מאות פליטים סורים התאספו היום (ב') בשני מעברי גבול בדרום טורקיה, בציפייה דרוכה לשובם הביתה בעקבות נפילת ממשלתו של הנשיא בשאר אסד.
רבים הגיעו לשערי הגבול סילבגוזו ואונקופינר עם עלות השחר, עטופים בשמיכות ומעילים. חלקם חנו ליד מחסומי מעבר הגבול, התחממו במדורות מאולתרות או נחו על האדמה הקרה. בין הממתינים בסילבגוזו היה מוחמד צין בן ה-28 שהביע התרגשות מהסיכוי לחזור למולדתו. הוא נמלט מדמשק ב-2016 וחי ועובד באיסטנבול. "אסד ירה בנו והרג אותנו", אמר צין. "אני אחזור לסוריה עכשיו. תודה לאל, המלחמה הסתיימה".
סיר עלי, בן 18, שעזב את דמשק לפני שש שנים, עבד בעיר הסמוכה גזיאנטפ כדי לפרנס את אמו ואחיו בבית. "אנחנו שמחים מאוד, שמחים מאוד. לא רק אני, אלא כולם, כולנו, כל הסורים כאן, שמחים מאוד", הוא אמר. "כולם יחזרו, אף אחד לא יישאר כאן. כולם ילכו למשפחותיהם".

גורמים רשמיים בטורקיה לא אמרו כמה סורים חזרו למדינה מאז נפילתו של אסד. הרשויות הקימו מחסום כחמישה קילומטרים ממעבר הגבול, ואפשרו רק לסורים עם תעודות הולמות להתקדם אל שער הגבול, כך דיווחה רשת הטלוויזיה הטורקית HaberTurk.
נפילתו של אסד עוררה שמחה רחבה בקרב 3 מיליון הפליטים הסורים בטורקיה, כאשר רבים יצאו לרחובות איסטנבול וערים אחרות כדי לחגוג. אתמול הסירו הסורים גם את דגל ממשלת סוריה מהקונסוליה הסורית באיסטנבול, והחליפו אותו בדגל האופוזיציה.
טורקיה קיבלה את הפליטים הסורים בזרועות פתוחות בשנים הראשונות של מלחמת האזרחים בסוריה שפרצה ב-2011 – והפכה לקולטת הפליטים הגדולה ביותר בעולם. אנקרה האמינה שהסכסוך יסתיים במהירות וזרם הפליטים יהיה זמני. אך כאשר טורקיה התמודדה עם אתגרים כלכליים, דעת הקהל כלפי הפליטים הפכה שלילית ואילצה את ממשלתו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן לחפש דרכים להבטיח את החזרתם לסוריה.
גורמים טורקים מקווים כעת שמספר לא מבוטל מהסורים יחזרו מרצונם. שר החוץ הטורקי, האקן פידן, אמר היום כי "נמשיך במאמצים שלנו להבטיח את החזרה הבטוחה והרצונית של הסורים, ולבנות מחדש את המדינה".
מן מדבר והלבנון
מאות עקורים סורים חזרו היום לסוריה גם מלבנון, כאשר עשרות מכוניות עמדו בתור כדי להיכנס. אתמול חילקו תושבי לבנון ממתקים לסורים שחיכו לחזור לארצם.
סמי עבד אל-לטיף, פועל בניין ופליט מחמה שנסע לסוריה כדי להצטרף לאשתו וארבעת ילדיו, אמר שהעתיד בסוריה עדיין לא ברור, אך "כל דבר טוב מבשאר". הוא אמר שהוא מצפה לתוהו ובוהו בהתחלה, אבל בסופו של דבר המצב יירגע. "תסתכל על חאלב עכשיו", הוא הוסיף, בהתייחסו לעיר הגדולה הראשונה שהשתלטו עליה כוחות המורדים לפני יותר משבוע, שבה החיים נמשכו פחות או יותר כרגיל. הוא אמר שהוא גם מקווה שתהיה כעת עבודה רבה בסוריה לבנייה מחדש.
מלאק מטר, שהתכונן לחזור לדמשק, אמר: "זו הרגשה שחיכינו לה 14 שנים. אתה מרגיש את עצמך חופשי פסיכולוגית – אתה יכול לבטא את עצמך. המדינה חופשית והמחסומים נשברו". כעת, הוא הוסיף, "הסורים צריכים ליצור מדינה מאורגנת היטב שדואגת לארצם. זה שלב חדש".