סין פתחה בכמה מהתרגילים הצבאיים הגדולים ביותר שלה סביב טאיוואן בחודשים האחרונים, במה שתיארה כ"אזהרה" לכוחות הבדלניים באי. אז מהו בעצם מצר טאיוואן, נתיב מים קריטי ונקודת הבזק צבאית הולכת וגוברת?
היכן נמצא מצר טאיוואן?
המצר מפריד בין מחוז פוג’יאן שבמזרח סין לבין האי המרכזי של טאיוואן, ביתם של כ-23 מיליון בני אדם. בנקודה הצרה ביותר שלו, מפרידים רק 130 קילומטרים של מים בין שתי היבשות העיקריות, וכמה איים טאיוואניים במצר – כולל קינמן ומאצו – שוכנים במרחק של כמה קילומטרים בלבד מקו החוף הסיני.
סין וטאיוואן מנוהלות בנפרד מאז שצבאו הקומוניסטי של מאו דזה-דונג ניצח במלחמת האזרחים ושלח את כוחות האופוזיציה הלאומניים להימלט מעבר למצר בשנת 1949. בייג’ין טוענת מאז ועד היום כי האי הוא חלק משטחה, ולא שללה שימוש בכוח על מנת להחזירו לשליטתה.

מדוע הוא חשוב?
המצר הוא עורק חיוני למסחר העולמי, שדרכו עוברת כמות עצומה של סחורות בכל יום. כ-2.45 טריליון דולר של סחורות – יותר מחמישית מהמסחר הימי העולמי – עברו במצר בשנת 2022, כך על פי מרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים שבוושינגטון.
לטאיוואן יש תפקיד עצום בכלכלה העולמית בשל ייצור למעלה מ-90 אחוז מהשבבים המתקדמים ביותר בעולם, המשמשים בכל דבר החל מטלפונים חכמים ועד לציוד צבאי מתקדם. אנליסטים אומרים כי פלישה סינית תגרום נזק קטסטרופלי לשרשראות האספקה הללו. הפרעות קלות יותר, כגון מצור על האי, יגרמו לביטולים יקרים של משלוחים שיפגעו בצרכנים ברחבי העולם.

"במקרה של סכסוך ממושך סביב טאיוואן, השווקים הפיננסיים יקרסו, הסחר יתכווץ ושרשראות האספקה יקפאו, מה שיוביל את הכלכלה העולמית לסחרור", כתב בשנה שעברה רוברט א. מאנינג, מומחה לסין במרכז סטימסון בוואשינגטון. דוח של קבוצת רודיום העריך שמצור על האי עלול לעלות לחברות התלויות בשבבים של טאיוואן 1.6 טריליון דולר בהכנסות מדי שנה.
פלישה גם תעמיד בסכנה את אורח החיים של טאיוואן, המתבטא בחירויות הדמוקרטיות שלה ובבחירות החופשיות שלה. היא גם תסכן עימות נרחב יותר, כיוון שארצות הברית, למרות שאינה מכירה בטאיוואן דיפלומטית, חתמה על הסכם לסייע לאי להגן על עצמו.
מה אנו יודעים על התרגילים הצבאיים של סין?
סין הודיעה על התרגילים הבוקר (שלישי), ותיארה אותם כ"אזהרה חמורה והרתעה תקיפה" נגד כוחות הבדלנות המוצהרים באי. בייג’ין אמרה כי התרגילים – שלעומת קודמיהם אין להם שם רשמי – "מתמקדים בסיורי מוכנות קרבית בים ובאוויר, בתפיסת עליונות משולבת" וכן ב"תקיפה של מטרות ימיות וקרקעיות". הם גם, קריטי לציין, מתרגלים "מצור על אזורים ונתיבי ים מרכזיים לבחינת יכולות הפעולה המשותפות של הכוחות" במקרה של מלחמה.
טאיוואן שלחה את מטוסיה ואוניותיה, ופרסה מערכות טילים קרקעיות, בתגובה לתרגילים והאשימה את בייג’ין בכך שהיא "הגורם הבעייתי ביותר בעולם".

האם זה קרה בעבר?
סין הגבירה את הלחץ על טאיוואן בשנים האחרונות וערכה ארבעה תרגילים צבאיים רחבי היקף סביב האי מאז 2022. באוקטובר, כוחות סינים פרסו מטוסי קרב, מפציצים וספינות מלחמה באזורים שמצפון, מדרום וממזרח לטאיוואן, והדגימו מתקפת רקטות בתרגילים שנקראו "חרב משותפת-2024B". התמרונים באו לאחר שנשיא טאיוואן, לאי צ'ינג-טה, נשא נאום ביום העצמאות של טאיוואן, אשר בייג’ין ראתה בו מהלך פרובוקטיבי לקראת עצמאות.
בייג’ין ערכה תרגילים אחרים – "חרב משותפת-2024A" – במאי לאחר השבעתו של לאי, והקיפה את טאיוואן באפריל 2023 לאחר שקודמתו, צאי אינג-וון, נפגשה עם יו"ר בית הנבחרים האמריקני דאז, קווין מקארתי. המומחה הצבאי הטאיוואני סו טזו-יון אמר ל-AFP כי התרגילים של יום שלישי נראו בגודל דומה לאלה של "חרב משותפת" במאי ובאוקטובר.

טאיוואן אמרה בפברואר כי סין ערכה תרגיל קרבי עם מטוסים ואוניות במרחק של כ-40 מיילים ימיים (74 קילומטרים) מדרום לאי, במסגרת "תרגילים באש חיה". סין דחתה את ההאשמות ואמרה כי מדובר ב"התלהמות".
משברים גדולים פרצו במצר בעשורים הקודמים, כולל בשנים 1995 עד 1996, כאשר סין ערכה ניסויי טילים סביב טאיוואן.