ביום ו' האחרון הופתעה סוריה והעולם כולו ממתקפה רחבת היקף שיזמו מיליציות המורדים בסוריה כנגד צבא אסד. בשנים האחרונות התנהלה המלחמה בסוריה, בה נהרגו כ-600 אלף איש וכ-13 מיליון הפכו פליטים (6.8 מיליון בתוך סוריה ו-5.2 מיליון מחוצה לה), בהילוך נמוך יותר. אך התחושה הזו נגדעה באחת עם המבצע אליו יצאו המורדים וטרם הגיע לסיומו, במהלכו השתלטו המורדים על אזורים נרחבים בצפון-מערב המדינה.
מה מתרחש כרגע בסוריה, מיהן קבוצות המורדים השונות במדינה, מה גרם למורדים לצאת למבצע דווקא עכשיו והאם יש לישראל קשר לעניין ומהו האינטרס הישראלי במלחמה שבין אסד למיליציות הללו?
שביל החלב
כבר מספר שנים שמלחמת האזרחים בסוריה מתנהלת על אש נמוכה יחסית, זאת לאחר מספר שנים מטלטלות בתחילתה, לאחר שרוסיה, חיזבאללה ואיראן סייעו לאסד להחזיר לידיו את השליטה במרבית אזורי המדינה. במארס 2020 הוכרזה הפסקת אש במחוזות חלב ואידיליב בצפון-מערב סוריה. הצדדים אומנם הפרו את ההסכם פעמים רבות מאז 2022, אך המתקפות היו נקודתיות.
בתחילת אוקטובר דווח כי ממשלת סוריה הזרימה כוחות גדולים לאזור אלפו שבמרחב הכפרי המערבי של חלב, זאת מפני תגבור כוחות ג'יהאדיסטים, בעיקר מקבוצת חיית תחריר א-שאם (HTS) באזור, מה שהעלה הערכות לפיהן ארגוני המורדים מתכננים מתקפה רחבת היקף באזור. בסוף השבוע האחרון התממשו ההערכות. ביום ו' פתחו ארגוני המורדים בצפון סוריה במבצע "הרתעת התוקפנות", במסגרתו הסתערו על מספר יישובים ובסיסים צבאיים בחלב ואידליב וכבשו אותם ובתוך כך הרגו כ-140 חיילים סורים. ביממה שקדמה למבצע תקף הצבא הסורי את העיירה אריחא שבאזור אידליב והרג ופצע 16 בני-אדם.

המורדים השתלטו על מרבית שטחה של חלב, ואמש הודיעו כי השתלטו על נמל התעופה הבינלאומי בעיר. במקביל החלו חילות האוויר של רוסיה וסוריה להפציץ את כוחות המורדים מהאוויר. ב-BBC הבריטי ציטטו את מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד שפועל מבריטניה, שם נטען כי מאז תחילת המבצע נהרגו כ-372 בני-אדם.
פילוג הממלכה
המלחמה הובילה לפיצול המדינה לאזורי שליטה שונים שמתחלקים בין שבעה גורמים עיקריים, כאשר את החלוקה תוכלו לראות במפה. באדום השטח שבידי ממשלת סוריה הרשמית ואסד ובתוכו, בשחור, חמישה "איים" בהם שולט דאעש. בצהוב השטח שנשלט בידי הכורדים ושבטים ערביים הנתמכים בידי האמריקנים (SDF), בירוק בהיר קבוצות שרובן סוניות פרו-תורכיות ובדרום, בטורקיז, קבוצות מורדים הנתמכים גם הם בידי ארה"ב וכן בידי הירדנים ואילו "ממשלת הישועה הסורית" מיוצגת על-ידי הצבע הלבן. בואו נכיר קצת יותר לעומק את המורדים שיצאו למתקפה השבוע ואת שאר הכוחות הפועלים בסוריה.
"ממשלת הישועה הסורית" מורכבת ממספר פלגים ובראשם HTS, ארגון אסלאמיסטי-קיצוני שהוקם ב-2017 בעקבות מיזוג בין ג'בהת פתח א-שאם, לשעבר "ג'בהת א-נוסרה", שלוחת אל-קאעידה בסוריה, ונחשב לאחד הארגונים החזקים באזור.
לצד ממשלת הישועה ו-HTS גם המיליציות הטורקיות השתתפו במתקפה. הארגונים הללו מאוגדים יחד תחת "הצבא הסורי הלאומי" (SNA) – קבוצה סונית שנוסדה במטרה להפיל את משטר אסד ולהקים מדינה דמוקרטית יותר תחתיו. מחד, הם מחויבים לערכים סוניים, ומאידך חותרים להימנע מפונדמנטליזם דתי. עם השנים, התמיכה בטורקיה חיזקה את מעמדם, אך המורדים סבלו מהתפצלות פנימית.
