העימות בין ממשל טראמפ לאוניברסיטת הרווארד החריף בימים האחרונים, כשהמשרד לביטחון המולדת בארה"ב איים ביום חמישי לשלול ממנה את ההכרה המאפשרת לה לרשום סטודנטים זרים. צעד זה מגיע על רקע סירובה של האוניברסיטה למסור מידע על פעילות "בלתי חוקית ואלימה" לכאורה מצד בעלי ויזות הלימודים. אם תאבד את ההכרה הזו, הרווארד לא תוכל להנפיק טפסים הדרושים לאשרות כניסה לארה"ב, ובפועל תיחסם האפשרות של סטודנטים זרים ללמוד בה. כיום מהווים סטודנטים זרים 27.2 אחוזים מהלומדים באוניברסיטה, בהם יותר מ־100 ישראלים.
השרה לביטחון המולדת, קריסטי נואם, אמרה כי אם הרווארד לא תספק מידע על פעילות של סטודנטים זרים בעלי ויזה עד ה־30 באפריל, היא תפסיק את הרישום לסטודנטים זרים. "אם הרווארד לא תוכל להוכיח שהיא עומדת בדרישות הדיווח – היא תפסיד את הפריבילגיה לרשום סטודנטים מחו"ל", הצהירה. לדבריה, המוסד נכנע לאנטישמיות ומפיץ "אידאולוגיה אנטי־אמריקנית ופרו־חמאסית".

המהלך הדרמטי מגיע לאחר שהרווארד סירבה לדרישות נרחבות ותקדימיות שהציב לה ממשל טראמפ בשבוע שעבר, ביניהן פיקוח ממשלתי על הליכי הקבלה, על מדיניות ההעסקה, על תכני ההוראה ועל נהלי הקמפוס.
בין הדרישות: מניעת קבלת סטודנטים סטודנטים ש"מבטאים עוינות לערכים האמריקנים", ביטול אפליה גזעית, הגבלת כוחם של הסטודנטים בקמפוס ובחינה של "גיוון הדעות" בקרב הצוות האקדמי. כמו כן, נדרשה הרווארד לבצע רפורמות בתוכניות לימוד שבהן נרשם "רקורד קיצוני של אנטישמיות", ולאכוף הגבלות על הפגנות סטודנטים.
הרווארד השיבה בתחילת השבוע כי תדחה את כל הדרישות. בתגובה, הודיע טראמפ על הקפאת מימון פדרלי בגובה 2.2 מיליארד דולר, ובמקביל הורה למס ההכנסה לבחון שלילת המעמד הפטור ממס של האוניברסיטה.

נוסף על כך, הנשיא טראמפ תקף את הרווארד בחריפות ברשת Truth Social, וכינה אותה "בדיחה". לדבריו, "כולם יודעים שהרווארד "איבדה את דרכה". הרווארד שוכרת כמעט אך ורק אידיוטים ו"מוחות של ציפור" מהשמאל הרדיקלי וה"נעור" (woke), שאינם מסוגלים ללמד דבר פרט לכישלון. הרווארד כבר לא יכולה להיחשב אפילו כמוסד לימוד ראוי, ובטח שלא להיכלל ברשימת האוניברסיטאות או המכללות הגדולות בעולם. הרווארד היא בדיחה – מלמדת שנאה וטיפשות – ואין להעביר לה עוד כספים פדרליים".
בהנהלת הרווארד המשיכו לדבוק בעמדתם. דובר האוניברסיטה אמר כי היא "לא תוותר על עצמאותה או על זכויותיה החוקתיות" וכי תעמוד בכל הדרישות החוקיות, אך לא תיכנע לדרישות פוליטיות. עוד טענה האוניברסיטה כי אובדן המעמד הפטור ממס יפגע משמעותית ביכולתה להעניק מלגות, לממן מחקרים רפואיים חדשניים ולשמר את איכות ההשכלה.
הבית הלבן מצדיק את הצעדים החריפים נגד האוניברסיטה, כמו גם נגד אוניברסיטאות נוספות כמו קולומביה, פרינסטון, קורנל ונורת'ווסטרן, בטענה שהם מקדמים אג'נדות פרוגרסיביות, אנטי־אמריקניות ואנטישמיות. על פי הממשל, מחאות הסטודנטים נגד המלחמה בעזה משקפות "הטיה פרו־חמאסית" שיש למגר, גם במחיר של פגיעה בתקצוב. קולומביה, למשל, הסכימה לאחרונה לפיקוח על חוג המזרח התיכון שלה לאחר איומים באובדן 400 מיליון דולר.

גל המחאה נגד ישראל בהרווארד הגיע לשיאו לאחר תחילת המלחמה בעזה באוקטובר 2023, כאשר סטודנטים רבים ארגנו הפגנות, עצרות וקריאות לחרם על מוסדות ישראליים. לצד ההפגנות הלגיטימיות, נרשמו גם מקרים ברורים של אנטישמיות: סטודנטים יהודים דיווחו על הטרדות, סילוק מהמרחב הציבורי בקמפוס, והאשמות קולקטיביות כלפי יהודים בשל פעולותיה של ממשלת ישראל. לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, חלק מהמפגינים אף הניפו שלטים בעלי אופי אנטישמי מובהק. אירועים אלו מחזקים את טענות ממשל טראמפ בדבר "סביבה עוינת לסטודנטים יהודים" באוניברסיטה היוקרתית.
ליאו טרל, יועץ בכיר של פאם בונדי, התובעת הכללית בממשל טראמפ, התבטא על המאבק נגד האנטישמיות באוניברסיטאות בארה"ב. בין השאר, הוא אמר "ניקח מהאוניברסיטאות הללו כל דולר פדרלי. הן לא עשו דבר כדי למנוע את האנטישמיות .נביא אותן לכדי פשיטת רגל .הממשל ירדוף אותן."