נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כינה ביום רביעי את אוניברסיטת הרווארד "בדיחה", ואמר שיש לשלול ממנה את חוזי המחקר הממשלתיים שלה, לאחר שהאוניברסיטה הבכירה סירבה לקבל את הדרישה לעמוד תחת פיקוח פוליטי חיצוני.
"הרווארד כבר לא יכולה להיחשב אפילו כמוסד למידה סביר, ואין להתייחס אליה כחלק מרשימת האוניברסיטאות והמכללות הגדולות בעולם", כתב טראמפ בפלטפורמת Truth Social שלו. "הרווארד היא בדיחה, מלמדת שנאה וטיפשות, ואין להעביר לה עוד כספים פדרליים".
טראמפ זועם על האוניברסיטה הידועה – שהעמידה 162 זוכי פרס נובל – לאחר שדחתה את דרישתו להתמסר לפיקוח ממשלתי בתחומי הקבלה, הגיוס וההטייה הפוליטית. מוסדות אחרים, בהם אוניברסיטת קולומביה, נכנעו לדרישות מתונות יותר של ממשל טראמפ, הטוען כי האליטה האקדמית נוטה יתר על המידה לשמאל הפוליטי. הרווארד דחתה את הלחץ באופן נחרץ, ונשיא האוניברסיטה, אלן גרבר, אמר השבוע כי המוסד מסרב "לנהל משא ומתן על עצמאותו או על זכויותיו החוקתיות". השבוע הורה טראמפ על הקפאת מימון פדרלי בסך 2.2 מיליארד דולר להרווארד, מעצמה מחקרית עולמית. הוא אף איים לשלול מהאוניברסיטה את מעמדה כעמותה חינוכית הפטורה ממס.

מלחמתו באליטה האינטלקטואלית משתקפת גם במסעות לחצים חסרי תקדים נגד משרדי עורכי דין מובילים וגופי תקשורת גדולים, בהם סוכנות הידיעות AP. הדי העימות הגיעו גם לעולם הספורט, כאשר מאמן קבוצת הכדורסל גולדן סטייט ווריורס, סטיב קר, הביע תמיכה בהרווארד לאחר שקבוצתו ניצחה את ממפיס גריזליס. קר, שלבש חולצת טי של הרווארד, כינה את הדרישות שהוצגו לאוניברסיטה "הדבר הכי מטופש ששמעתי אי פעם". "אני מאמין בחופש אקדמי, ואני חושב שזה קריטי שלמוסדות שלנו תהיה היכולת לנהל את ענייניהם בעצמם, מבלי שיופעל עליהם סחטנות וייאמר להם מה ללמד ומה לומר על ידי הממשלה שלנו", אמר קר.
טראמפ כתב "כולם יודעים שהרווארד "איבדה את דרכה". הם שכרו, מניו יורק (ביל ד') ושיקגו (לורי ל'), בשכר משוגע, שניים מראשי הערים הגרועים והבלתי-כשירים ביותר בתולדות מדינתנו, כדי "ללמד" ניהול מוניציפלי וממשל. שני הטיפשים הרדיקלים מהשמאל הללו הותירו מאחוריהם שתי ערים שיידרשו להן שנים להתאושש מהאינקמפוטנציה והרוע שלהם. הרווארד שוכרת כמעט אך ורק אידיוטים ו"מוחות של ציפור" מהשמאל הרדיקלי וה"נעור" (woke), שאינם מסוגלים ללמד דבר פרט לכישלון – לתלמידים ולמה שמכונה "מנהיגי העתיד".
"הסתכלו רק על העבר הקרוב, על הנשיאה המעתיקה שלהם, שהביכה כל כך את הרווארד בפני הקונגרס של ארצות הברית. כשהמצב הפך לגרוע כל כך עד שהם כבר לא יכלו לשאת זאת יותר, הם העבירו את האישה הכושלת הזו לתפקיד אחר – הוראה – במקום לפטר אותה במקום. מאז נחשפו עליה עוד הרבה דברים, אך היא עדיין בתפקידה. רבים אחרים, טיפשים שמאלניים כמוה, מלמדים כיום בהרווארד, ובגלל זה הרווארד כבר לא יכולה להיחשב אפילו כמוסד לימוד ראוי, ובטח שלא להיכלל ברשימת האוניברסיטאות או המכללות הגדולות בעולם. הרווארד היא בדיחה – מלמדת שנאה וטיפשות – ואין להעביר לה עוד כספים פדרליים", סיים טראמפ.
טענות על אנטישמיות
התשלומים שהוקפאו להרווארד הם במסגרת חוזים ממשלתיים עם תוכניות המחקר המובילות שלה, בעיקר בתחומים רפואיים, שם המעבדות של האוניברסיטה נחשבות לשחקן מרכזי בפיתוח תרופות וטיפולים חדשים. טראמפ וצוות הבית הלבן שלו מצדיקים את הקמפיין שלהם נגד האוניברסיטאות כתגובה למה שהם מגדירים כאנטישמיות בלתי מרוסנת וצורך להפוך את תוכניות הגיוון המעודדות ייצוג של מיעוטים. הטענות על אנטישמיות נשענות על המחלוקת סביב ההפגנות נגד מלחמתה של ישראל בעזה, ששטפו את קמפוסי האוניברסיטאות בארה"ב בשנה שעברה.

אוניברסיטת קולומביה בניו יורק – מוקד מרכזי של ההפגנות – נכנעה בחודש שעבר והסכימה לפיקוח על החוג ללימודי המזרח התיכון, לאחר שאוימה באובדן של 400 מיליון דולר במימון פדרלי. הטענות לגבי גיוון משקפות תלונות ותיקות של שמרנים, לפיהן הקמפוסים באוניברסיטאות בארה"ב נוטים לשמאל, משתיקים קולות ימניים ומעדיפים שחורים ומיעוטים אחרים על פני לבנים.
במכתב שנשלח להרווארד, כללו דרישות הממשל את הסעיפים הבאים:
– הפסקת קבלות ללימודים המתחשבות בגזע או במוצא הלאומי של המועמד
– מניעת קבלת סטודנטים זרים "העוינים את ערכי אמריקה ומוסדותיה"
– הפסקת העסקת עובדים על בסיס גזע, דת, מין או מוצא לאומי
– צמצום כוחם של הסטודנטים בניהול חיי הקמפוס
– ביקורת על סטודנטים ועובדים לשם "גיוון דעות"
– רפורמה בתוכניות עם "רקורד קיצוני של אנטישמיות או הטיה אחרת"
– אכיפה נגד הפגנות בקמפוס