נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ צפוי להכריז היום (רביעי) על שורה של מכסים חדשים רחבי היקף, מהלך שאותו כינה "יום השחרור". המהלך מגיע לאחר שממשלו כבר הטיל או הודיע על מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום ועל מוצרים מסוימים המיובאים מסין, מקסיקו וקנדה.
מבקרי המהלך טוענים כי המכסים הם למעשה מס שמשולם בסופו של דבר על ידי הצרכנים האמריקנים, כאשר היבואנים או הקמעונאים מעלים את המחירים כדי לפצות על ההיטלים שנגבים מהם. לא ברור אילו מוצרים ואילו מדינות ייכללו בסבב החדש של המכסים – ואי הוודאות הזו טלטלה את השווקים.
אך טראמפ שיבח את המכסים – כינה את המונח "מילה יפה" – והציע כי הם יכולים לסייע להגדיל את הכנסות המדינה, לקדם מוצרים אמריקניים ואת התעסוקה בארה"ב, ולשמש כקלף מיקוח כדי להוציא ויתורים ממדינות אחרות. "הם נועדו להגן על נשמתה של ארצנו", אמר טראמפ בנאום בקונגרס בתחילת מרץ. "המכסים נועדו להפוך את אמריקה לעשירה שוב ולהפוך את אמריקה לגדולה שוב". "יהיה קצת רעש, אבל אנחנו בסדר עם זה", אמר. "זה לא יהיה הרבה".
טראמפ גם טען כי המכסים נחוצים כדי לאזן מחדש את מערכת הסחר העולמית, שלדבריו אחראית בחלקה לאובדן מקומות העבודה במגזר הייצור האמריקני. הוא גם הציע שמוצרים המיובאים מחו"ל "לא מבוקרים", וכי לארצות הברית יש מספיק חברות כדי לסיים את תלותה בשרשראות האספקה הגלובליות. "חברות אמריקניות לא יתמכו עוד בכלכלות כושלות זרות באמצעות קנסות ומסים סחטניים", נכתב בזיכרון דברים של הבית הלבן מפברואר.
להגן על מקומות העבודה באמריקה ולמנוע תלות ביבוא
ממשל טראמפ טען כי זרם היבוא מאיים על חלק מהתעשיות האמריקניות. בהתאם לכך, מיסוי מוצרים אלה עשוי לתמרץ חברות לפתוח קווי ייצור או מפעלים בארה"ב כדי להימנע מהמכסים. "אנחנו פשוט רוצים להגן על העסקים והאנשים שלנו. והם יגיעו כי לא יצטרכו לשלם מכסים אם ייצרו באמריקה", אמר טראמפ במהלך הנאום במרץ.
אך רוב המומחים לסחר טוענים כי רבות מהתעשיות כה ממוכנות עד שהחזרת הייצור לארה"ב תוסיף מעט מאוד מקומות עבודה. "יש לנו את הדימוי הרומנטי הזה של שיר של ברוס ספרינגסטין עם הרבה עובדים, פועלים במפעל הפלדה המזיעים בעבודתם", אמר דאגלס אירווין, פרופסור לכלכלה בקולג' דארטמות'. אבל היום, רוב העבודה נעשית על ידי ציוד בפיקוח מהנדס, הוא אמר. "בשנות השמונים נדרשו כ-10 שעות עבודה אנושיות כדי לייצר טון פלדה. היום נדרשת שעה אחת בלבד".

ההשפעות המשניות של המכסים יכולות גם לאיין את הרווחים בתעסוקה, על פי כמה מחקרים. לדוגמה, עבור כל עובד במפעל פלדה, ישנם 80 עובדים אמריקנים שמשתמשים בפלדה – שעבודתם עלולה להיות בסכנה אם מחירי הפלדה יזנקו, אמר מייקל קליין, פרופסור למדיניות כלכלה בינלאומית מאוניברסיטת טאפטס ומייסד הפרסום EconoFact. "אם תעשה את הפלדה יקרה יותר, אולי תעזור לאותו עובד פלדה אחד, אבל תעמיד בסכנה את 80 העובדים האחרים שמייצרים מקררים, מכונות כביסה ומכוניות", הוא אמר.
