לאחר שנים של התכחשויות, נראה כי נתון חדש ומדאיג ביותר הצליח להעיר את אירופה מהתרדמת שלה – גם אם באופן חלקי בלבד. השבוע פורסם כי מספר התלמידים המוסלמים בבתי הספר היסודיים והתיכוניים בווינה, עלה על מספר התלמידים הנוצרים. ליתר דיוק, משרד החינוך האוסטרי – בראשות השרה בטינה אמרלינג – הודיע כי 41.2% מהתלמידים בבתי הספר היסודיים והתיכוניים הם מוסלמים.
למעשה, הקהילה המוסלמית היא הגדולה ביותר במדינה האירופית ורק אחריה הקהילה הנוצרית (המהווה את 34.5% מסך התלמידים, מתוכם 17.5% קתולים ו־14.5% אורתודוקסים). ישנם גם תלמידים שלא משתייכים לשום דת (23%), בודהיסטים (0.2%) ויהודים (0.1%). לעומת השנים 2023-2024, כמות התלמידים המוסלמים, שעמדה על 39.4%, עלתה בכמעט 2 אחוזים. כאמור, נתון מדאיג ביותר.
על פי העיתון האוסטרי "קרונן צייטונג", הנמכר ביותר במדינה, "המחקרים מראים כי הצעירים המוסלמים בווינה לא רק דתיים יותר מהממוצע, אלא גם מאמצים גישות יותר מפלות, כמו אנטישמיות, עוינות כלפי להט"בים ודחייה של שוויון בין גברים לנשים". על פי העיתון, מדובר בהוכחה נוספת לכישלונה של הרב־תרבותיות של אירופה החדשה.

ה"קרונן צייטונג" ממשיך ומדגיש כי שינוי רדיקלי זה לא נוגע רק לתחום החינוכי. "שאלות רבות העוסקות בזהות, בחיים המשותפים ובמתח הקיים בין הסובלנות לגבולות המקובלים – מושפעות מהשינוי הדמוגרפי שעובר על המדינה", נכתב. "כפי שמראים הנתונים, השינויים התרבותיים והדתיים הם מתמשכים ולא מתכוונים לעצור. לכן, התגובה הפוליטית חייבת להיות עקבית".
השינוי הדרמטי באוכלוסייה האוסטרית התרחש ממש בשנים האחרונות. למעשה, בשנת הלימודים 2016/2017, התלמידים הקתולים היו עדיין הקבוצה הדתית הגדולה ביותר, על פי כל הנתונים הרשמיים. בפועל הם ייצגו 31% מקהילת התלמידים בבתי הספר היסודיים והתיכוניים לעומת 28% התלמידים המוסלמים. מאז, העלייה במספר הצעירים המוסלמים הייתה אקספוננציאלית.
בהתאם לנתונים אלה, בשנה שעברה הסוציולוג קנאן גונגור דרש מספר שינויים בתכניות הלימודים כדי שיכללו שיעורים המקנים ערכים דמוקרטיים מגיל צעיר. "יש יותר ויותר אנשים שמתגיירים לאסלאם ונוטים להיות יותר רדיקליים", הסביר הסוציולוג בדאגה. "שיעורים המלמדים דמוקרטיה, אתיקה וערכים ליברליים חייבים להיות חובה כבר בשנה הראשונה".

שעבר. צילום: AFP
כריסטיאן קלר, מנהל בית ספר תיכון בווינה במחוז פלורידסדורף (שם נמצא המסגד הגדול ביותר במדינה, מרכז האסלאם של וינה), דיווח באפריל 2024 על עלייה בחוסר סובלנות כלפי קבוצות מיעוט מצד תלמידים מוסלמים. קלר סיפר גם כי תלמידים קתולים או לא דתיים החליטו להתקרב לאסלאם כדי להימנע מהטרדות מצד חבריהם המוסלמים. תלמיד אף נאלץ להתמודד עם איומים לאחר ש"העליב את מוחמד".
"האסלאם משנה את החברה שלנו בדרכים שאנחנו לא רוצים", עוד הוסיף מנהל בית הספר לעיתונות האוסטרית. לפי שרת החינוך בטינה אמרלינג, "לאור ההתפתחויות הללו, יש צורך יותר מתמיד להכניס נושא חובה משותף, 'חיים בדמוקרטיה', לכל הילדים ללא יוצאים מן הכלל, החל מבית הספר היסודי. דמוקרטיה, ערכים ואתיקה חייבים להילמד על בסיס משותף".
בשנת 2017, "קרונן צייטונג" פרסם נתונים שנתפסו אז כמופרכים, אך שהתגלו להיות בדיעבד כמעט כנבואיים. בעיתון הפופולרי נכתב כי במקרה של הגירה מתמשכת, בשנת 2046 אחד מתוך שלושה וינאים יהיה מוסלמי. למעשה, מה שרואים כיום בבתי הספר האוסטריים, יתרחב לכל החברה. כפי שאמר המועמד לנשיאות לשעבר טסילו וולנטין, "האסלאם יהפוך לדת המרכזית בווינה הקתולית של פעם".