קבוצה של כעשרים רבנים ורבות רפורמים מאזור סן־פרנסיסקו פקדה בשבוע החולף את מטה משרד החוץ בירושלים. זוהי המשלחת השנייה מסוגה בחודשים האחרונים של רבנים אמריקנים המגיעים לישראל, נפגשים כאן עם בכירים ומסיירים ברחבי הארץ, בחסות משרד החוץ ובמימונו. המשלחת הקודמת ביקרה בישראל באוקטובר האחרון, כפי שדווח אז בעיתון 'הארץ', ונפגשה אז גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
מטרת המשלחות הללו היא קיום דיאלוג ישיר עם רבנים בדרגי השטח במקום עם ראשי התנועות, זאת בעקבות שורה של משברים שהתגלעו בשנים האחרונות בין ממשלת ישראל לזרמים היהודיים הפרוגרסיביים. בין גורמי המתח אפשר למנות את ביטול מתווה הכותל, סוגיית הגיור, וכן "הרשימה השחורה" – כפי שכונתה בתקשורת – של רבנים מן העולם שהרבנות הראשית לישראל איננה מקבלת את גיוריהם, בהם גם רבנים אורתודוקסים.
ההתרחקות בין הזרמים הלא־אורתודוקסיים ובין ממשלת ישראל איננה קשורה רק לסוגיות דת ומדינה, אלא גם לתהליכים דוריים ולפערים מדיניים ופוליטיים. ביטוי בולט לכך ניתן בביקורת שמתחה הנהגת התנועה הרפורמית על החלטת הנשיא דונלד טראמפ להעביר את השגרירות מתל־אביב לירושלים. אם בעבר היו ישראל וירושלים גורם מאחד וקונצנזואלי בקהילה היהודית, כיום ברבים מבתי הכנסת הרפורמיים והקונסרבטיביים מעדיפים שלא להזכיר את מדינת היהודים בנאומים ובדרשות, כדי לא לעורר מחלוקת בקהילה.

בניסיון להתמודד עם המציאות הזו ולגשר על הפערים העמוקים בין מדינת ישראל ליהדות האמריקנית, החליטו במשרד החוץ ליזום את הבאתן של משלחות רבנים מארה"ב, אך לבצע זאת תוך עקיפת הדרג הרשמי של מנהיגי הזרמים היהודיים, שהשיח עימו מורכב ונפיץ יותר. הכוונה היא להגיע לרבנים משפיעים החושבים באופן שונה מראשי התנועות שהם משתייכים אליהם, ולקרבם לזווית הישראלית. רבנים שהשתתפו במשלחת סיפרו כי מטרת הביקור הייתה רצון של אנשי משרד החוץ "להגיע לשטח", כלשונם.
המשלחת הקודמת אף לא נפגשה עם נציגי התנועה הרפורמית והקונסרבטיבית בישראל, אף שראשי התנועות בישראל ביקשו פגישה כזו. הפעם העניין הזה השתנה והאורחים מארה"ב נפגשו עם הרבה הרפורמית גליה סדן, עם הרב (האורתודוקסי) דוד סתיו ועם מנכ"ל התנועה המסורתית בישראל ד"ר יזהר הס. אגב, מפגש כזה, של נציגי שלושת הזרמים, איננו עניין מובן מאליו, שכן נדיר שרבנים אורתודוקסים דוגמת הרב סתיו ייאותו להשתתף בפורום כזה ולהעניק הכרה משתמעת בזרמים האחרים.
מי שעומד מאחורי היוזמה הוא שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר, המקורב מאוד לראש הממשלה. ל'מקור ראשון' נודע כי לאחר שובם לארה"ב נפגשו חברי המשלחת עם דרמר. כמי שיזם את הביקור, הוא ביקש לשמוע מהרבנים את התרשמויותיהם מהמסע בישראל. דרמר נחשב לאחד מאנשי אמונו הקרובים של ראש הממשלה נתניהו, המכהן גם כשר החוץ. מעמדו זה של דרמר הביא לכך שהיוזמה יצאה לפועל, אף שהיו לה גם מתנגדים במשרד.
ראש מחלקת קהילות יהודיות במשרד החוץ, עקיבא תור, פנה לאחרונה לשגרירים ולקונסולים הישראלים ברחבי ארה"ב ועודד אותם להביא לישראל משלחות של רבנים ליברלים. משרד החוץ מצידו התחייב לממן את הוצאות השהות בישראל, ולקיים סיורים ומפגשים מתאימים עם בכירים בישראל. במידה רבה זהו צעד תקדימי מצד המשרד שתחום עיסוקו הרגיל הוא דיפלומטיה בינלאומית, ועתה פונה לחיזוק הקשרים עם הבית פנימה – בתוך העם היהודי.
