מיסת ההלוויה של האפיפיור פרנציסקוס תתקיים בשבת בשעה 10:00 בבוקר שעון רומא, בכיכר פטרוס הקדוש בוותיקן. המיסה תסמן את תחילתה של תקופת האבל הרשמית בת תשעת הימים, המכונה "נובנדיאלה". מאות אלפי מאמינים צפויים להשתתף בטקס.
גופתו של האפיפיור הועברה ביום רביעי מבית המגורים שלו בדומוס סנטה מרתה אל בזיליקת פטרוס הקדוש, שבה הוצבה בארון עץ פתוח, כשהאפיפיור לבוש בגלימה אדומה ומחרוזת תפילה בידיו. המאמינים יוכלו לחלוק לו כבוד אחרון עד יום שישי בערב, ולאחר מכן ייערך טקס סגירת הארון.
בהתאם לצוואתו, האפיפיור פרנציסקוס ייקבר בבזיליקת סנטה מריה מג'ורה, מחוץ לחומות הוותיקן. הוא ביקש קבורה פשוטה באדמה, ללא קישוטים מיוחדים, ושעל קברו יופיע הכיתוב "פרנציסקוס" בלבד. החלטתו של האפיפיור להיקבר מחוץ לוותיקן יוצאת דופן ושוברת מסורת רבת שנים של קבורת אפיפיורים בבזיליקת פטרוס הקדוש בוותיקן. זו הפעם הראשונה מאז 1669 שאפיפיור נטמן בסנטה מריה מג'ורה, והפעם הראשונה מאז 1903 שאפיפיור בוחר להיקבר מחוץ לוותיקן.
רומא מתכוננת לאירועים בהיקף חסר תקדים, עם פריסת כוחות ביטחון מוגברת, סגירת מרחב האוויר מעל העיר, והיערכות לקליטת מאות אלפי מבקרים. המשטרה האיטלקית פרסה אלפי שוטרים, כולל צלפים וכוחות מיוחדים, כדי להבטיח את ביטחונם של המשתתפים.
הלוויה צפויה למשוך מנהיגים מרחבי העולם, כולל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורעייתו מלניה, הנסיך ויליאם המייצג את המלך צ'רלס השלישי, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, נשיא צרפת עמנואל מקרון, קנצלר גרמניה אולף שולץ, נשיא ברזיל לואיז אינסיו לולה דה־סילבה, ראש ממשלת בריטניה קיר סטרמר, נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי, ראש ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני, נשיא פולין אנדז'יי דודה, מלך ספרד פליפה השישי, מלך שוודיה קרל ה־16 גוסטב ועוד מנהיגי מדינות רבות מכל רחבי העולם. לעומתם, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא יגיע להלוויה בשל צו המעצר הבינלאומי הדורש את הסגרתו להאג.
על אף הבעיות ההלכתיות העלולות לנבוע מהשתתפות בהלוויה שמתקיימת ביום השבת, הרב ריקרדו די־סיני, הרב הראשי של רומא, הודיע שישתתף בהלווייתו של האפיפיור, לאחר שהתייעץ עם הרבנות הראשית באירופה ובישראל. מלבד ההיכרות האישית בין השניים ותפקידו הרשמי כרב הראשי של בירת איטליה, החלטתו הלא טריוויאלית של די־סיני התקבלה במטרה לשמור על "שלום הבית" בין הוותיקן לקהילה היהודית המקומית, לאחר שנרשמה מתיחות בעת האחרונה בין הכנסיה ובין היהודים בעיר עקב המלחמה במזרח התיכון. הרב די־סיני מסר לקהילתו כי למרות שליחותו החריגה, הוא לא יחלל את יום השבת: הוא ילך להלוויה ברגל, לא יצטלם ולא יחתום על ספר האורחים כפי שנהוג.
בתום ההלוויה יחל תהליך בחירת האפיפיור הבא. הקונקלווה, אספת הקרדינלים הבוחרת את האפיפיור, צפויה להתחיל בין 6 ל־12 במאי. 135 קרדינלים מתחת לגיל שמונים יהיו זכאים להשתתף בהצבעה, ולבחירת האפיפיור הבא נדרש רוב של שני שלישים. במרוץ לכס האפיפיור בולטים כמה מועמדים בעלי מאפיינים מגוונים ויתרונות שונים. הקרדינל מתאו זופי, איטלקי פרוגרסיבי מאוזן, מוביל בשל ניסיונו בהובלת מאמצי שיח בין־דתי. פייטרו פרולין, גם הוא איטלקי, נחשב לבעל ניסיון רב. פיירבטיסטה פיצבללה, הפטריארך הלטיני של ירושלים, בולט במחויבותו לפלסטינים ודובר עברית.
הפיליפיני לואיס אנטוניו טגלה נחשב לנגיש להמונים ומקורב למאמינים העניים. האפריקנים פיטר טורקסון מגאנה ופרידולין אמבונגו מקונגו מציגים קווים חברתיים חזקים. ז'אן־קלוד הולריך מלוקסמבורג בולט בגישתו הליברלית. פטר ארדו מהונגריה וטימותי דולן מניו־יורק מייצגים קו שמרני. אודילו שרר מברזיל מציע גישה מתונה ונאמנות לעקרונות החברתיים של פרנציסקוס.
מותו של פרנציסקוס, האפיפיור הראשון מדרום אמריקה, מסמן את סיומה של תקופה של רפורמות וניסיונות לגשר בין מסורת לקדמה בכנסייה הקתולית. בחירת האפיפיור הבא, לצד האג'נדה שיקדם, תשפיע על עתיד הכנסייה הקתולית בעשורים הקרובים.