קנדה תבחר היום (שני) ממשלה חדשה כשהסוגיה המרכזית היא התמודדות עם איומי הסיפוח מצד ארצות הברית ועמידה מול הנשיא דונלד טראמפ, שמלחמת הסחר שלו הגדירה מחדש את מהלך הקמפיין.
המפלגה הליברלית, בראשות ראש הממשלה החדש מארק קרני, נראתה בדרכה להפסד ברור מול פייר פוליאב מהמפלגה השמרנית – עד שהתקפותיו של טראמפ על המדינה גרמו למהפך פתאומי בסקרים.קרני, בן 60, מעולם לא כיהן במשרה ציבורית ונכנס לתפקידו רק בחודש שעבר, כשהחליף את ג'סטין טרודו. הוא עשה קריירה מצליחה כבנקאי השקעות לפני ששימש כנגיד הבנק המרכזי בקנדה ובבריטניה.
קרני טוען כי ניסיונו בזירה הפיננסית העולמית הכין אותו להוביל את תגובת קנדה למכסים של טראמפ. הוא גם הבטיח להחיות את הסחר הפנימי ולהרחיב את הייצוא הקנדי אל מעבר לארצות הברית, מדינה שלדבריו "איננו יכולים עוד לבטוח בה".

ארצות הברית תחת טראמפ "רוצה לשבור אותנו כדי להשתלט עלינו", הזהיר קרני שוב ושוב לאורך הקמפיין. "אנחנו לא צריכים כאוס, אנחנו צריכים רוגע. אנחנו לא צריכים כעס, אנחנו צריכים בגרות", אמר בימי הסיום של הקמפיין.
פוליאב, פוליטיקאי בן 45, הידוע בתמיכתו בישראל, ניסה לשמור את מוקד הבחירות בבעיות הפנים שגרמו לאי-שביעות רצון גדולה מטרודו בעשור האחרון, במיוחד יוקר המחיה הגואה. מנהיג השמרנים טען כי קרנייביא המשך ל"עשור האבוד של הליברלים", והדגיש כי רק ממשלה שמרנית חדשה תוכל לפעול בנושאים כמו פשיעה, מחסור בדיור ונושאים אחרים שהקנדים מגדירים חשובים. "אתם לא יכולים להתמודד עם עוד ארבע שנים כאלה", אמר בסוף השבוע.

פוליאב מתח ביקורת גם על טראמפ, אך טען שעשור של שלטון ליברלי כושל השאיר את קנדה פגיעה מול העוינות החדשה מצד ארצות הברית.
"רקע מתאים"
הסקרים האחרונים מצביעים על מרוץ צמוד אך מעניקים יתרון לקרני. הסקרים הראו בעקביות כי הבוחרים רואים בקרני, לשעבר נגיד הבנק המרכזי, את המועמד הטוב ביותר להתמודדות מול טראמפ.
ג'ף סימס, תושב קוויבק שגר ליד אוטווה, אמר כי הוא מאמין שלקרני יש "רקע מתאים" להיות ראש ממשלה. "שני בנקים מרכזיים היו תחת ניהולו, אני חושב שזו בחירה טובה", אמר ל-AFP ביום ראשון.

בכנס של השמרנים בסוף השבוע בעיר המפתח אוקוויל, ממערב לטורונטו, דחתה ג'ניס וינר את הרעיון שלפיו קרני מייצג שינוי מטרודו. "המדיניות של טרודו הייתה איומה וזאת אותה מפלגה", אמרה ל-AFP. "קנדה פשוט בבלגן. אני בת 70. זאת כבר לא מדינה שאני מזהה, ואני מודאגת עבור הנכדים שלי". כמו מצביעים רבים אחרים, נאדין סוקול, בת 41 מאזור אוטווה, ציינה כי "האיום מארצות הברית" הוא "הנושא מספר אחת" מבחינתה.
מהפך היסטורי
אם הליברלים ינצחו, זה יהיה אחד המהפכים הדרמטיים ביותר בתולדות הפוליטיקה הקנדית. ב-6 בינואר, היום שבו טרודו הודיע כי יתפטר, השמרנים הובילו על הליברלים בסקרים ביותר מ-20 אחוזים, ופוליאב נראה בדרכו להיות ראש הממשלה הבא. אך החלפת טרודו בקרני יחד עם הדאגה הלאומית בנוגע לטראמפ שינו את מהלך המרוץ.
ממוצע הסקרים שמתפרסם בערוץ השידור הציבורי הקנדי CBC הראה אתמול כי התמיכה הלאומית בליברלים עומדת על 42.8 אחוזים, לעומת 38.8 אחוזים לשמרנים. כמו בארצות הברית, המספרים הארציים לא בהכרח מנבאים את התוצאה. הביצועים של שתי מפלגות קטנות – המפלגה הדמוקרטית החדשה (NDP) והגוש הבדלני של קוויבק – יזכו לתשומת לב רבה.
בבחירות קודמות, הצלחות משמעותיות של ה-NDP באונטריו ובקולומביה הבריטית ושל הבלוק בקוויבק קיצצו במספר המושבים של הליברלים, אך הסקרים מצביעים על כך שהפעם המפלגות הקטנות עלולות להיחלש.
כמעט 29 מיליון מתוך כ-41 מיליון תושבי קנדה זכאים להצביע. שיא של 7.3 מיליון בוחרים הצביעו מראש. בקנדה הענקית, המשתרעת על פני שישה אזורי זמן, הקלפיות נפתחות בשעה 8:30 בבוקר לפי שעון מקומי בפרובינציית ניופאונדלנד ולברדור. הקנדים יבחרו 343 חברי פרלמנט, כאשר יש צורך ב-172 מושבים להשגת רוב. הליברלים זכו ברוב בשנת 2015 אך שלטו עם ממשלת מיעוט מאז 2019.