והזמין את טראמפ לפגישה בבית הלבן. ביידן נשא אתמול נאום לאומה, שבו הבטיח כי מעביר השלטון ייעשה בצורה מסודרת ושלווה.
גורם בבית הלבן אמר שהנשיא מעריך את אופן ניהול הקמפיין של האריס, ורואה במרוץ עניין מורכב בעקבות הקיטוב הגדול במדינה. אנשים במעגל הקרוב לביידן ציינו שמנהיגים מכהנים רבים ברחבי העולם הודחו בבחירות שהתקיימו מאז המגפה.
ביידן שיבח את האריס בהצהרה שפורסמה אתמול, וכינה אותה "שותפה עצומה ועובדת ציבור מלאה באמינות, אומץ ואופי". אך בכירים בבית הלבן לא הסכימו עם הטענה שביידן חולק באשמה על תוצאת הבחירות. הם היו גאים בכך שהוא נותר המועמד היחיד שניצח את טראמפ, ולא הביעו צער על כך שפרש מהמרוץ.
בכירים אלה גם הדגישו את החלטת ביידן לפרוש כצעד לא אנוכי, ופסלו את הרעיון שעיתוי הפרישה המאוחר העמיס על האריס מכשול שלא ניתן היה להתגבר עליו.