להעניש מדינות אחרות
טראמפ איים להטיל מכסים על סחורות ממקסיקו, קנדה וסין, בטענה כי הן לא עושות מספיק כדי לעצור את זרם המהגרים הבלתי חוקיים והסם פנטניל החוצה את גבולות ארה"ב. "הם אפשרו לפנטניל להיכנס לארצנו ברמות שלא נראו מעולם", אמר בנאום במרץ.
"מיליוני אנשים זרמו לארצנו דרך מקסיקו וקנדה. ולא נאפשר זאת", אמר טראמפ בהתבטאויות בפני כתבים בפברואר. "זה יהיה מה שיפרק את חוב ה-36 טריליון דולר ועוד הרבה דברים אחרים", הוסיף בהמשך אותו חודש.
רק 20 קילו של פנטניל נתפסו בגבול הצפוני של ארה"ב בשנה הפיסקלית האחרונה, לפי נתוני רשות המכס והגנת הגבולות, לעומת יותר מ-9,500 קילו לאורך הגבול הדרום-מערבי, על פי אותם נתונים. חומרים כימיים לייצור פנטניל נשלחו לעיתים בדואר ממקורם בסין למקסיקו, לפי הוועדה הבינלאומית לסחר של ארה"ב ומינהל אכיפת הסמים של ארה"ב.

בינתיים, מספר ההסתננויות הבלתי חוקיות מגבול מקסיקו לארה"ב, כפי שמתועד על ידי רשות המכס והגנת הגבולות, ירד מאז כניסתו של טראמפ לתפקיד; הן החלו לרדת בשנת 2024, לאחר זינוק בסוף 2023.
חלק מהמומחים לסחר טוענים כי החיסרון בשימוש במכסים כאיום הוא שמדינות אחרות מגיבות במכסים נגדיים, הפוגעים בחברות אמריקניות. תעשיית האלכוהול, לדוגמה, עמדה במוקד סכסוך סחר לאחרונה, בין היתר בגלל המותגים האמריקניים החזקים שלה. חלק מהמחוזות בקנדה חדלו למכור בורבון וויסקי אמריקניים, והמדינה הטילה מכס נגד על סחורות מארה"ב.
מדינות המעוניינות להגיב נגד ארה"ב לעיתים ממסות מוצרים חקלאיים כי קל יחסית למצוא להם תחליפים, אמר אירווין, פרופסור מדארטמות'. "אם תטיל מכס על בואינג, באמת יש לך רק את איירבוס, אבל סויה היא סויה, וחיטה היא חיטה", אמר אירווין. "אם לא תקנה מארה"ב, תקנה מקנדה".
לממן את הממשלה
במהלך קמפיין הבחירות שלו, טראמפ העלה את הרעיון להחליף את מס ההכנסה הפדרלי במכסים. לאחרונה, יועץ הבית הלבן פיטר נווארו אמר כי המכסים שממשל טראמפ מתכוון להטיל יכולים להניב יותר מ-6 טריליון דולר בהכנסות בעשור הקרוב, אם כי לא ברור כיצד הגיע למספר זה.
למעשה, המכסים היוו חלק בולט מהכנסות ארה"ב במאה ה-19. אך אז, הממשלה הייתה קטנה בהרבה, וארה"ב לא גבתה מס הכנסה באופן קבוע. כיום, ההכנסות ממכסים מהוות כ-2 אחוזים מהכנסות הממשל הפדרלי. חלק מהמומחים לסחר גם מציינים כי קשה להסתמך על מסי יבוא כהכנסה, משום שהביקוש הצרכני עלול לרדת ככל שהמכסים יעלו – מה שיגרע מההכנסה שניתן להפיק.
ההכנסות ממסי יבוא עשויות גם להתקזז עם הנזק שייגרם לתעשיות האמריקניות. לדוגמה, לאחר שסין הטילה מכסים נגדיים על היצוא החקלאי האמריקני במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, היצוא הזה ירד בכמעט 26 מיליארד דולר עד 2019, לפי שירות המחקר הכלכלי של משרד החקלאות האמריקני. הממשל אז אישר יותר מ-20 מיליארד דולר בתשלומים לחקלאים האמריקנים כדי לסייע להם באותה תקופה. "כל ההכנסות שהושגו [על ידי המכסים הראשוניים של אמריקה] התפוגגו בניסיון לרכך את הפגיעה באלה שנפגעו מהמכסים הנגדיים", אמר קליין, פרופסור מאוניברסיטת טאפטס.