כמות השלג ברכס הרי ההינדו-כוש-הימלאיה שבאסיה הגיעה לשפל של 23 שנים, ומעמידה בסכנה קרוב לשני מיליארד בני אדם התלויים בשלגים המפשירים כמקור מים, כך הזהירו היום (שני) מדענים בדו"ח חדש.
רכס ההינדו-כוש-הימלאיה, המשתרע מאפגניסטן ועד מיאנמר, מחזיק את עתודות הקרח והשלג הגדולות ביותר מחוץ לקוטב הצפוני ולאנטארקטיקה, ומהווה מקור חיוני למים מתוקים עבור כשני מיליארד בני אדם.

חוקרים מצאו "ירידה משמעותית בשלג העונתי ברחבי אזור ההינדו-כוש-הימלאיה, כאשר משך השהות של השלג (משך הזמן שבו השלג נותר על הקרקע) ירד ב-23.6 אחוזים מהנורמה – הרמה הנמוכה ביותר ב-23 השנים האחרונות", נמסר מהמרכז הבין-לאומי לפיתוח משולב של אזורי הרים (ICIMOD).
"מגמה זו, שנמשכת כעת שנה שלישית ברציפות, מאיימת על ביטחון המים של קרוב לשני מיליארד בני אדם", נמסר בדו"ח על השלג. המחקר גם הזהיר מפני "זרימות נמוכות יותר בנהרות, תלות גוברת במי תהום, ועלייה בסיכון לבצורת".
שר מוחמד, מחבר הדו"ח הראשי מטעם ICIMOD, אמר לסוכנות AFP כי "השנה, השלגים החלו לרדת רק מאוחר בינואר ונותרו נמוכים מהממוצע במהלך עונת החורף". כמה מדינות באזור כבר פרסמו אזהרות מפני בצורת, כאשר היבולים הקרובים והנגישות למים מצויים בסיכון עבור אוכלוסיות שכבר מתמודדות עם גלי חום ארוכים, חמים ותכופים יותר.

הארגון הבין-ממשלתי ICIMOD מורכב מהמדינות: אפגניסטן, בנגלדש, בהוטן, סין, הודו, מיאנמר, נפאל ופקיסטן. הארגון קרא למדינות התלויות ב-12 אגני הנהרות המרכזיים באזור לפתח "ניהול מים משופר, היערכות חזקה יותר לבצורת, מערכות התרעה מוקדמות טובות יותר, ושיתוף פעולה אזורי נרחב יותר". הדו"ח ציין כי אגני נהרות המקונג והסלווין – שני הנהרות הארוכים ביותר בדרום-מזרח אסיה שמספקים מים לסין ולמיאנמר – איבדו כ-50 אחוזים מכיסוי השלג שלהם.
פמה גיאמצ'ו, מנכ"ל ICIMOD, קרא לשינויים במדיניות על מנת לטפל במצב של רמות שלג נמוכות בטווח הארוך. "פליטת הפחמן כבר קיבעה מסלול בלתי הפיך של אנומליות חוזרות בשלג באזור ההינדו-כוש-הימלאיה", אמר גיאמצ'ו.
אסיה היא היבשת שנפגעת בצורה הקשה ביותר מאסונות הקשורים לאקלים, לפי ארגון המטאורולוגיה העולמי של האו"ם, שדיווח בחודש שעבר כי חמש מתוך שש השנים האחרונות היו עם נסיגת הקרחונים המהירה ביותר שנרשמה.