חברי הקונגרס רוני ג'קסון ממדינת טקסס וג'ון ג'יימס ממדינת מישיגן הציגו ביום שישי הצעת חוק לבחינת היחסים הבילטרליים של ארצות הברית עם דרום אפריקה, על רקע הבריתות שלה עם ארגוני טרור ומדינות אנטי-אמריקניות.
החקיקה תחייב סקירה מלאה של היחסים בין ארה"ב לדרום אפריקה ותסייע לקדם את "אג'נדת מדיניות החוץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על ידי מתן הכלים הדרושים להטלת סנקציות על פקידי ממשל דרום אפריקנים מושחתים, הבוחרים לתמוך ביריבות של אמריקה כמו סין, רוסיה ואיראן", הצהיר ג'קסון.
מחלקת המדינה האמריקנית הכריזה על אברהים ראסול, שגריר דרום אפריקה בוושינגטון, כפרסונה נון-גרטה בחודש שעבר, לאחר שהשליח אמר כי טראמפ פותח ב"מתקפה על בעלי התפקידים, אלה שנמצאים בשלטון, על ידי גיוס עליונות נגד המכהנים בבית".
"השגריר של דרום אפריקה בארצות הברית כבר לא רצוי בארצנו הגדולה", הצהיר אז שר החוץ האמריקני, מרקו רוביו. "אברהים ראסול הוא פוליטיקאי הזועק חמס על גזענות, ששונא את אמריקה ושונא את הנשיא טראמפ".
וושינגטון לחצה בפומבי על פרטוריה (בירת דרום אפריקה) לבטל חוק שיאפשר תפיסת קרקעות, ללא פיצוי, בנסיבות ספציפיות. ממשל טראמפ אמר כי החקיקה מפלה את המיעוט הלבן של דרום אפריקה והפסיק את המימון למדינה. כעסה של ארה"ב על דרום אפריקה גבר בעקבות פתיחת התיק נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק, בית המשפט העליון של האו"ם, בגין "פשעי מלחמה", הכולל האשמות של "רצח עם".
מנהיגי הקונגרס הלאומי האפריקני, מפלגת השלטון במדינה, תמכו בחמאס בפומבי ועיצבו מחדש את היחסים של דרום אפריקה כלפי יריבים אמריקנים. "דרום אפריקה נטשה בחוצפה את יחסיה עם ארה"ב כדי ליישר קו עם סין, רוסיה, איראן וארגוני טרור, בגידה הדורשת השלכות חמורות", אמר ג'קסון. "החקיקה הזו מבטיחה שאנחנו עורכים סקירה מקיפה של 'בעלת הברית' כביכול הזו, תוך כדי השתת אחריות על כל פקיד מושחת. העידן בו ממשלות מערערות את האינטרסים האמריקניים ללא השלכות, מסתיים כעת".
ג'יימס, שחיבר חקיקה דומה בשנה שעברה שלא התקבלה בחוק, כתב כי פרטוריה מערערת את "האינטרסים הביטחוניים הלאומיים של ארה"ב, ובשנים האחרונות, התיישרה בכוונה עם בייג'ינג, מוסקבה וטהרן והמשיכה באג'נדה אנטי-ישראלית. ארה"ב חייבת לבחון את כל היחסים הבילטרליים שלנו ברחבי העולם ולחקור את כל האפשרויות להטיל אחריות על המדינות והמנהיגים המתיישרים עם יריבינו".