שני ארגוני מורדים סוניים נוספים הם נור א-דין א-זנקי, שהייתה מהפלגים המובילים במועצת הפיקוד של המהפכנים הסורים לפני שזו פורקה, וג'יש אל עיזה, שמונהג בידי קצין שערק מצבא סוריה ולוחם כיום נגדו, בעיקר באזור אידליב. נור א-דין עיזא נתמכת בידי טורקיה וקיימות טענות דומות גם לגבי ג'יש אל עיזה. ארגון מרכזי יותר הוא אחראר א-שאם, קואליציית קבוצות המייצגות את האסלאם הסלפי ונחשבת למתונה ביחס לאחרות.

מי שלוחם בכל המיליציות הללו פרט למשטר אסד הם "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF), אותם נהוג לכנות במחוזותינו בשם "הכורדים". מדובר בברית צבאית של ארגונים כורדיים-ערביים שהוקמה בשנת 2015, נחשבת למתונה ונתמכת בידי האמריקנים. חרף העובדה שמדובר בארגון מורדים, הם לא מגבילים עצמם למלחמה בצבא אסד. הם מילאו חלק משמעותי מאוד במערכה מול דאעש וכעת נלחמים גם נגד המורדים האיסלאמיסטים כמו HTS לרבות במהלך המבצע הנוכחי. בשל אותה זהות אינטרסים, נטען בעבר כי אסד ופוטין תומכים בכורדים, אך התמיכה אינה מתבטאת במעשים בפועל.
כרגיל, היהודים אשמים
אז מה גרם ל-HTS לצאת למתקפה דווקא עכשיו?
אסד חייב קרדיט גדול לרוסיה ואיראן, לרבות חיזבאללה. רוסיה ואיראן מספקות למשטר אסד סיוע צבאי, הכולל מימון ונשק, בעוד חיל האוויר הרוסי מפציץ עבורו מטרות והאיראנים מספקים לו מיליציות שיעיות שיתמכו בו. חיזבאללה סייעה לו רבות במלחמה מול המורדים ודאע"ש בשלבים המוקדמים יותר של המלחמה, בהם נראה היה כי אסד בדרך ליפול. בלעדיהם, סביר להניח שהיה זוכה לגורל דומה של מועמר קדאפי כבר לפני שנים, אלא שרוסיה, איראן וחיזבאללה עסוקים כעת במלחמות משלהם והפניות שלהם לתמוך באסד כיום נמצאת בשפל שכמותו הוא לא ידע.
מי שזיהו את פגיעות המשטר הסורי בתקופה הזו היו גם המורדים וגם אסד שהחל ליזום מתקפות אגרסיביות יותר ויותר על המורדים כדי להרתיעם, לרבות תקיפה אווירית באוקטובר שהביאה למותם של 11 בני-אדם וכן המתקפה כאמור ביום ה' האחרון. המורדים, שזיהו את חולשת המשטר מחד ואת העלייה באגרסיביות מאידך – החליטו שזה הזמן המתאים לתקוף ביתר שאת.
ההפצצות האוויריות הרבות שיוחסו לישראל ופגעו באנשי משמרות המהפכה ובמילציות הפרו-איראניות במדינה, שסייעו למשטר אסד פגעו אף יותר ביכולת המשטר להתגונן ויתכן שגם הן תרמו להבנה של המורדים שסיכויי הצלחת מתקפה כזו גבוהים, ודאי כאשר טורקיה תומכת מהצד. שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, האשים את ישראל ישירות במצב כשאמר: "(מה שקורה בסוריה הוא) תוכנית אמריקנית-ציונית שמטרתה לערער את הביטחון והיציבות באזור, בעקבות הכשלון הישראלי מול ציר ההתנגדות".
בין בגין לאסד
כששאלו את מנחם בגין ז"ל בעד מי ישראל במלחמת איראן-עיראק נתן תשובה שהפכה לקאלט: "איחלתי בהצלחה לשני הצדדים". בשלב הזה העימות בתוך סוריה משחק לטובתנו. ישראל רוצה לתקוף את שיירות התחמושת והציוד שמעבירה איראן לחיזבאללה דרך סוריה. המלחמות הפנימיות של אסד יקשו עליו מאוד לפתוח חזית מול ישראל, קל וחומר כאשר הרוסים עדיין עמוק במלחמה. עם זאת, בטווח הארוך נראה שאותם ארגונים אסלאמיסטיים מסוכנים אף יותר מנשיא סוריה על מגרעותיו הידועות, כך שלאחר ההצלחה לה אנו מייחלים לשני הצדדים, נקווה שהמורדים הללו לא יהיו אלה שיצאו עם ידם על העליונה.