"זֹאת חֻקַּת הַתּוֹרָה אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת מֹשֶׁה. אַךְ אֶת הַזָּהָב וְאֶת הַכָּסֶף אֶת הַנְּחֹשֶׁת אֶת הַבַּרְזֶל אֶת הַבְּדִיל וְאֶת הָעֹפָרֶת. כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יָבֹא בָאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בָאֵשׁ וְטָהֵר אַךְ בְּמֵי נִדָּה יִתְחַטָּא וְכֹל אֲשֶׁר לֹא יָבֹא בָּאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בַמָּיִם״(במדבר לא כב כג)
- התורה מתארת את דרך הכשרת הכלים שבלעו איסור, כמו כלי חמץ לשום שימוש בפסח, על פי הכלל ״כבולעו כן פולטו״. הכשרה זו מתבצעת על ידי ליבון באש או הגעלה במים רותחים.
- בשעת חירום בריאותית זו צריך להמנע ככל האפשר משימוש בדרך ההגעלה הציבורית בקרנות הרחוב או בכל מקום שאנשים רבים פוקדים אותו או משתמשים בו הן מפני החשש מן הכלים הציבוריים והן מפני ההתקהלות.
הגעלת כלים בירושלים טרום איסורי הקורונה. מירי צחי - את הכשרת הכלים ניתן לבצע כמעט בכל המקרים בבית הפרטי שלנו. צריך להרתיח מים בסיר גדול שאינו חייב להיות כשר לפסח עם מעט חומר ניקוי ואל תוך הרתיחה להכניס (בזהירות על ידי מלקחיים או פלייאר) את כל הכלים הטעונים הגעלה: צלחות, סכו״ם, כלי אוכל וכלי הגשה וסירים קטנים. צריך להכניס למספר שניות, להוציא ולשטוף במים קרים
- סירים גדולים ניתן להכשיר בדרך הרתיחה העצמית. למלא את הסיר כולו במים עם מעט חומר ניקוי עד רתיחה. לאחר הרתיחה לגרום למים שיגלשו אל מעבר לשפת הסיר בכל צדדיו . וכן יש להגעיל את המכסה.
- גם תנור האפיה הביתי יכול לשמש אותנו להכשרת סירים וכלי בישול הצריכים הגעלה או ליבון קל. את הכלים הנקיים יש להכניס לתנור ולהדליק אותו לחום הגבוה ביותר (כ250 C או יותר). לאחר שהייה של כחצי שעה בתוך התנור בחום הגבוה ביותר הכלים כשרים לפסח.
- אין מכשירים תבניות או כלי אפייה. ליבון קל יכול להתבצע גם על ידי אש של גז בכיריים.
- צריך לזכור: כלים שמעולם לא השתמשו בהם או על גבם בחמץ חם אינם צריכים הכשרה כלל אלא רק ניקוי ושטיפה. (קנקני שתיה, צלחות הגשה לסלטים קרים וכיוצא באלה)
- ישנם פרטים רבים נוספים בכל אתר ואתר תוכלו למצוא הוראות מפורטות לכל אלה בכל מיני ספקות כדאי להתייעץ עם הרב הקרוב אליכם. אבל העיקרון ברור: אפשר וטוב להימנע מהכשרת כלים מחוץ לבית. וכמובן אפשר להשתמש במקרה הצורך בכלים חד פעמיים (עדיף מנייר מתכלה).
- טבילת כלים: מן הביטוי ״וטהר״ למדנו מתוך אותו פסוק בו פתחנו את חובת טבילת הכלים. כל הכלים החדשים שיוצרו בחו״ל טעונים טבילה במקווה הכשר לטבילת כלים. אין להשתמש בכלים אלו ללא טבילה.
- מה עושים במצב הקיים? הטוב ביותר הוא להכניס כמות מועטה של כלור לתוך מי המקווה. (אם אתם מכירים את מפעילי מקווה הכלים כמו בישובים קטנים אפשר לבקש מהם לעשות זאת). בכל מקרה השתמשו בכפפות ובסלי הטבילה. לאחר הטבילה מותר לשטוף ולנקות את הכלים בבית בחומרי ניקוי.
- אם אתם חוששים או רחוקים מהמקווה יש פתרון הלכתי אחר: נתינה או מכירה לנוכרי. כיון שחובת טבילת כלים היא לכלים שעברו לבעלותו של אדם מישראל, כלים חדשים השאולים מהנכרי אינם טעונים טבילה.
- מכון צומת להלכה וטכנולוגיה מציע השנה שירות חדש (בתשלום): רישום למכירת כלים חדשים כמו מכירת חמץ.
- אם אין לכם פתרון מתאים אל תשתמשו בשנה זו בכלים חדשים.
- גם בנושא זה ישנם פרטים רבים: רק כלי מתכות וכלי זכוכית חייבים טבילה בברכה. כלי חרס, פלסטיק עץ או אבן פטורים מטבילה. במקרה של ספק שאלו את הרב.
הרב אבי גיסר הוא רב היישוב עפרה