מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, אמר כי ממשלו ערך השבוע ניסוי בטיל היפרסוני חדש שמטרתו להרתיע את יריבותיה של המדינה באוקיינוס השקט, כך דיווח היום כלי תקשורת במדינה. הניסוי התרחש שבועיים לפני השבעתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, ובמקביל לביקורו של שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן בדרום קוריאה.
"מערכת הטילים ההיפרסוניים תכיל באופן מהימן כל יריבה באזור האוקיינוס השקט שיכולה להשפיע על ביטחון המדינה שלנו", אמר קים, שפיקח על השיגור, בהצהרה שפרסמה סוכנות הידיעות המרכזית הקוריאנית (KCNA).
KCNA ציינה את השימוש ב"תרכובת חדשה של סיבי פחמן" במנוע הטיל, שמומחים הזהירו כי עלול לאפשר לפיונגיאנג לפגוע ביעדים נוספים באמצעות טכנולוגיה שרק לארצות הברית, רוסיה וסין יש גישה אליהן כיום. השיגור השתמש גם ב"שיטה חדשה, מקיפה ויעילה" עבור מערכת בקרת הטיסה וההדרכה של הטיל, אמרו ב-KCNA.

בלינקן ביקר אתמול אצל בעלת הברית האסטרטגית של ארה"ב, דרום קוריאה, אויבת של הצפון, כאשר השתיים עדיין מצויות במלחמה מבחינה טכנית. הדיפלומט האמריקני הבכיר, שנמצא כעת בטוקיו, צפוי להתייחס לנושאים סביב פיונגיאנג בשיחות עם יפן.
זה היה שיגור הטיל הראשון של צפון קוריאה מאז נובמבר, אז ערכה ניסוי במה שלדבריה היה טיל הדלק המוצק הבין-יבשתי המתקדם והחזק ביותר שלה (ICBM). קים אמר שהטיל ששוגר אתמול טס למרחק של 1,500 ק"מ – יותר מהנתון של 1,100 ק"מ שנתן צבא קוריאה הדרומית – ונע במהירות פי 12 ממהירות הקול, לפני שנחת באוקיינוס.

"זו בבירור תוכנית ומאמץ להגנה עצמית, לא תוכנית ופעולה התקפית", אמר קים. עם זאת, הוא הוסיף כי "אי אפשר להתעלם מהביצועים של הטיל ברחבי העולם", וכי הוא מסוגל "להנחית מכה צבאית רצינית על כל יריבה, תוך שבירה יעילה של כל מחסום הגנתי צפוף. פיתוח יכולות ההגנה של צפון קוריאה, במטרה להיות מעצמה צבאית, יואץ עוד יותר".
הניסוי היווה מסר לארה"ב לקיים דיאלוג המבוסס על הטכנולוגיה החדשה של פיונגיאנג שמשנה את המשחק, בזמן שטראמפ מתכונן להיכנס לבית הלבן, אמרו פרשנים. "זה שולח מסר ברור לממשל טראמפ, המציע שכדי לקיים דיאלוג, יש להכיר בעמדתה האסטרטגית של צפון קוריאה", אמר הונג מין, פרשן בכיר במכון קוריאה לאיחוד לאומי, ל-AFP.
הבת של קים צופה
תמונות שפרסמה KCNA הראו את קים מתבונן בשיגור עם בתו המתבגרת Ju Ae במיקום לא ידוע. מיקומו של אתר הניסוי לא נחשף אף הוא, אך תמונות הראו את שיגור הטיל מחלקת אדמה נידחת מוקפת מים משני הצדדים.

פרשנים אמרו כי שיגור הטיל החדש מדאיג מכיוון שהוא כולל טכנולוגיה שלמעט מדינות יש גישה אליה. "השגת מהירויות כאלה דורשות חומרים שיכולים לעמוד בתנאים קיצוניים", אמר יאנג מו-ג'ין, נשיא האוניברסיטה ללימודי צפון קוריאה בסיאול. אם הניסוי יצליח, משמעותו היא שצפון קוריאה תוכל לבחון טווחים מורחבים לשיגור טילים, ואם היא תוכל להגיע ל-3,000 עד 5,000 קילומטרים, "זה עלול לאיים לא רק על כוחות ארה"ב ביפן אלא אפילו על מטרות נוספות", הוסיף יאנג.
בלינקן גינה את שיגור הטיל ואמר שפיונגיאנג "כבר מקבלת ציוד ואימונים צבאיים רוסיים". הונג אמר כי ייתכן שלפיונגיאנג היה "שיתוף פעולה טכני" עם מוסקבה על טכנולוגיית הטילים החדשה. כמו כן, גופי המודיעין האמריקני והדרום קוריאני מאמינים שצפון קוריאה שלחה אלפי חיילים בסוף השנה שעברה להילחם נגד אוקראינה וכבר ספגה מאות אבדות.

נשיא דרום קוריאה בפועל, צ'וי סאנג-מוק, מתח ביקורת על ניסוי הטילים של פיונגיאנג בישיבת הממשלה היום, וכינה אותה "איום חמור" על הביטחון האזורי. לי סונג-ג'ון, דובר המטות המשולבים של דרום קוריאה, אמר כי חלק מפרטי השיגור של צפון קוריאה, כמו טווח הטיסה של הטיל, אינם מדויקים וכי היא "העלתה לעתים קרובות טענות מוגזמות".
הניסוי התרחש בזמן שדרום קוריאה מתמודדת עם סערה פוליטית לאחר שהנשיא שהודח, יון סוק יאול, הכריז על משטר צבאי בחודש שעבר, בטענה שעליו להגן מפני "כוחות קומוניסטיים של צפון קוריאה". מנהיג צפון קוריאה אמר בשנה שעברה שיון הוא "אדם שחסר לו משהו", וטען כי כדי להבטיח את ביטחונה של דרום קוריאה, על יון "לא להתגרות" בצפון.