המריבה הקשה בדירקטוריון של העמותה באפריקה שהנסיך הארי ייסד ואז עזב, החריפה היום (ראשון) לאחר שיושבת הראש שלה האשימה את הנסיך ב"בריונות" ובהיותו מעורב ב"טיוח".
מוקדם יותר השבוע, הארי ונסיך לסוטו, סיסו, הודיעו כי הם עוזבים את עמותת סנטבל שנוסדה בשנת 2006 בעקבות "מחלוקת הרסנית" בין הנאמנים ליושבת הראש של הדירקטוריון סופי צ’נדאוקה. הם אמרו בהצהרה משותפת ביום שלישי כי יחסיהם עם צ’נדאוקה, שמונתה בשנת 2023, "הידרדרו ללא תקנה", מה שהוביל את הנאמנים לעזוב ולדרוש ממנה להתפטר.
בהאשמות האחרונות, צ’נדאוקה טענה כי הארי, שייסד את העמותה לזכר אמו הנסיכה דיאנה, ניסה להדיח אותה באמצעות "בריונות (והטרדה)" בראיון לרשת סקיי ניוז. לדברי צ’נדאוקה, הייתה תרבות של "שתיקה" בארגון, כאשר חברי הדירקטוריון היססו להביע התנגדות לדוכס מסאסקס, אותו האשימה ב"גסות רוח" בישיבות הדירקטוריון ומחוץ להן.

בדוגמה אחת, צ’נדאוקה ביקרה את הארי על החלטתו להביא צוות צילום של נטפליקס לאירוע גיוס כספים של העמותה בשנה שעברה, וכן על הופעה בלתי מתוכננת של רעייתו מייגן באירוע. לאחר סיקור ביקורתי בתקשורת על אירוע גיוס הכספים, היא טענה כי הארי "ביקש ממני לפרסם הצהרה התומכת בדוכסית (מסאסקס)". היא טענה כי הבקשה לתמוך במייגן הייתה מהלך של "מכונת יחסי הציבור של סאסקס" שמטרתה לתמוך במאמציו של הנסיך הארי.
אשם ששימש בעבר נאמן בעמותה, קללו לרוטולי, אמר לסקיי ניוז כי הוא לא מכיר את ההאשמות על סכסוכים בדירקטוריון ועל חוסר שביעות הרצון. מקורב לנאמנים אמר ל-BBC כי הם "לחלוטין ציפו לפעלול תקשורתי כזה" לאחר שעזבו את הדירקטוריון.

"טיוח"
הפוליטיקאית הבריטית לשעבר לינדה צ’וקר, שהתפטרה מתפקידה כנאמנת בנובמבר לאחר כמעט 20 שנה, תיארה את סגנון הניהול של צ’נדאוקה כ"כמעט דיקטטורי". צ’וקר אמרה לעיתון טיימס כי עזבה כיוון שלא הייתה מרוצה מהכיוון אליו לקחה יושבת הראש את העמותה.
הארי ייסד את העמותה לכבוד אמו יחד עם סיסו במטרה לסייע לצעירים בלסוטו הסובלים מ-HIV ואיידס. בהמשך העמותה הרחיבה את פעולתה גם לבוטסואנה. "מה שקרה הוא בלתי נתפס. אנחנו בהלם מכך שעלינו לעשות זאת, אך יש לנו אחריות מתמשכת כלפי הנהנים של סנטבל", אמרו המייסדים המשותפים בהתפטרותם.

לדברי צ’נדאוקה, היחסים התדרדרו לאחר שהתלוננה על "הטרדה ומיזוגיניה" בארגון, כולל מצד יחידים בדירקטוריון. הארי לא היה אחד מהיחידים, והם ניהלו "יחסים טובים מאוד" לפני שהעלתה את ההאשמות, לדבריה של עורכת הדין ילידת זימבבואה. אך היא אמרה שלאחר שדיברה על כך, הארי "התערב בחקירה".
"זה טיוח, והנסיך מעורב", אמרה צ’נדאוקה, וטענה שמאותו רגע, הנסיך רצה להדיחה. "מה שהנסיך הארי רצה לעשות היה להדיח אותי וזה נמשך חודשים. זה נמשך חודשים של בריונות והטרדה", היא אמרה.
"מודעים לחששות"
צ’נדאוקה אמרה כי דיווחה על הנאמנים לרגולטור הצדקה של בריטניה ופנתה עם עניינה לבית המשפט העליון בלונדון. הארי וסיסו אמרו כי צ’נדאוקה "תבעה את העמותה" כדי להישאר בתפקידה לאחר שהנאמנים ביקשו ממנה להתפטר, והוסיפו כי גם הם יגישו את חששותיהם לרשות הצדקה. הרשות לענייני צדקה אמרה ל-AFP כי היא "מודעת לחששות לגבי הניהול של סנטבל". "אנחנו בוחנים את הסוגיות כדי לקבוע את הצעדים הרגולטוריים הראויים", נמסר מהרשות.

ההאשמות האחרונות הן מכה נוספת לנסיך, ששמר על קומץ מהחסויות הפרטיות שלו, כולל סנטבל, לאחר הקרע הדרמטי עם משפחת המלוכה הבריטית בשנת 2020. בעוד שהארי היה דמות מרכזית בחזון הייסוד של העמותה, שלדבריו היה "מחויב לה לכל ימי חייו", צ’נדאוקה אמרה כי "לסנטבל יש עתיד" מעבר לנסיך.
"סנטבל קיימת בזכות האנשים באפריקה שעושים את העבודה בכל יום ויום", אמרה היו"ר, כשהיא טוענת כי "הנסיך הארי ביקר באפריקה לראשונה מזה חמש שנים כאשר ביקשתי ממנו לעשות זאת בשנה שעברה". הארי בחר בשם סנטבל כמחווה לדיאנה – המשמעות בססותו היא "אל תשכח אותי" וגם משמשת כמילת פרידה.