לפני מעט יותר משנה חוו הסופרמרקטים בארגנטינה עליות מחירים באופן יומיומי כמעט. משפחות ממעמד הביניים ניסו להוציא את מטבע הפסו המקומי המתדרדר במהירות מיד עם קבלתו, וכלכלנים הזהירו שהמדינה נמצאת על סף היפר-אינפלציה.
הזעם הציבורי על הכלכלה הוביל לעלייתו של מיליי, שהתקשורת מגדירה אותו כליברטריאן והוא מגדיר עצמו כאנרכו-קפיטליסט. הנשיא הארגנטינאי עלה לשלטון כשהוא נישא על כנפי הבטחות לקצץ את הממשלה המנופחת, להפריט כל מה שזז ולחסל את האינפלציה הגבוהה.
המשימה שעמדה לפתחו הוגדרה ככמעט בלתי אפשרית. חוסר ניסיונו של מיליי בתפקידי ממשל, תסרוקתו הפרועה, התפארויותיו המיניות, התנהגותו החריגה וסגנונו הבוטה עוררו כלפיו ספקנות בארגנטינה, מדינה עם היסטוריה ענפה של מנהיגים כושלים בכלל ורפורמות כלכליות כושלות בפרט. עם כניסתו לתפקיד, יישם מיליי סדרת צעדי צנע, כולל קיצוץ בסובסידיות לאנרגיה ותחבורה, פיטורי עשרות אלפי עובדי ממשלה, הקפאת פרויקטים של תשתיות ציבוריות והטלת הקפאות שכר ופנסיה מתחת לאינפלציה.

הצעדים היו קשים. האבטלה עלתה, הפעילות הכלכלית ירדה והעוני גבר, אבל אז כלכלת ארגנטינה שהתנהלה באופן כה לקוי במשך שנים – החלה לשנות כיוון ובחדות. האינפלציה החודשית צנחה, האג"ח התאוששו והפער בין הדולר בשוק השחור לשער הרשמי הצטמצם עד כדי 44 אחוזים. מדד הסיכון של ארגנטינה – המשפיע על הסיכון לחדלות פירעון – נמצא בנקודה הנמוכה ביותר בה היה בחמש השנים האחרונות.
האינפלציה, המכה הנצחית של ארגנטינה והעדיפות העליונה של מיליי עם כניסתו לתפקיד, הואטה משיעור חודשי של 25 אחוזים בדצמבר אשתקד ל-2.7 אחוזים בלבד באוקטובר – הרמה הנמוכה ביותר בשלוש השנים האחרונות ובפער משמעותי. שיעור האינפלציה השנתי של ארגנטינה נותר על 193 אחוזים גם לאחר הרפורמות של מיליי, אך הארגנטינאים מתמקדים במגמה. באינפלציה החודשית ניכרת ירידה חדה – מה שמסמל כי המדיניות הפיסקלית של מיליי נושאת פרי.
כדי לפתות את הארגנטינאים להצהיר על הון בדולר אמריקני שאותו הסתירו, הגה תוכנית מיליי לגילוי מרצון, כאשר מי שיחשוף בפני הרשויות כי צבא הון כאמור ישלם עליה מס ויקבל סנקציה מופחתת מאוד, אם בכלל ולאחר מכן יהפוך שאר הכסף לחוקי. התוכנית הכניסה כ-19 מיליארד דולר לבנקים של ארגנטינה עוד לפני סיום השלב הראשון שלה, כך דיווחה רשות המסים במדינה. ההכנסה הזו העלתה את יתרות המטבע הזר שהיו מצומצמות ערב כניסתו של מיליי לתפקיד.
קשה עכשיו – הקלה אחר-כך
היום (ד') הודיע מיליי כי לראשונה מזה 123 שנים ארצו סיימה את הגירעון התקציבי של המדינה, אך היה לכך מחיר.
מיליי עצר את העלאות התקציב לאוניברסיטאות, מה שהותיר כמה אוניברסיטאות במאבק לשמור על האורות דולקים והמעליות פועלות. הוא הוריד את דרגת משרד התרבות, סגר את המכון הלאומי לתיאטרון, סגר סוכנות חדשות במימון המדינה והפסיק את המימון למחקר מדעי. הוא השהה פרויקטי תשתיות ציבוריות, והשאיר ערים מלאות במבנים מיותרים. על פי לשכת הבנייה הארגנטינאית, כ-200 אלף פועלי בניין איבדו את עבודותיהם בשנה האחרונה.
המיתון בארגנטינה הוחמר, עם ירידה של 20 אחוזים בהוצאות הצרכנים בשנה האחרונה ושיעור העוני שהגיע לשיא של שני עשורים – 52.9 אחוזים במחצית השנייה של השנה שעברה. הקשישים בארגנטינה הם אולי הסמל החזק ביותר למאבק של מיילי באמצעות טיפולו התקציבי הקשה. חלק מהחיסכון הגדול ביותר של הממשלה נבע מבלימת ערך הפנסיות הריאלי. גובה הפנסיה החודשית המינימלית עומד על 300 דולר בלבד.

אבל עכשיו, כשמיילי המתלהב מכריז על ממשלתו כעל המצליחה ביותר בהיסטוריה ומבטיח לארגנטינאים שבקרוב יתחילו לקצור את הפירות של ההתאוששות הכלכלית שהוא הבטיח שתבוא אחרי הכאב, הרף הולך ומתרומם, גם כאשר הסיכונים נותרו בעינם. כדי לממש את הבטחתו להפוך את ארגנטינה לאחת הכלכלות החופשיות בעולם, מיילי נדרש להזרים מזומנים או לקיים הסכם חדש עם קרן המטבע הבינלאומית, שיקל על הלחץ של החזרי החוב הרבים המיועדים לשנה הבאה.
משקיעים זרים הביעו התלהבות מהשינויים של מיילי וההצלחות שקצר, כמו גם קרן המטבע הבינלאומית, לה ארגנטינה חבה 44 מיליארד דולר. מאידך, הם נוהגים בזהירות לאחר שנכוו כתוצאה מהמשבר בארגנטינה ב-2001 – שבסופו ארגנטינה נכנסה לפשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריית החובות למשקיעים זרים.
מיליי מקווה להרוויח מחברויותיו המתפתחות עם נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ והטייקון אילון מאסק. כיו"ר בעל המניות הגדול ביותר של קרן המטבע בשנת 2018, טראמפ היה מפתח להשגת חבילת הלוואות שיא של 56 מיליארד דולר עבור ארגנטינה. שלושת הגברים אכלו יחד במועדון מאר-א-לאגו של טראמפ החודש. מיילי טוען כי ההתייעלות התקציבית הקשוחה שלו השרתה השראה על טראמפ ומאסק להקים את מה שהם כינו "מחלקת ההתייעלות הממשלתית", בראשה יעמדו מאסק ו-ויווק רמאסוואמי.
"כולם חשבו שנכשל פוליטית," אמר מיילי כשדיבר בפני קהל תומכיו בארגנטינה בשבוע שעבר. "היום הם מודים בלית ברירה, שהם הופתעו".