מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, הזהיר היום (חמישי) כי ניצחון רוסי על אוקראינה יערער את כוח ההרתעה של הברית הצבאית הגדולה בעולם, וכי שיקום ההרתעה יעלה טריליוני דולרים. נאט"ו מגבירה את נוכחותה לאורך האגף המזרחי, הגובל ברוסיה, בלארוס ואוקראינה, ופורסת אלפי חיילים וציוד כדי להרתיע את מוסקבה מהרחבת המלחמה לשטחן של 32 המדינות החברות בארגון.
"אם אוקראינה תפסיד, עלות שיקום ההרתעה של נאט"ו תהיה גבוהה בהרבה ממה שאנחנו שוקלים כרגע מבחינת הגדלת ההוצאות והייצור התעשייתי", אמר רוטה. "זה לא יעלה מיליארדים נוספים; זה יעלה טריליונים נוספים", הוא ציין, במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ.

רוטה הדגיש כי תומכיה המערביים של אוקראינה צריכים "להגביר ולא לצמצם את התמיכה" שהם מעניקים למדינה, כמעט שלוש שנים מאז פלישתה של רוסיה. "עלינו לשנות את מסלול המלחמה", אמר רוטה והוסיף כי "אסור לנו לאפשר במאה ה-21 למדינה אחת לפלוש למדינה אחרת ולנסות לעשות לה קולוניזציה". "עברנו את הימים האלה", אמר.
חששות ממהלכים של הנשיא טראמפ
באירופה גוברת הדאגה כי נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, עלול לנסות לסיים במהירות את המלחמה בהסכם עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בתנאים שאינם מיטיבים עם אוקראינה. אך רוטה הזהיר מפני קבלת החלטות חפוזות. "אם נגיע לעסקה רעה, זה רק יגרום לכך שנראה את נשיא רוסיה "נותן כיפים" למנהיגי צפון קוריאה, איראן וסין. איננו יכולים לקבל זאת", אמר ראש ממשלת הולנד לשעבר. "זו תהיה טעות גיאופוליטית חמורה".

ריצ'רד גרנל, שליחו החדש של טראמפ למשימות מיוחדות, מתח ביקורת על בעלי הברית שאינם מגבירים את הוצאותיהם הביטחוניות בהתאם לקו המנחה של נאט"ו, אך עדיין מדברים על המשך המלחמה. הוא גם אמר שהאמריקאים חושבים שזה "שערורייתי" שממשל ביידן סירב לדבר עם פוטין.
מנהיגי נאט"ו הסכימו שכל מדינה חברה צריכה להוציא לפחות 2 אחוזים מהתמ"ג שלה על תקציב הביטחון. הארגון מעריך כי 23 מדינות יעמדו ביעד זה השנה, אם כי כמעט שליש עדיין לא. פולין ואסטוניה מוציאות על ביטחון את החלק הגבוה ביותר מהתמ"ג שלהן. "אתם לא יכולים לבקש מהעם האמריקני להרחיב את מטריית נאט"ו כשחברות נוכחיות אינן משלמות את חלקן ההוגן", אמר גרנל.

ארה"ב מוציאה את הרוב בתוך נאט"ו על התקציב שלה, במונחים דולריים, ובעלות בריתה מסתמכות על הכוח הצבאי שלה להגנתן. "כשיש לנו מנהיגים שהולכים לדבר על מלחמה נוספת, אנחנו צריכים לוודא שהמנהיגים האלה מוציאים את הסכום הנכון של כסף", אמר גרנל. "אנחנו צריכים להיות מסוגלים להימנע ממלחמה, וזה אומר איום אמין מצד נאט"ו".
גרנל גם טען כי הנשיא לשעבר ג'ו ביידן שגה בכך שסירב לשוחח עם פוטין, אשר הואשם בפשעי מלחמה על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בשנת 2023 בגין "גירוש בלתי חוקי" של ילדים מאוקראינה לרוסיה. "אתם צריכים להיות מסוגלים לדבר עם אנשים", אמר גרנל. "שיחה היא טקטיקה, ולא ניתן לפתור בעיות בדרכי שלום אם לא מנהלים שיחות", הוסיף.
עמדת פולין ומאמצים לסיום המלחמה
שר החוץ הפולני, רדק סיקורסקי, בירך על הודאתו של טראמפ כי על רוסיה לעשות את הצעד הראשון לקראת שלום, אך הזהיר כי "זה אינו אותו פוטין שטראמפ הכיר בתקופת כהונתו הראשונה". ביום רביעי, טראמפ איים להטיל מסים, מכסים וסנקציות קשות על מוסקבה אם לא יושג הסכם לסיום המלחמה. עם זאת, אזהרה זו כנראה תיפול על אוזניים ערלות בקרמלין, שכן כלכלת רוסיה כבר נתונה תחת נטל כבד של סנקציות אמריקניות ואירופאיות.

סיקורסקי הזהיר מפני הענקת במה לפוטין בעקבות המלחמה באוקראינה. "נשיא ארצות הברית הוא מנהיג העולם החופשי. ולדימיר פוטין הוא מנודה ופושע מלחמה שהואשם בגניבת ילדים אוקראינים", אמר סיקורסקי. "אני מציע שפוטין יצטרך להרוויח את העסקה. אם הוא יקבל אותה מוקדם מדי, זה יעניק לו חשיבות מעבר למה שהוא ראוי לה ויגרום לו לחשוב בכיוון הלא נכון", סיכם.