שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, אמר היום (רביעי) כי העשרת האורניום במסגרת תוכנית הגרעין היא “עובדה מוגמרת שאינה נתונה למשא ומתן”, זאת לאחר שהשליח המיוחד של ארה”ב, סטיב ויטקוף, קרא להפסיקה. “העשרת האורניום של איראן היא עניין ממשי ומקובל. אנו מוכנים לצעדים בוני אמון בתגובה לחששות אפשריים, אך נושא ההעשרה אינו נתון למשא ומתן”, אמר עראקצ’י לכתבים לאחר ישיבת הממשלה.
דבריו נאמרו לקראת פגישה נוספת שתיערך בינו לבין ויטקוף בשבת הקרובה בעומאן, שבוע לאחר שהשניים קיימו את השיחות בדרג הגבוה ביותר בין שתי היריבות הוותיקות מאז שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נסוג מהסכם הגרעין ההיסטורי בשנת 2018.
טראמפ הטיל מחדש סנקציות מקיפות במסגרת מדיניות הלחץ המקסימלי על טהרן, שאותה החזיר מאז כניסתו השנייה לבית הלבן בינואר. בחודש מרץ שלח טראמפ מכתב למנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי ח’אמנאי, בו קרא לפתוח במשא ומתן אך הזהיר מפני פעולה צבאית אפשרית אם לא יושג הסכם.

שני הצדדים תיארו את הפגישה הראשונה בעומאן כ”בונה”. אולם ביום שלישי אמר ויטקוף כי איראן חייבת “להפסיק ולחסל” את העשרת האורניום במסגרת כל הסכם גרעיני. בעבר דרש רק שאיראן תחזור לרף ההעשרה של 3.67% שנקבע בהסכם מ-2015, ממנו נסוג טראמפ.
עראקצ’י גינה את מה שכינה “עמדות סותרות ומבלבלות” מצד ממשל טראמפ לקראת השיחות הקרובות. “נגלה את הדעות האמיתיות של האמריקנים במהלך הפגישה עצמה”, אמר. שר החוץ האיראני הוסיף כי הוא מקווה לפתוח בשיחות על מסגרת להסכם אפשרי, אך לדבריו, הדבר מחייב “עמדות בונות” מצד ארצות הברית. “אם נמשיך לשמוע עמדות סותרות ומבלבלות, יהיו לנו בעיות”, הזהיר.
אתמול אמר ח’אמנאי כי אף שהשיחות התקדמו היטב בשלביהן הראשונים, הן עלולות גם להסתיים ללא תוצאה. “המשא ומתן עשוי להניב תוצאות – אך גם ייתכן שלא”, אמר.

במקביל, הקרמלין הודיע היום כי רוסיה מוכנה לעשות “הכול במסגרת יכולותיה” כדי לקדם פתרון דיפלומטי למשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית והעימות מול ארצות הברית. מוסקבה, שמחזיקה במאגר הנשק הגרעיני הגדול בעולם, העמיקה את קשריה הצבאיים עם איראן מאז פתחה במתקפה שלה נגד אוקראינה בפברואר 2022.
“הפדרציה הרוסית עדיין מוכנה לעשות כל שביכולתה כדי לתרום להסדרת המצב באמצעים פוליטיים ודיפלומטיים”, אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב לכתבים. הדברים נאמרו בתגובה לשאלת AFP האם מוסקבה תשקול לשמש ערב להסכם עתידי. חבר פרלמנט איראני העלה לאחרונה את האפשרות שרוסיה וסין יהיו ערבות להסכם עתידי, בראיון לסוכנות הממשלתית הרוסית RIA Novosti.
רוסיה קראה מספר פעמים להרגעת הרוחות לאחר שנשיא ארה”ב טראמפ רמז בחודש שעבר על אפשרות להפציץ את איראן אם זו לא תסכים לנהל שיחות על הגבלת תוכניתה הגרעינית. פסקוב לא אמר האם רוסיה תיטול על עצמה תפקיד של ערב להסכם, אך הדגיש כי מוסקבה “סומכת” על כך שייערך סבב שיחות נוסף בין איראן לארצות הברית.
נציגים מאיראן וארצות הברית קיימו שיחות עקיפות בעומאן בשבוע שעבר – המפגש בדרג הגבוה ביותר בין הצדדים מאז שארה"ב נסוגה מהסכם הגרעין ב-2018.