מאז נפילתו של נשיא סוריה לשעבר בשאר אל אסד, נחשפו ברחבי המדינה מתקני ייצור בקנה מידה תעשייתי של הסם הממריץ "קפטגון", שלדברי מומחים הניע סחר עולמי של 10 מיליארד דולר בשנה.
בין המקומות ששימשו לייצור התרופה היו בסיס האוויר אל-מאזה בדמשק, חברה לסחר מכוניות בלטקיה ומפעל שייצר פעם חטיף צ'יפס בפרבר "דומה" הסמוך לדמשק. כוחות הממשלה השתלטו על המפעל ב-2018.
"משתפי הפעולה של אסד שלטו במקום הזה. אחרי שהמשטר נפל… באתי לכאן ומצאתי אותו בוער", אמר פיראס אל-תות, הבעלים המקורי של המפעל, ל-AP. "הם באו בלילה והציתו את הסמים אבל לא הצליחו לשרוף הכל". "מכאן הגיחו כדורי קפטגון כדי להרוג את עמנו", אמר אבו זיהאב, פעיל בהיאת תחריר א-שאם, הארגון המרכזי השולט כעת במדינה, בזמן שארגונו העניק לעיתונאים גישה לאתר.
מלחמת האזרחים בסוריה, שנמשכת כבר כמעט 14 שנים, פיצלה את המדינה, פוררה את הכלכלה ויצרה קרקע פורייה לייצור הסם. מיליציות, מצביאים וממשלת אסד הפכו את ייצור קפטגון ממבצע בקנה מידה קטן המנוהל על ידי ארגוני פשע למקור להכנסות בקנה מידה תעשייתי של מיליארדי דולרים.
ההדחה של אסד שיבשה את פעולת רשתות הייצור והמסחר הללו, סיפקה מבט מקרוב על פעולותיהן וחשפה את כלכלת המלחמה שתמכה בשלטונו של אסד על סוריה. מומחים אומרים שהשינוי בסוריה עשוי ליצור הזדמנות לפרק את תעשיית קפטגון.
כיצד בנתה סוריה את אימפריית הקפטגון שלה?
קפטגון פותח לראשונה בגרמניה בשנות ה-60 כתרופת מרשם ממריצה למצבים כמו נרקולפסיה. מאוחר יותר הוא הוצא מחוץ לחוק בגלל בעיות הלב שגרם ותכונותיו הממכרות. השפעותיו, שדומות להשפעות סמי האמפטמין, הפכו אותו לפופולרי במזרח התיכון – הן בקרב האליטות והן בקרב לוחמים – מכיוון שהוא הגביר את המיקוד והפחית את העייפות. ממשלת אסד זיהתה הזדמנות בסם המיוצר בזול על רקע המשבר הכלכלי של סוריה והסנקציות הכבדות שהוטלו עליה עקב מלחמת האזרחים.
קפטגון מיוצר באמצעות תהליך כימי פשוט הכולל ערבוב של חומרים שמופקים מאמפטמין עם חומרי עזר ליצירת טבליות, בדרך כלל במעבדות מאולתרות. סחר הקפטגון החל להפוך לתעשייתי בסביבות 2018-2019, כאשר משטר אסד – וקבוצות חמושים אחרות בסוריה – השקיעו במתקני ייצור, במחסנים וברשתות סחר. זה איפשר לסוריה להפוך ליצרנית הגדולה ביותר בעולם של קפטגון, כאשר ייצור מסוים מתרחש גם בלבנון.
רוב המשלוחים של קפטגון שנתפסו מקורם בסוריה, על פי נתוני "פרויקט המסחר בקפטגון של ניו ליינס", יוזמה של צוות החשיבה של מכון ניו ליינס.
העדויות לחסות שנתן משטר אסד לתעשיית קפטגון הן מכריעות, נכתב בדו"ח שפורסם במאי. מטה הביטחון של דיוויזיית השריון הרביעית של הצבא הערבי הסורי, בראשות אחיו של בשאר אל-אסד, מאהר, פיקח על המבצעים ויצר מערך ייצור מתואם, הוסיף הדו"ח.
לאן וכיצד הוברח הקפטגון?
הקפטגון הוברח מעבר לגבולות במשאיות ובאניות מטען. לפעמים הסמים הוסתרו באריזות מזון, בתוך מכשירי אלקטרוניקה ובתוך חומרי בניין כדי להתחמק מגילוי. נתיבי ההברחה העיקריים עברו דרך גבולותיה הפרוצים של סוריה עם לבנון, ירדן ועיראק, מהם הופץ הסם ברחבי האזור. השווקים המובילים אליהם הוברח הסם היו של מדינות המפרץ העשירות כמו סעודיה ואיחוד האמירויות.
