טיסת אייר פראנס לאיים הקריביים חזרה לפריז בשבוע שעבר לאחר שנוסע לא הצליח לאתר את הטלפון הנייד שלו, תוך נקיטת "אמצעי זהירות" כדי למנוע סכנה במקרה שהטלפון האבוד יתחמם יתר על המידה. זו הייתה הפעם השנייה מאז תחילת פברואר שבה טיסה של אייר פראנס לקריביים עשתה פניית פרסה בגלל טלפון, בעוד תעשיית התעופה מתמודדת עם הסיכון שבשריפות שמקורן בסוללות ליתיום.
במקרה האחרון, הנוסע ואנשי הצוות לא הצליחו למצוא את הטלפון לאחר שהמטוס המריא מנמל התעופה אורלי בפריז בשעת צהרים ב-21 במרץ. מול חופי צרפת, מטוס הבואינג 777 הסתובב, ביצע מעגלים וחזר לנמל התעופה, כך לפי שירות מעקב הטיסות FlightAware. המטוס נחת במקום ממנו המריא קצת יותר משעתיים לאחר ההמראה, כשעל סיפונו 375 נוסעים, 12 דיילים ושני טייסים. אייר פראנס לא ציינה היכן במטוס אבד הטלפון – או היכן הוא נמצא בסופו של דבר.
"לאחר בדיקות שביצעו צוותי התחזוקה, המכשיר נמצא והמטוס הצליח להמריא שוב במהירות", נמסר בהצהרה לא חתומה של חברת התעופה. "אייר פראנס מצרה על המצב הזה ומזכירה כי בטיחות לקוחותיה ואנשי הצוות שלה נמצאות בעדיפות עליונה". המטוס הגיע לגוואדלופ, טריטוריה צרפתית שמעבר לים, כארבע שעות מאוחר מהמתוכנן.
בפברואר, טיסה משדה התעופה שארל דה גול בפריז למרטיניק חזרה על עקבותיה לאחר שעובדי תחזוקה נדרשו לאתר טלפון שנפל, אישרה חברת התעופה. החלטתה של אייר פראנס להחזיר את מטוסיה שמה מחדש את הזרקור על נושא האלקטרוניקה במטוסים, כאשר חברות תעופה הופכות נוקשות יותר בנוגע לאופן השימוש במכשירים בשל חששות בטיחות הקשורים לסוללות ליתיום.
"סכנה ממשית"
לפי מנהל התעופה הפדרלי בארה"ב, (FAA) אסור להכניס לתא המטען של המטוס סיגריות אלקטרונית וסוללות ליתיום רזרביות, והנוסעים נדרשים לשאת אותם עליהם במהלך הטיסה. חסן שחידי, נשיא ומנכ"ל קרן בטיחות התעופה (Flight Safety Foundation), אמר כי נדיר שמכשיר טלפון לא יימצא במטוס, אך אם הוא נתקע במושב, הדבר עלול להוות סיכון. לדבריו, אם המושב יוזז בעוד הטלפון תקוע, הדבר עלול להפעיל לחץ על המכשיר ולהביא להתחממות יתר או לשריפה.

"כל לחץ על הטלפון כשהוא לא מפוקח בתוך המושב הוא למעשה סיכון", אמר. "זה מרחב שקשה מאוד להגיע אליו אם המכשיר מתחיל לבעור או להעלות עשן". לדבריו, אייר פראנס קיבלה את ההחלטה הנכונה. "הם פשוט לא רצו לקחת את הסיכון מעל הים", אמר שחידי, שהעמותה שבראשה הוא עומד טוענת כי היא "פועלת לקידום בטיחות התעופה".
הסוללות נוטות להתלקח כאשר הן נפגעות או נטענות, כך דיווח הוושינגטון פוסט, אף כי שכיחות המקרים נמוכה יחסית. ה-FAA מציינת כי ידוע לה על 85 תקריות אוויריות ב-2024 שבהן סוללות ליתיום גרמו לעשן, אש או חום קיצוני. על פי האתר שלה, הסוכנות מטפלת בכ-16.4 מיליון טיסות בשנה.
מאבק בינלאומי
החל מתחילת החודש, קוריאה הדרומית דורשת מהנוסעים להחזיק בניידים או סיגריות האלקטרוניות לידם, לא בתאי האחסון שמעל המושבים, ואוסרת על שימוש בסוללות ניידות לטעינת מכשירים במהלך הטיסה, כך לפי דיווחים בתקשורת. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי גורמים בממשלת קוריאה הדרומית הצביעו על סוללה ניידת כסיבה אפשרית לשריפה במטוס של חברת Air Busan בינואר, שהובילה לפינוי המטוס ולהשמדתו.
חברות תעופה רבות באסיה הודיעו על הגבלות בנוגע למטענים חיצוניים, כך דיווח CNN.
גם בארצות הברית אירעו תקריות חירום אלקטרוניות. החודש, סוללת מחשב נייד התלקחה במטוס של סאות'ווסט ששהה על הקרקע ברינו, נבדה, לפי דיווחים; עדים סיפרו שיצאו מהמטוס באמצעות מגלשת חירום. תקרית דומה התרחשה בנובמבר, כאשר סוללת טלפון נייד התלקחה על הקרקע במטוס אחר של סאות'ווסט בדנוור.

מנהל התעופה הפדרלי מציין כי צוותי הטיסה מאומנים "לזהות ולהגיב" לשריפות שנגרמות מסוללות ליתיום בתא הנוסעים. "הנוסעים צריכים להודיע לצוות מייד אם סוללת הליתיום או המכשיר שלהם מתחמם יתר על המידה, מתנפח, מעשן או בוער", נכתב באתר הסוכנות.
חברות תעופה כמו דלתא ויונייטד מזכירות לנוסעים לפני ההמראה שעליהם להודיע לדייל אם איבדו טלפון נייד או מכשיר אלקטרוני אחר בין או מתחת למושבים. ההודעה נועדה "למען בטיחות הלקוחות ואנשי הצוות שלנו", כתבה דוברת דלתא סמנתה מור פקטו במייל. דוברת יונייטד, ארין ינקובסקי, אמרה במייל כי החברה מודיעה לנוסעים שתזוזת המושב עלולה לפגוע במכשיר.
שחידי, מקרן בטיחות התעופה, אמר כי גם הוא נאלץ להזעיק עזרה כאשר הטלפון שלו החליק לתוך רווחי מושב במטוס. הוא אמר כי על הנוסעים "לגלות אחריות" כלפי המכשירים האלקטרוניים שלהם, ובמיוחד כלפי סוללות ניידות, כדי לוודא שהם נגישים בקלות ואינם נתונים ללחץ כשהם מאוחסנים. "עליהם לדאוג למכשירים האלה היטב כדי שלא יהוו סכנה מיותרת", אמר.