נשיא גואטמלה, ברנרדו ארבאלו, הודיע אתמול (ד') כי ארצו תסכים לקבל מהגרים בלתי חוקיים אשר מגורשים מארצות הברית, כולל מהגרים שהגיעו ממדינות אחרות. זהו ההסכם השני בנושא גירוש מהגרים שמזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, הצליח להשיג במהלך ביקורו במרכז אמריקה, שהתמקד בעיקר בנושאי הגירה.
לפי ההסכם שהוכרז על ידי ארבאלו, המגורשים יוחזרו לארצות מוצאם על חשבון ארה"ב. "סיכמנו להגדיל ב-40 אחוזים את מספר טיסות הגירוש, הן של אזרחים שלנו והן של מגורשים ממדינות אחרות", אמר ארבאלו במסיבת עיתונאים לצד רוביו.
בעבר, כולל תחת ממשל ביידן, גואטמלה קיבלה בממוצע שבע עד שמונה טיסות בשבוע שהכילו אזרחים גואטמלים שגורשו מארה"ב. תחת ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ, היא גם הייתה אחת המדינות שהסכימו לקבל מהגרים מגורשים שהובאו על גבי מטוסים צבאיים אמריקניים.
אל-סלבדור הודיעה על הסכם דומה אך רחב יותר ביום שני. נשיא אל-סלבדור, נאיב בוקלה, אמר כי מדינתו תסכים לקבל מגורשים מכל לאום, כולל אזרחים אמריקנים ובעלי תושבות, הכלואים בגין פשעים אלימים.
גם טראמפ וגם רוביו הכירו בבעייתיות המשפטית בנוגע לשליחת אזרחים אמריקנים למדינה אחרת לריצוי עונשם. "אני רק אומר שאם היה לנו את הזכות החוקית לעשות זאת, הייתי עושה זאת ללא היסוס", אמר טראמפ לעיתונאים ביום שלישי במשרד הסגלגל. "אני לא יודע אם יש לנו או לא, אנחנו בוחנים את זה כרגע". רוביו כינה זאת הצעה נדיבה מאוד אך ציין כי "ברור מאליו שסוגיות משפטיות מעורבות. יש לנו חוקה".

נשיא אל-סלבדור, נאיב בוקלה, הפך את בתי הכלא הקשוחים והמחמירים במדינה לסמל מאבקו האגרסיבי בפשע. מאז מרץ 2022 נעצרו יותר מ-84,000 בני אדם. עוד לפני תחילת המלחמה הכוללת נגד הכנופיות, בתי הכלא של אל סלבדור היו ידועים לשמצה כאלימים וצפופים, אך היהלום שבכתר מאבקו של בוקלה הוא מרכז כליאת הטרור (CECOT), אותו פתח בשנת 2023.
בסרטוני וידאו שהופקו בקפידה, נראים אסירים במכנסיים קצרים בלבד מובלים אל חצרות הכלא ונאלצים לשבת בצפיפות כמעט זה על גבי זה. הם נדחסים לתאים שבהם אין מספיק דרגשים לכולם.
בזמנו, צייץ בוקלה בטוויטר: "אל-סלבדור הצליחה להפוך מהמדינה המסוכנת ביותר בעולם למדינה הבטוחה ביותר ביבשת אמריקה. איך עשינו זאת? על ידי הכנסת פושעים לכלא. יש מקום? עכשיו יש".
הגירה, נושא מרכזי בממשל טראמפ, הייתה במוקד ביקורו הראשון של רוביו בתפקידו כדיפלומט הבכיר של ארה"ב. הסיור שלו כלל ביקורים בפנמה, אל סלבדור, קוסטה ריקה, גואטמלה והרפובליקה הדומיניקנית. ההסכמים עם אל סלבדור וגואטמלה עשויים לסייע לממשל טראמפ להתמודד עם אחת הבעיות המרכזיות של אכיפת מדיניות ההגירה – הקושי להחזיר לארץ מוצאו את כל מי שנמצא בארה"ב באופן בלתי חוקי.
