ממשל טראמפ מתכנן להוסיף את ונצואלה לרשימת המדינות שתומכות בטרור, בצעד שיהווה הסלמה דרמטית במאבק נגד ממשלתו הסוציאליסטית של ניקולס מדורו, כך על פי בכירים בוושינגטון ותכתובת מייל פנימית.
הרשימה כוללת ממשלות המואשמות ב"תמיכה חוזרת בטרור בינלאומי", ונמצאות בה כיום רק איראן, צפון קוריאה, סודן וסוריה. מחוקקים רפובליקנים, אותם מוביל הסנאטור מרקו רוביו, דחפו לסיווג הזה גם את ונצואלה, כשהסיבה לכך היא הקשר שהיא מקיימת עם חיזבאללה, FARC בקולומביה וקבוצות אחרות.
כבר שנים שהרפובליקנים מאשימים את ונצואלה בקשרים עם ארגוני טרור, אך מומחים הקטינו את האיום והחוזק של היחסים הללו. הם הזהירו שסיווג ללא ראיות נוקשות עלול להחליש את הלגיטימיות של הרשימה האמריקנית, שמבקריה טוענים כי כבר חסרה בה מידתיות.
"אני חושד שהמהלך יהיה מבוסס על שמועות ומקורות מפוקפקים", אמר דייויד סמילד, עמית בכיר ב"משרד וושינגטון לאמריקה הלטינית". גורמים בממשל האמריקני סירבו להתחייב להחלטה סופית לגבי הסיווג, אך בימים האחרונים מחלקת המדינה ביקשה משוב על המהלך מצד סוכנויות שונות, ביניהן המחלקה לבריאות ושירותי אנוש, המרכז למניעת מחלות, והסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי. דוברת מטעם מחלקת המדינה סירבה להתייחס להחלטה וקראה לשאלות בנושא "שאלות היפותטיות".
רוביו, קובני-אמריקני שארגן בספטמבר מכתב שקורא להחלת הסיווג, הוביל את הדרישות לעמדה נוקשה יותר מול ונצואלה, שתומכת כבר שנים ארוכות במשטר קסטרו בקובה. ממשל טראמפ הטיל עיצומים על מספר אנשים המקורבים למדורו, ביניהם: אשתו, שר הביטחון, סגן הנשיא ובעלי ברית אחרים שסייעו למנהיג הסוציאליסטי "לבזוז את עושר העם".

פקידי ממשל רמזו מזמן שנשקלים צעדים נוספים כמו למשל אמברגו על נפט שמקורו בוונצואלה. למרות נפילה חדה בייצוא נפט בשנים האחרונות, ונצואלה היא יצאנית הנפט הרביעית בגודלה לארה"ב, שמצידה נותרה הקונה הגדולה ביותר של נפט מהמדינה הדרום אמריקנית.
אדם יסקזון, מומחה לאמריקה הלטינית, אמר שסיווג ונצואלה כמדינת טרור עשוי להגביר את המומנטום של אלו שדוחפים לחרם על נפט. רפובליקנים בטקסס ולואיזיאנה, בהן ממוקמים מפעלים לזיקוק הנפט מוונצואלה, שעתיר בגופרית, יתנגדו לחרם שכזה. "סיווג ונצואלה כתומכת בטרור יהפוך את חייהם למסובכים יותר", אמר יסקזון.
ייתכן כי המהלך גם יגרום לארה"ב להגביל את תמיכתה הכלכלית בוונצואלה, ולאסור העברות כספיות בזמן בו המדינה עוד מתמודדת עם היפר-אינפלציה ומחסור קיצוני במזון ותרופות, שהביאו למצב בן מיליוני פליטים בורחים למדינות שכנות. רבים מאזרחי ונצואלה מאשימים את מדורו בשחיתות הנפוצה בכל הממשלה ובטיפול קלוקל בכלכלה. מערכת הבריאות במדינה נמצאת במשבר, ומחלות שנמחקו בעבר, כמו חצבת ודיפתריה, החלו לשוב.
על פי תכתובת פנימית בין גורמי ממשל, דיונים על הצעד האמריקני המשיכו בשבוע שעבר, כאשר פקידים במחלקת הבריאות התבקשו לאמוד את השפעת הסיווג על "תכניות מימון של ה-HSS (מחלקת הבריאות) ו-CDC (המרכז למניעת מחלות) שמבוצעות על ידי גורמי ביניים במדינה".
המיילים לא התייחסו למדינה ספציפית, אך פקידה במחלקת המדינה זיהתה את הנושא כוונצואלה בשיחת טלפון בשבוע שעבר, בה השתתפו כ-20 נציגים ממספר משרדים וסוכנויות אמריקניות. הפקידה, אליזבת' וויליאמס, לא אמרה מתי ההחלטה תתקבל, "היא רק אמרה שאנחנו יכולים לצפות לה בקרוב", נזכר אחד הפקידים שהיה שותף לשיחה. וויליאמס אמרה שהיא רק יכולה לשתף כמות מוגבלת מאוד של מידע בקו לא מאובטח.

