מנהיג השמרנים והמנצח בבחירות בגרמניה, פרידריך מרץ, הבטיח להתחיל לעבוד היום (שני) על המשימה הקשה של הקמת קואליציה חדשה, כשהזהיר כי "העולם אינו מחכה לנו". מרץ הזהיר מפני שיתוק פוליטי נוסף בברלין בתקופה שבה נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מוביל שינויים מהירים, הכלכלה הגרמנית נמצאת במיתון, והחברה מפולגת לאחר קמפיין בחירות מקוטב.
בנאום שנשא ביום ראשון בלילה, אמר מרץ כי אירופה מאוחדת חייבת לחזק את ההגנה שלה, מאחר שאין לו "אשליות לגבי מה שמגיע מארצות הברית". עם יותר מ-28 אחוזים מהקולות, גבר גוש CDU/CSU בראשותו על המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD) של הקנצלר אולף שולץ ועל מפלגת הירוקים, בעוד שהמפלגה הימנית, אלטרנטיבה לגרמניה (AfD), הגיעה למקום השני עם הישג שיא של יותר מ-20 אחוזים.

לאחר קמפיין לוהט – שהתמקד בעיקר בנושא ההגירה בעקבות סדרת פיגועים קטלניים שיוחסו למהגרים – מרץ ייאלץ כעת לפנות ליריביו לשעבר מ-SPD למשא ומתן. השמרנים יחלו בשיחות עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית – ללא שולץ, שהתנצל על "התבוסה המרה" לאחר שהמפלגה שלו קיבלה 16 אחוזים בלבד, בעוד ששר ההגנה הפופולרי, בוריס פיסטוריוס, צפוי למלא תפקיד מרכזי יותר.
בעימות טלוויזיוני ביום ראשון בלילה, אמר מרץ כי צדק כשהוביל "קמפיין בחירות קשה מאוד", שבו, ערב הבחירות, תקף גורמים לא מוגדרים כ"שמאלנים משוגעים". "אבל עכשיו נדבר זה עם זה", אמר מרץ בטון מפויס יותר. "עלינו להקים ממשלה יציבה במהירות האפשרית, עם רוב טוב ויציב".
משימה הרקוליאנית
מרץ חייב גם לנסות לבסס ערוצי תקשורת עם טראמפ, שהדאיג את אוקראינה ואת תומכיה האירופים בכך שהתקרב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. במקביל, הוא יצטרך להיכנס למשא ומתן על מדיניות מפלגתית ולקבוע קווים אדומים כדי לגבש פלטפורמה לקואליציה עתידית.
"אלו תנאים התחלתיים קשים לממשלה גרמנית חדשה, אשר ניצבת בפני משימות הרקוליאניות במדיניות פנים וחוץ", אמרה קורנליה וול מאוניברסיטת "הרטי סקול" בברלין. "אפשר לקוות שגרמניה תוכל לפעול במהירות, כך שלא תיאלץ רק לצפות כיצד טראמפ ופוטין מעצבים את העתיד", הוסיפה.

בתגובה מוקדמת, בירך טראמפ את השמרנים על ניצחונם ותיאר זאת כ"יום נהדר לגרמניה ולארצות הברית". "העם הגרמני התעייף מהאג'נדה נטולת ההיגיון, במיוחד בנושא האנרגיה וההגירה", אמר טראמפ, שתומכיו מתחו ביקורת חריפה על ממשלתו היוצאת של שולץ.
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמר כי הוא מצפה לעבוד יחד עם מרץ למען "אירופה חזקה וריבונית". "בתקופה של אי-ודאות זו, אנו מאוחדים כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים של העולם ושל היבשת שלנו", כתב מקרון בפוסט ב-X. גם נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, בירך את מרץ ואמר כי הוא מצפה לשתף פעולה עם גרמניה כדי "לחזק את אירופה".
ללא זיקוקים
המשבר הפוליטי בגרמניה פרץ בעקבות סכסוכים בתוך קואליציית שלושת המפלגות של שולץ, שהתפרקה ב-6 בנובמבר – ביום שבו טראמפ נבחר מחדש. וול ציינה כי "גרמניה בחרה לפנות לכיוון שמרני, אך הרכבת ממשלה עלולה להיות קשה" לאחר שה-CDU/CSU לא הצליחו להגיע ליעד של 30 אחוזים מהקולות.
המחוקק השמרני וולפגנג בוסבך אמר כי מפלגתו "יכולה להיות מרוצה, אבל לא יותר מזה", וכינה את התוצאה "לא סיבה לזיקוקים". בזמן שהספירה נמשכה לאורך הלילה, הירוקים עמדו על 11.6 אחוזים והמפלגה הקטנה השמאלנית הקיצונית, לינקה, על שמונה אחוזים.

מרץ נמנע מבעיה פוטנציאלית לאחר ש"ברית סהרה וגנקנכט" (BSW), מפלגה "שמרנית שמאלנית", החמיצה במעט את אחוז החסימה של חמישה אחוזים לכניסה לבונדסטאג. מספר מפלגות קטן יותר בפרלמנט מקל על הקמת קואליציה, ואם BSW הייתה נכנסת, מרץ היה נאלץ להקים קואליציה בת שלוש מפלגות, כמו זו שהוביל שולץ. "גרמניה למדה בדרך הקשה בשלוש השנים האחרונות שקואליציות כאלה אינן יציבות ומגבילות מאוד את יכולת הפעולה של הממשלה", אמרה וול.
המפלגה הליברלית FDP, שהייתה אחראית לקריסת ממשלת שולץ, גם היא לא עברה את רף החמישה אחוזים ונפלטה מהבונדסטאג. ללא קשר לתוצאה, מרץ וכל שאר המפלגות התחייבו לדחות את ניסיונות ההתקרבות של ה-AfD ולמנוע מהם להגיע לעמדות כוח, באמצעות "חומת אש" של אי-שיתוף פעולה.
כעת, כאשר הוא צפוי להוביל קואליציה "גדולה" של שתי המפלגות המרכזיות – CDU/CSU וה-SPD – הצהיר מרץ כי הוא שואף להקים ממשלה עד אמצע אפריל.