מחקר שפורסם בשבוע שעבר מגלה כי מדענים שניתחו DNA בן 2,000 שנה חשפו שחברה קלטית בדרום בריטניה בתקופת הברזל הייתה מנוהלת על ידי נשים, ממצא המאשש את תיאורי ההיסטוריונים הרומאים.
כאשר היסטוריונים כמו טקיטוס וקסיוס כתבו על כיבוש בריטניה על ידי רומא בין השנים 44 ל-84 לספירה, הם תיארו נשים המחזיקות בעמדות כוח, ביניהן המלכה הלוחמת המפורסמת בודיקה, שהובילה מרד נגד הכיבוש הרומי, בזזה ושרפה מספר ערים כולל לונדיניום – שלימים תהפוך ללונדון. הייתה גם קרטימנדואה, מלכת שבט הבריגנטים בצפון אנגליה במאה הראשונה.
גם יוליוס קיסר, בתיאורו את מלחמות גאליה שנכתב יותר ממאה שנה קודם לכן, תיאר נשים קלטיות המשתתפות בענייני ציבור, מפעילות השפעה פוליטית – ונושאות יותר מבעל אחד.
"כשהרומאים הגיעו, הם נדהמו לגלות נשים בעמדות כוח", אמר מיילס ראסל, ארכיאולוג מאוניברסיטת בורנמות' ושותף למחקר החדש שפורסם ב-Nature. חלק פקפקו בתיאורים אלה, וטענו "שהרומאים הגזימו בתיאור החירויות של הנשים הבריטיות כדי לצייר תמונה של חברה לא מתורבתת", סיפר. "אבל ארכיאולוגיה, וכעת גם גנטיקה, מרמזות שנשים היו בעלות השפעה בתחומים רבים של החיים בתקופת הברזל, למעשה, ייתכן שהמוצא האימהי היה המעצב העיקרי של זהויות קבוצתיות."
הגברים עזבו, הנשים נשארו
במסגרת המחקר, צוות החוקרים ניתח יותר מ-50 גנומים שהופקו מאתרי קבורה בכפר וינטרבורן קינגסטון במחוז דורסט שבדרום אנגליה, שהיה מיושב לפני ואחרי הכיבוש הרומי.
החוקרים מציינים כי בתי קברות מתקופת הברזל עם אתרי קבורה משומרים היטב הם נדירים בבריטניה, אולי משום שהמתים לרוב נשרפו, הופשטו מבשרם ואיבריהם, או פשוט "הונחו בביצות". עם זאת, שבט הדורוטריגס, שהתגורר באזור החוף המרכזי-דרומי של אנגליה בין 100 לפנה"ס ל-100 לספירה – והעניק את שמו לדורסט – היה יוצא דופן, וקבר את מתיו בבתי קברות.

חפירות שנערכו באתרים אלה מאז 2009 כבר סיפקו רמזים על המעמד החברתי הגבוה שהחזיקו נשים בשבט.
"הקברים המצוידים היטב לאורך תקופת הברזל בדורסט" שהכילו כלי שתייה, מראות, חרוזים וטובין אחרים היו כולם של נשים – למעט אחד שכלל חרב, אמר ראסל, שהוביל את החפירות. ניתוח ה-DNA הראה שרוב האנשים שנקברו באתר היו קשורים דרך הקו האימהי שלהם, וחוזרים "לאישה אחת, שחיה מאות שנים קודם לכן", אמרה לארה קסידי מטריניטי קולג' דבלין, המחברת הראשית של המחקר.
עם זאת, כמעט ולא היו קשרים לאורך הקו האבהי. "זה משקף לנו שבעלים הצטרפו לקהילות נשותיהם עם נישואיהם, כשהאדמות כנראה הועברו בירושה דרך הקו הנשי", אמרה קסידי בהצהרה.
חברות הממוקדות סביב נשים – מה שאתנוגרפים מכנים "מטרילוקליות" – הן נדירות לאורך תקופה היסטורית זו.
עם זאת, החוקרים סרקו מחקרים קודמים ו"מצאו סימנים למטרילוקליות במספר בתי קברות ברחבי בריטניה מתקופת הברזל התיכונה והמאוחרת," מסביב ל-400 לפנה"ס ואילך, אמרה קסידי. "עם זאת, ייתכן מאוד שמערכת זו הייתה נפוצה גם בתקופת הברזל המוקדמת או אולי אף מוקדם יותר."