אחרי ההצהרות, ההבטחות והכוורת שהרכיב – הנשיא דונלד טראמפ הושבע אתמול (ב') בפעם השנייה לבית הלבן. נראה שיומו הראשון של הנשיא החדש-ישן פורה מאוד, ודרמטי לא פחות.
טראמפ ביטל שורה של צווים נשיאותיים ופעולות שכינה "מזיקות" תחת הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, כולל צו נשיאותי מ-1 בפברואר 2024, שהטיל סנקציות על יהודים המתגוררים ביהודה ושומרון שהואשמו ב"ערעור השלום, הביטחון והיציבות בגדה המערבית".
ב-1 בפברואר, ביידן "הקפיא" ממערכת הבנקאות האמריקנית ארבעה תושבים ישראלים מיהודה ושומרון, שלדבריו היו אשמים בביצוע פשעים אלימים. כמו כן, ממשלו הטיל סנקציות על חמישה גופים ישראליים ושלושה אנשים בגין "קיצוניות אלימה" ב-11 ביולי, אך טעה בשמו של אחד הישראלים והטיל סנקציות על האדם הלא נכון.
ב-18 בנובמבר, ממשל ביידן הטיל סנקציות על שלושה ישראלים נוספים ושלושה גופים, כאשר הוא שב וטוען כי הנענשים "מערערים את השלום, הביטחון והיציבות בגדה המערבית ואת בטיחותם של ישראלים ופלסטינים כאחד". בינואר, שני ישראלים-אמריקנים תבעו את ממשל ביידן וטענו כי הוטלו עליהם סנקציות שלא כדין ונשללה מהם הזכות להליך ההוגן.
בשבוע האחרון לנשיאותו, ביידן האריך את מצב החירום הלאומי שהכריז עליו ב-1 בפברואר ביהודה ושומרון בשנה נוספת, עד 1 בפברואר 2026.

בנוסף לביטול הצו שתחתיו הטיל ממשל ביידן סנקציות על ישראלים ביהודה ושומרון, טראמפ ביטל גם את הצו הנשיאותי 14022, מ-1 באפריל 2021, שבו ביידן סיים את "מצב החירום הלאומי" בנוגע לבית הדין הפלילי בהאג.
בביטול הצו הנשיאותי של ביידן, טראמפ משיב את הצו הנשיאותי 13928, מ-11 ביוני 2020, שהתייחס ל"טענות הסמכות הבלתי לגיטימיות של בית הדין על אנשי צוות של ארצות הברית וחלק מבעלות בריתה" והנשיא החדש מטיל סנקציות אישיות על גורמים בכירים הקשורים לבית הדין שטענו לסמכות כזו, כלפי ארה"ב וכלפי ישראל, כבעלת בריתה.
"הנשיא טראמפ מחיל מחדש סנקציות באמצעות צו נשיאותי על בכירי בית הדין הפלילי הבינלאומי" כתב מארק דובוביץ', מנכ"ל הקרן להגנת הדמוקרטיות. "אנו מודים לנשיא דונלד טראמפ על החזרת הסנקציות נגד בכירי בית הדין הפלילי הבינלאומי המכוונים להעמיד לדין אמריקנים ואת בעלות בריתנו הדמוקרטיות", נמסר מאיפא"ק. "אנו מפצירים בסנאט להצטרף לבית הנבחרים באימוץ חקיקה שתהפוך את הטלת הסנקציות הללו לחוק קבוע".
"הממשל הקודם הטמיע פרקטיקות לא פופולריות בעליל, אינפלציוניות, בלתי חוקיות ורדיקליות בכל סוכנות ומשרד של הממשל הפדרלי", אמר טראמפ, והוסיף שהביטולים שהכריז עליהם ביום ההשבעה "יהיו הצעדים הראשונים מבין רבים שממשלת ארצות הברית תנקוט כדי לתקן את מוסדותינו וכלכלתנו".

כמו כן, טראמפ הודיע כי לא יינתן אישור ללימודים לאזרחים פרו-חמאסיים בארה"ב והפסיק את המימון לאונר"א ל-90 יום, עד שיבדוק אם פעילותה תואמת את המדיניות הרצויה שלו. "תעשיית הסיוע החוץ והביורוקרטיה אינן תואמות את האינטרסים האמריקנים ובמקרים רבים מנוגדת לערכים האמריקנים", כתב טראמפ והוסיף כי הן "משרתות את ערעור השלום העולמי על ידי קידום רעיונות בחוץ לארץ". מוסדות האו"ם מצדן, לא מסכימות כרגע לשום גוף להחליף את אונר"א, גם כשהארגון יצא מהחוק הישראלי ביו"ש.
מלבד הצעדים המשמעותיים כלפי ישראלים, טראמפ הספיק ביומו הראשון להכריז מצב חירום עם מקסיקו, להטיל מכסים על ייבוא ממקסיקו, סין וקנדה, שהסביר בנאום ההשבעה שלו כך – "במקום להטיל מס על אזרחינו כדי להעשיר מדינות אחרות, נטיל מס על מדינות זרות כדי להעשיר את אזרחינו". נשיא ארה"ב החל בתהליך של פרישת ארה"ב מארגון הבריאות העולמי (WHO). כזכור, טראמפ יזם את הפרישה של ארה"ב במהלך כהונתו הראשונה, אך ההחלטה בוטלה על ידי הנשיא דאז, ג'ו ביידן.
בנוסף לכך, הנשיא הגדיר את קרטלי הסמים במקסיקו כארגון טרור, והכריז כי ילדים שנולדו לשוהים בלתי חוקיים בארה״ב לא יהיו אזרחים. ביומו הראשון הוא מייסד רשות ביטקוין וגם פורש מהסכם האקלים (הסכם פריז), בטענה שאינו הוגן: "ארצות הברית לא תחבל בתעשיות שלה בזמן שסין מזהמת ללא עונש".
הנשיא הרפובליקני גם מעביר את פיקוד החלל לאלבמה, עוצר את המימון הפדרלי לשירותי הפלות ומכריז כי מפרץ מקסיקו ייקרא מעתה "מפרץ אמריקה". כמו כן, הוא עוצר גיוסי כוח אדם בממשל הפדרלי והצהיר כבר אתמול כי בכוונתו להביא להפסקת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.