כמעט 96 אחוזים מהרכבים החדשים שנרשמו בנורווגיה בחודש ינואר היו חשמליים, מספר חסר תקדים בעולם וקרוב ליעד של המדינה למכור אך ורק כלי רכב עם אפס פליטות החל משנה זו. זאת על אף שבאירופה בכללה המגמה דווקא הפוכה. נתח השוק של המכוניות החשמליות באירופה עמד על 13.6 אחוזים בלבד בשנת 2024 כולה, ירידה ראשונה מאז 2020, כך לפי איגוד יצרני הרכב (ACEA).
בסך הכול, 9,343 מכוניות חדשות נמכרו בנורווגיה בינואר, מהן 8,954 היו חשמליות לחלוטין, כך נמסר מהפדרציה הנורווגית לכבישים (OFV). מתוך 50 הדגמים הנמכרים ביותר, רק שניים לא היו חשמליים, כאשר הראשון שבהם דורג במקום ה-33, אמרה ה-OFV.
"מעולם לא ראינו דבר כזה. אם שאר השנה תימשך כך, נהיה קרובים מאוד ליעד של 2025 בקרוב", אמר מנכ"ל OFV, איווינד סולברג תורסן, בהצהרה. "אבל אם אנחנו רוצים לחצות את קו הסיום עם 100% מכוניות חשמליות, יהיה צורך לשמר את התמריצים שהופכים את הבחירה ברכב חשמלי לכדאית יותר מאשר בדגמים אחרים", הוסיף.
למרות היותה יצרנית גדולה של נפט וגז, נורווגיה שואפת לכך שכל המכוניות החדשות שיימכרו יהיו עם אפס פליטות, החל משנת 2025 – יעד ש-10 שנים לפני כן שהציב האיחוד האירופי, שנורווגיה אינה חברה בו.

נורווגיה לא אסרה את מכירת המכוניות עם מנועי בעירה פנימית, אלא בחרה במערכת של הקלות מס נדיבות שהפכו את הרכבים החשמליים לתחרותיים מול רכבי הבעירה הפנימית, החייבים במסים גבוהים. בנוסף, הרכבים החשמליים נהנו מפטור מאגרות גודש, חניה חינם בחניונים ציבוריים, ושימוש בנתיבים המיועדים לתחבורה ציבורית.
בעוד שחלק מהקלות המס והתמריצים בוטלו במהלך השנים, מכוניות חשמליות הפכו לנפוצות מאוד בכבישי נורווגיה. "זו הייתה החלטה שהונעה בעיקר משיקולי אקלים וסביבה," אמר פרודה האבטום, אב לשלושה בן 50 שמחזיק בשני רכבים חשמליים, "סיבה נוספת הייתה, כמובן, ההטבות שמגיעות איתן", הוסיף, תוך שהוא מתאר את עצמו כ"משוגע לאקלים".
בשכונת היוקרה שלו, בארום (Baerum), בפרברי אוסלו, הרחובות מלאים במכוניות טסלה, אאודי ופולקסווגן. מותגים סיניים במחירים תחרותיים מופיעים גם הם יותר ויותר.
בתים רבים כוללים מוסך עם מטען לרכב חשמלי, בנוסף לרשת הלאומית הענקית של תחנות טעינה מהירות במיוחד שמחזיקה את המדינה בתנועה.
זה היה תנאי מוקדם עבור פרודה וטום, שכמו נורווגים רבים, נוסע לעיתים קרובות ברכב לצריף ההרים שלו, המרוחק מספר שעות מאוסלו. "זה פחות מסובך עכשיו כשהרשת מפותחת כל כך טוב. אתה כבר לא צריך לתכנן את הנסיעה שלך כמו פעם", אמר, והוסיף שהוא מנצל את 15-20 הדקות של הפסקות הטעינה הנדרשות בדרך להרים כדי לעשות קניות בסופר.

המשימה הושלמה?
גם אם מכירות הרכבים החשמליים לא יגיעו ל-100 אחוז השנה, מומחים אומרים כי נורווגיה יכולה להיחשב כמי שהשיגה את מטרתה.
"אנחנו אמורים לסיים את השנה בין 95 ל-100 אחוזים, ואולי אף בקצה הגבוה של טווח זה," אמרה כריסטינה בו (Christina Bu), ראש איגוד הרכבים החשמליים הנורווגי, לסוכנות הידיעות AFP.
עלייה חדשה במס על רכבי בעירה פנימית והיברידיים נטענים – שהם נקיים יותר אך עדיין משתמשים בחלקם בבנזין או דיזל – שמתוכננת ב-1 באפריל, אמורה לסייע בכך.
בחודש ינואר, רכבי דיזל היוו רק 1.5 אחוזים מהמכוניות החדשות שנרשמו בנורווגיה, ורכבי בנזין רק 0.4 אחוזים, על פי נתוני OFV.
"מנהיגים פוליטיים לא יכולים לנוח על זרי הדפנה," הזהירה בו. "הם חייבים לשמור על היתרונות, כמו הנחות באגרות, כדי שהמעבר לרכבים חשמליים יימשך גם בשוק היד השנייה," הדגישה.