בזמן שחיזבאללה מתכונן לערוך היום (ראשון) טקס הלוויה מפואר למנהיגו ההרוג, חסן נסראללה, הארגון שאותו הנהיג במשך יותר מ-30 שנה מתמודד עם משבר כלכלי הולך וגובר לאחר שדרכי המימון המסורתיות מאיראן נותקו. ארצות הברית, ישראל ושליטיה החדשים של סוריה, שהפילו את נשיא סוריה בשאר אל-אסד – שהיה בעל ברית ארוך שנים של חיזבאללה – הידקו את הפיקוח על מקורות המימון והנשק של הארגון הלבנוני, כך אמרו אנליסטים.
המצוקה הפיננסית מגיעה בתקופה שבה חיזבאללה נמצא תחת לחץ לפצות ולסייע לתומכיו, המאוכזבים מהקצב האיטי של השיקום לאחר שהכפרים והשכונות שלהם נפגעו במהלך המלחמה האחרונה של הארגון עם ישראל. הבנק העולמי העריך בדו"ח ראשוני שפורסם בנובמבר כי הנזק הפיזי וההפסדים הכלכליים ללבנון בעקבות המלחמה הסתכמו ב-8.5 מיליארד דולר. "צמצום הזרמות הכספים מאיראן הציב את הארגון במצב מאתגר", אמר סם הלר, עמית מחקר בקרן סנצ'ורי.
המלחמה בלבנון החלה לאחר מתקפות חמאס ב-7 באוקטובר 2023 על ישראל והסלימה בספטמבר, מה שהוביל בסופו של דבר לפגיעות קשות בחיזבאללה והחלשת מעמדו בממשלת לבנון. תקיפות חיל האוויר הישראלי חיסלו דור שלם של מנהיגי חיזבאללה בכירים, כולל נסראללה. הפסקת האש שתווכה על ידי ארה"ב בנובמבר היוותה מכה נוספת לארגון, מאחר שחייבה אותו להסיג לוחמים ונשק מדרום לבנון. ובדצמבר, לאחר הפלת אסד בידי המורדים הסורים, נחסמה לחיזבאללה דרך המעבר דרך סוריה לאספקה מאיראן.

בתוך לבנון, חיזבאללה נדחק יותר ויותר לשוליים על ידי יריביו הפוליטיים, שניצלו את חולשתו. הארגון לא הצליח למנוע את בחירתו של ג'וזף עאון לנשיא – מועמד מועדף על ארה"ב – וגם לא את מינויו של נוואף סלאם, לשעבר שופט בבית הדין הבינלאומי לצדק, לתפקיד ראש הממשלה.
שני המנהיגים הלבנונים הללו הצהירו כי המדינה צריכה להיות בעלת מונופול על נשק, מה שמשמעו כי חיזבאללה לא יוכל להמשיך להיות כוח חמוש עצמאי. לראשונה מזה שנים, חיזבאללה ובעלי בריתו הפוליטיים לא הצליחו להשיג יותר משליש מהמושבים בממשלה – הרף הדרוש לפי החוקה הלבנונית לקבלת החלטות משמעותיות או להפלת קואליציה שלטונית.
אך המצוקה הכלכלית של חיזבאללה עשויה להיות האיום החמור ביותר על הארגון. בשבוע שעבר, מטוס איראני לא הורשה לנחות בביירות על ידי הרשויות הלבנוניות, בעקבות טענות ישראליות כי טהרן משתמשת בטיסות מסחריות כדי להעביר כסף לארגון. מנהיג חיזבאללה בפועל, נעים קאסם, אמר בשבוע שעבר כי ממשלת לבנון קיבלה הודעה מצד שלישי לפיה ישראל תתקוף את מסלול הנחיתה אם המטוס יורשה לנחות.
תומכי חיזבאללה מחו על איסור הנחיתה בכך שחסמו את הדרך לנמל התעופה עם צמיגים בוערים במשך שלושה ימים, ואף תקפו שיירה של כוחות שמירת השלום של האו"ם, ופצעו שני אנשי צוות. המחאה שימשה כמבחן מוקדם לכוחות הביטחון הלבנוניים, אשר צפויים למלא תפקיד מרכזי בשמירה על הביטחון במדינה במסגרת תנאי הפסקת האש.