מומחים חלוקים לגבי התבונה שבסיווג ונצואלה כמדינה התומכת בטרור, כאשר יש כאלו שטוענים שהמהלך יסייע בהפעלת לחצים נגד משטר מדורו שהופך ליותר ויותר סמכותני, ואחרים מביעים חשש שמדורו יוכל להשתמש בסיווג כחלק מהמסר האנטי-אמריקני שלו, או כסיבה להתערבות אמריקנית צבאית.
בשיחות פרטיות ובציבור, העלה דונלד טראמפ את האפשרות של פעילות צבאית בוונצואלה, אולם עוזריו מנסים להניא אותו מכך. גורמי ממשל אמריקנים קיימו מספר פגישות סודיות עם קציני צבא מוונצואלה שטענו כי הם מתכננים מהפכה צבאית נגד מדורו, אך בסופו של דבר, ממשל טראמפ לא נענה לבקשתם לסיוע.
סמילד חושש שהסיווג עלול "להציג את ונצואלה כסכנה לביטחון הלאומי האמריקני ובכך להעניק לגיטימציה לאפשרות הצבאית. אנליסטים רבים, בתוך הממשל ומחוצה לו, מחזיקים בעמדה שהתערבות צבאית תהיה אפקטיבית, או שאיום רציני בשימוש בכוח יגרום לממשלת ונצואלה להתקפל".
אך לטענתו, איומים כאלו "מסייעים לאחדות ולבהירות של ממשלת מדורו ופוגעים בסדר ובאחדות של האופוזיציה. מאז שהנשיא טראמפ הציע התערבות צבאית לראשונה, באוגוסט 2017, האופוזיציה בוונצואלה התפרקה".

אחרים הביעו תמיכה מסויגת בנקיטת עמדה קשה יותר מול מדורו, שעלה לשלטון ב-2013, הכניס למאסר יריבים פוליטיים וניכס לעצמו כל כוח חקיקתי ומשפטי במדינה.
"ישנן מספר ממשלות אחרות שאפשר לומר שהן מעורבות ביותר אופנים של טרור בעלי השפעה גדולה יותר", אמר וויליאם בראונספילד, שגריר ארה"ב לשעבר בוונצואלה ועמית בכיר במרכז ללימודים בינלאומיים ואסטרטגיים. "אך זוהי רק הצדקה לעמדה תקיפה יותר מול המדינות האחרות, ולא סיבה להגיד שאנחנו לא צריכים להיות קשוחים מול ונצואלה. אפשר לטעון שזהו צעד חיובי מבחינת הפעלת לחצים גדולים יותר על ממשל מדורו".
מומחים לבריאות הציבור הזהירו מפני עליות חדות במקרים של מלריה ושחפת, וכן מחסור כמעט מוחלט בטיפולים אנטיוויראליים עבור חולי HIV בוונצואלה. עלייה בתושבים הסובלים מתת-תזונה רק מעצימה את משבר הבריאות, והופכת את הציבור לפגיע יותר ובעל סיכוי גבוה יותר לסיבוכים שונים לאחר שנהייה חולה.

אחד מנושאי שיחת הטלפון של הפקידים האמריקנים היה ההתפרצות המהירה של חצבת, מחלה מדבקת מאוד שנגרמת על ידי וירוס, וכבר התפשטה לברזיל, ארגנטינה, קולומביה, אקוודור ופרו. ברזיל, שכבר נאבקת ביותר מ-10,000 חשדות למחלה באזור האמזונאס בלבד, שוקלת אטימה מוחלטת של הגבול שלה עם ונצואלה.
תוכניות שעלולות להיות מושפעות מהסיווג כוללות את התמיכה האמריקנית במאמץ למניעת HIV ואיידס, חיסוני חירום והכשרת אנשי בריאות הציבור. רוב התמיכה מצד ארה"ב ממומנת באמצעות ארגון הבריאות הפאן-אמריקני, גוף שמשויך לאו"ם.
בראונספילד טען שהנשיא יכול למתן חלק מההשלכות ההומניטריות השליליות של הסיווג באמצעות חתימה על ויתורים. "אני מאמין שהחוק נותן לנשיא את הסמכות לוותר על סעיפים חוקיים כדי לאפשר סיוע הומניטארי כמו מזון או תרופות".
הפעולה האפשרית נגד ונצואלה באה כהפתעה למשתתפים בשיחה. "זו הייתה הפעם הראשונה ששמענו על המהלך", אמר הגורם שדיווח על השיחה. "זה לא היה הגיוני, ואז חשבתי 'אוי לא, מה זה יעשה ליכולת שלנו להגיב למשבר הבריאות שיוצא מוונצואלה?'"
תרגום: אלחנן שפייזר