ונצואלה, למשל, הייתה מקור משמעותי למהגרים שנכנסו לארה"ב בשנים האחרונות, אך לעיתים נדירות ארה"ב יכולה לגרש ונצואלים חזרה לארצם. עם זאת, לארה"ב כבר יש רשת מבוססת של מדינות במרכז אמריקה שאליהן ניתן לשלוח מהגרים. גואטמלה תרחיב את יכולתה לקלוט מהגרים -לא רק גואטמלים אלא גם מהגרים ממדינות אחרות שיוחזרו לאחר מכן לארצותיהם. הפרטים עדיין צריכים להיסגר.
"למרות זאת, הפתרון הקבוע לבעיית ההגירה הוא לקדם את פיתוח המדינות, כך שאף אחד לא יצטרך לעזוב את ארצו", אמר ארבאלו. לשם כך, משלחת בכירה מגואטמלה, כולל נציגים מהמגזר הפרטי, תצא לוושינגטון בשבועות הקרובים. ארבאלו גם הודיע על הקמת כוח אבטחת גבולות חדש אשר יפעל לאורך הגבולות עם הונדורס ואל סלבדור. הכוח יורכב משוטרים וחיילים ויילחם בפשע המאורגן הבינלאומי, לדבריו.

ביקורו של רוביו התקיים במקביל לפירוק הסוכנות לפיתוח בינלאומי של ארה"ב (USAID), כולל צו חירום שהוציא הממשל בלילה שבין שלישי לרביעי, שהשעה מעבודתם כמעט את כל עובדי הסוכנות, כולל בגואטמלה. לאחר מסיבת העיתונאים עם נשיא גואטמלה, רוביו יצא ישירות לשגרירות ארה"ב, שם המתינו לו עובדי הסוכנות לפיתוח בינלאומי ובני משפחותיהם, שחששו לעתידם בעקבות צו פירוק הסוכנות. גם בגואטמלה וגם באל סלבדור יש משלחות גדולות של עובדי USAID.
בהמשך הביקור, רוביו סייר במתקן קליטת מהגרים מקומיים ליד בסיס חיל האוויר בגואטמלה, שם מטופלים המגורשים כחלק מתהליך שילובם מחדש בקהילותיהם. בהתאם להכרזות שניתנו ביום רביעי על ידי נשיא גואטמלה, מספר המגורשים צפוי לגדול בכ-40 אחוזים. התוכנית נתמכה על ידי מחלקת המדינה של ארה"ב ומחלקת ביטחון המולדת.
רוביו קיבל גם סקירה על פעולות גואטמלה במלחמתה בהברחת סמים, כולל תפיסה של לפחות ארבעה משלוחים של חומרים כימיים המשמשים לייצור הסם שנפוץ בארה"ב, פנטניל. מסוף נובמבר נתפסו משלוחים של חומרים לייצור פנטניל במשקל כולל של 127.5 קילוגרם, כמות המספיקה לייצור יותר מ-114 מיליון מנות של הסם.
רוביו, אשר הציע פטורים מהקפאת סיוע החוץ של טראמפ, חתם על אישורים מיוחדים שיאפשרו את המשך המימון לשתי התוכניות – גירוש המהגרים והמלחמה בסמים – כך אמרו גורמים רשמיים. "אלו דוגמאות לסיוע חוץ שתואם את האינטרס הלאומי שלנו. זו הסיבה שנתתי פטור לתוכניות האלה, וזו הסיבה שהן חוזרות לפעולה", אמר מזכיר המדינה. "הן ימשיכו לפעול כי כך אפשר להראות לעם האמריקני שזהו סוג סיוע החוץ שמתיישב עם מדיניות החוץ שלנו ועם האינטרסים הלאומיים שלנו".
רוביו שוחח ביום רביעי גם עם שר החוץ המקסיקני, חואן רמון דה לה פואנטה, כדי לדון בדרכים לאבטח את גבול ארה"ב-מקסיקו, להילחם בסחר בפנטניל ובארגוני פשע בין-לאומיים, ולשים סוף להגירה בלתי חוקית, כך נמסר בהצהרת מחלקת המדינה.