בנמל התעופה רפיק אל־חרירי ביירות, השבוע. צילום: EPA
בגבול המזרחי של לבנון, הממשלה הסורית החדשה החלה לפעול נגד מבריחים הקשורים לחיזבאללה, מה שהוביל לעימותים עם הצבא הסורי ולהגברת המתיחות בין שתי המדינות. המאמצים הסוריים למנוע הברחות התמקדו בעיקר בחיזבאללה, אשר תמך במשך רוב מלחמת האזרחים הסורית במשטרו של אסד. לפי הלר, לא נראו סימנים לכך שסוריה פועלת נגד מבריחים באזורים שאינם בשליטת חיזבאללה.
חיזבאללה שואף להפגין עוצמה בלווייתו של נסראללה שתיערך היום. הארגון מסר כי נסראללה, שנהרג בתקיפת אוויר ישראלית ב-27 בספטמבר, נקבר זמנית במקום חסוי מסיבות ביטחוניות. חיזבאללה מקווה למשוך עשרות אלפי משתתפים, כדי להראות כי בסיס התמיכה שלו נותר רחב, גם אם רבים מתומכיו נמצאים במצב כלכלי קשה לאחר המלחמה.
קאסם אמר בנאום בדצמבר כי הארגון ישלם לכל משק בית שנפגע סכומים הנעים בין 12,000 ל-14,000 דולר לכיסוי שכר דירה והחלפת רהיטים שניזוקו. לפי דיווח בעיתון הפרו-חיזבאללה אל-אחבאר, עד סוף ינואר שילם הארגון כ-400 מיליון דולר כפיצויים. עם זאת, בתחילת פברואר, קרן אל-קרד אל-חסן, הזרוע הכלכלית של חיזבאללה, שנפגעה קשות מתקיפות אוויר ישראליות במהלך המלחמה, עצרה את תשלומי הפיצויים למשך חמישה ימים, בטענה ל"בעיות טכניות".

במקביל, חיזבאללה נאלץ להתמודד עם זרם של כ-100,000 פליטים שיעים ועלווים מסוריה, שנקלטים במסגדים ובמרכזים דתיים צפופים במעוזי הארגון בצפון-מזרח לבנון.
הילאל חשאן, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטה האמריקנית בביירות, אמר כי חיזבאללה אינו בעל האמצעים הכלכליים לשקם בכוחות עצמו ויזדקק לתמיכה חיצונית. ללא נתיב אספקה מאיראן, ציין, המצב הפיננסי של הארגון צפוי להחמיר. "מה שקרה בסוריה שבר את גב הגמל. זה ניתק את הקשר בין איראן לחיזבאללה", אמר.
חבר חיזבאללה המכיר את הדינמיקה הפנימית בארגון אמר כי בשלב זה עדיין יש לחיזבאללה משאבים לעבוד איתם, אך המצב בטווח הארוך אינו ברור. ההגבלות על הכנסת כספים דרך נמל התעופה או מעבר יבשתי מסוריה פוגעות משמעותית ביכולות המבצעיות של הארגון ובניסיונותיו להתארגן מחדש, אמר. הוא הוסיף כי בנקים לבנוניים סירבו לעבד העברות כספים מתומכי הארגון מחו"ל, מחשש להפרת סנקציות ארה"ב על פעילותו הכלכלית של חיזבאללה. "אמנם חיזבאללה ממשיך לשלם משכורות, אך המשך המימון אינו מובטח. הארגון מתקשה בשיקום הבתים ההרוסים בדרום ביירות ובדרום לבנון", אמר. חבר הארגון ציין כי גם אם נתיבי האספקה הישירים מאיראן נקטעו, עשויות להיות דרכים אחרות להכניס כסף מאיראן, כולל דרך האוויר באמצעות מדינות צד שלישי.
בינתיים, תומכי הארגון נעשים יותר ויותר מיואשים. עלי, בן 36 מדרום לבנון, אמר כי קיבל סכומים זעומים ביחס למה שהוא זקוק לו. "זה לא מספיק אפילו לשליש מהרהיטים שלי", אמר, והוסיף כי עלות ההחלפה עומדת על 30,000 דולר.
אחרים ציינו כי יזדקקו לתמיכת חיזבאללה למשך זמן ארוך מהמצופה. איברהים, בן 60, אמר כי קיבל 12,000 דולר לתמיכה בשנה הקרובה, וכי חיזבאללה "יחדש את התשלום בשנה הבאה אם כספי השיקום לא יגיעו". לדבריו, זה לא מספיק למחיה, אך הוא שומר על אמון בארגון. "חיזבאללה לא ינטוש אותנו", אמר.