בלבנון, סחר הקפטגון שגשג, במיוחד ליד הגבול הסורי ובעמק הבקעה. הרשויות בלבנון נאבקו כדי לבלום את זרימת הקפטגון מסוריה, שלדברי אנליסטים בוצעה על ידי חיזבאללה. בעקבות גילוי ארגזי פירות ארוזים בקפידה עם חבילות של הסם שהוחבאו בין רימונים ותפוזים, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות קבעו הגבלות על ייבוא תוצרת חקלאית מלבנון.
סם הקפטגון מצא את דרכו גם עד דרום מזרח אסיה וחלקים מאירופה.
כמה הכנסות הניב הסם למשטר אסד?
שווי הסחר העולמי השנתי בקפטגון הוערך ב-10 מיליארד דולר, כאשר הרווח השנתי של משפחת אסד הגיע לכ-2.4 מיליארד דולר, לדברי קרוליין רוז, מנהלת פרויקט הסחר של מכון ניו ליינס בניו יורק. "לראות כל כך הרבה מתקנים בקנה מידה תעשייתי, המזוהים עם המשטר, נחשפים, היה מזעזע אך לא מפתיע".
היו ראיות נרחבות הקושרות בכירים במשטר ואת בני משפחת אסד למסחר", אמרה רוז, שארגונה עוקב אחר כל תפיסת משלוח קפטגון ופשיטה על מעבדת קפטגון שמתועדות בפומבי. גילוי המתקנים, לדבריה, אישר את "היחסים הקונקרטיים בין הקפטגון למשטר הקודם". עדיין לא ברור כמה מפעלים פעלו בסוריה, אך מומחים ואנשי היאת תחריר א-שאם מעריכים שסביר להניח שיש מאות מפעלים הפזורים ברחבי המדינה.
קפטגון ככלי נרקו-דיפלומטי
בעוד שמדינות שכנות ביקשו זה מכבר לרסן את הסחר בסמים, השפעתן על אסד הייתה מוגבלת. ערב הסעודית קבעה עונשים מחמירים על סחר בקפטגון ושיפרה את האבטחה בגבולות, תוך שיתוף פעולה עם מדינות מפרץ אחרות כדי לפקח על נתיבי הברחה. עם זאת, מאמצים אלו נאלצו להתמודד עם אתגרים מרשתות ההברחה המורכבות הפועלות ברחבי סוריה, לבנון וירדן.
הקפטגון סיפק לממשלת אסד מנוף שהוביל לסיום הבידוד הפוליטי שלו. בשנים האחרונות, בשיחות שנערכו בין סוריה למדינות ערב, הפסקת הסחר בקפטגון הייתה דרישה מרכזית של האחרונות. במאי 2023, סוריה התקבלה מחדש לליגה הערבית, ממנו היא הושעתה מאז 2011 עקב היחס האכזרי של אסד כלפי המפגינים בארצו. סוריה התחייבה להילחם בהברחות, מה שהוביל להקמת ועדת תיאום ביטחונית אזורית.
זמן קצר לאחר הפסגה כסימן אפשרי להסכם מאחורי הקלעים, הגבירה ירדן את המעקבים לאורך הגבול הסורי. פעילים ומומחים דיווחו על תקיפות אוויריות על ביתו של סוחר סמים ידוע ועל מפעל חשוד של קפטגון ליד דרעא הסמוכה לירדן, ככל הנראה בהסכמת אסד.
עתידו של הקפטגון בסוריה שלאחר אסד
אסד הפך את סוריה ל"מפעל הקפטגון הגדול בעולם", הצהיר אל-ג'ולאני, המנהיג החדש של סוריה, בנאום ניצחון במסגד אומיה בדמשק ב-8 בדצמבר. "היום, סוריה מתנקה, הודות לחסדי האל הכול יכול".
בעוד שאסד ותומכיו אולי היו הנהנים העיקריים מהקפטגון, ישנן עדויות לכך שגם קבוצות אופוזיציה סוריות היו מעורבות בהברחת סמים. קבוצות מורדים, מיליציות מקומיות וארגוני פשע מאורגן ייצרו והבריחו את הסם כדי לממן את פעולותיהם, אומרים אנליסטים.
"סביר להניח שנראה הפחתה בהיצע לטווח קצר בסחר, עם ירידה בייצור בקנה מידה תעשייתי. עם זאת, שחקנים פליליים הם יוזמתיים, וסביר להניח שהם מחפשים מקומות חדשים לייצר בהם, במיוחד כשרמות הביקוש נשארות יציבות", אמרה רוז.
בנוסף למלחמה בסחר בקפטגון, ממשלת המעבר של סוריה צריכה "להקים תוכניות לפיתוח כלכלי שימריצו את הסורים להשתתף בתחומים כלכלים חוקיים", אמרה רוז.