אצבע על הדופק
ממשלת נתניהו וממשל טראמפ מקיימים ביניהם תיאומים בתחומים רבים. כעת מסתמן כי גם השיח הישיר עם קהילות ורבנים מהזרמים הפרוגרסיביים, תוך עקיפת מנהיגות התנועות, מתרחש במקביל כאן ושם, וייתכן שאף בתיאום.
לפני כמה חודשים ביקר ג'ייסון גרינבלט, שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון, בבית הכנסת הרפורמי הוותיק 'סטיבן וייז' במנהטן, ונפגש עם רב הקהילה עמיאל הירש. גורמים שהשתתפו בפגישה, סיפרו למקור ראשון כי גרינבלט הציג את הכיוון הכללי של 'עסקת המאה' בין ישראל לפלסטינים שממשל טראמפ מגבש, ושאל את הנוכחים לדעתם על הדברים. גרינבלט נפגש גם עם ראשי ארגונים יהודיים אחרים ובהם 'ועידת הנשיאים', הנחשב אף הוא פרו־ישראלי ולא ביקורתי כמו התנועה הרפורמית, זאת מלבד מפגשים שקיים עם קהילות וארגונים יהודיים ימניים או שמרניים.
גורמים בקהילה סיפרו כי מלשכתו של גרינבלט ביקשו לכנס לשיחה עימו כמה מבכירי הקהילה ובהם הרב הירש. בשיחה עצמה סיפר גרינבלט כי הוא ובכירים נוספים בבית הלבן מאזינים מדי שבוע לדרשותיו של הירש, שעולות לאינטרנט, במטרה להניח אצבע על הדופק של הציבור היהודי הליברלי. לדברי אחד המשתתפים, גרינבלט אמר כי הם מאזינים לדרשות כדי "למצוא את נקודת האיזון והמרכז בקהילה היהודית האמריקנית".
הירש היה בין מששתפי משלחת הרבנים שביקרה בישראל באוקטובר. נציין עוד כי לאחר שהתנועה הרפורמית פרסמה הודעה המבקרת את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, הירש עצמו בירך את ממשל טראמפ על הצעד ההיסטורי, וביקר את תנועתו על הסתייגותה מן המהלך. הוא איננו ימני, אך נחשב לאחד הקולות השמרנים והציוניים בתנועתו. יש להניח שהשקפותיו אלה של הירש הביאו לכך שגרינבלט ביקש להיפגש עימו, במטרה לחזק את הקולות הללו בתנועה הרפורמית. גרינבלט אמר למשתתפים כי הוא מבקש לקדם הסכמה בקהילה היהודית סביב המתווה המדיני שהממשל מגבש, וכי הוא מעוניין להמשיך בדיאלוג עימם.
בשיחה עם הרב הרפורמי ומנכ"ל התנועה בישראל, גלעד קריב, הוא מצביע על האפשרות שהביקור המדובר של גרינבלט אכן נעשה בתיאום עם בכירים ישראלים. "ייתכן שמתוך התקשורת ההדוקה של השגרירות הישראלית והממשל האמריקני, השגרירות מצביעה על רבנים רפורמים בצפון אמריקה שראוי לקיים איתם שיג ושיח", אומר קריב. "אנחנו רואים את הביקור הזה, כמו גם את המשלחת של הרבנים לישראל, כדבר חיובי, אבל זה לא יכול להחליף בשום דרך את הדיאלוג הרשמי ברמת המנהיגות. אם מישהו חושב שניתן יהיה להתעלם מהמנהיגות של התנועה, הוא עתיד להתאכזב". קריב אישר כי לא התאפשר לו להיפגש עם הרבנים במהלך ביקור המשלחת בישראל. "הבקשות שלנו להופיע מול הרבנים נדחו על ידי משרד החוץ, אבל למרות זאת נפגשנו איתם לפני ואחרי המשלחת, באופן לא רשמי".
אחד המשתתפים בפגישה עם גרינבלט תיאר כך את מטרתה בעיניו: "בממשל ירצו לקבל תמיכה מצד היהודים הליברלים, שהרי ככל הנראה התוואי יהיה שונה מזה של הנשיאים הדמוקרטים האחרונים, ברק אובאמה וביל קלינטון. תהיה ביקורת קשה במחנה הליברלי על כך שהעסקה לא הוגנת מספיק עבור הפלסטינים. ובכלל, כל מה שהנשיא טראמפ מקדם, נתפס על ידי הליברלים כשלילי. בימין הרי יתנגדו להסכם שידרוש ויתורים מישראל למרות התמיכה בנשיא, לכן הם מחפשים תמיכה במרכז־שמאל, בבתי כנסת כמו שלנו".