מאז פטירתו של הרב עדין שטיינזלץ ז"ל הספידו אותו ראש הממשלה, רבנים ולומדים רבים שנעזרו בפירושו לתלמוד הבבלי וספריו הרבים. בין כל הזיכרונות והתודות שחלקו לו ברשתות החברתיות בלטו גם נשים רבות שלימוד הגמרא שלהן היה יכול להתקיים הרבה בזכות אותו פירוש.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הרב שטיינזלץ – תורה חובקת עולם
– חרדים לשירות המדינה: גיוון בדרג מקבלי ההחלטות יתרום לכלל האוכלוסייה
– מאחורי הסורגים: מה אפשר ללמוד מהאסירים בתקופת הקורונה
הרבנית דבורה עברון, מנהלת המכון למנהיגות הלכתית במדרשת לינדנבאום מרשת אור תורה סטון קובעת ללא היסוס שחלק נכבד ממהפכת הלימוד הנשי רשומה על שמו של הרב שטיינזלץ: "הלימוד הרציני שלי התחיל לפני 15 שנים כשהחלטתי שאני רוצה ללמוד על הסדר, בצורה מסודרת ולא רק לשמוע שיעורים. ובגלל שלא היה לי מספיק רקע, לא בתיכון או ביסודי וגם לא במדרשה בצורה מסודרת, בעצם ניגשתי למסכתות עם הפירוש של הרב שטייזנלץ וזה היה שער הכניסה שלי ללימוד בצורה עצמאית. גם הפיסוק, גם התרגום, העיונים, ההתייחסות להלכה ולמסורת הש"ס זה ממש עזר"

"ללא הפירוש של הרב שטיינזלץ", אומרת עברון, "אני חושבת שזה היה הרבה הרבה יותר קשה. לא הייתי יכולה באמת לגשת וזה היה מחסום. מה שהרב עשה הוא הנגיש ופתח את שערי בית המדרש. אין ספק שהתרומה שלו ללימוד התורה הנשי הייתה עצומה. אני היום יכולה לגשת לש"ס וילנא אבל גם זה בזכות הרב שטיינזלץ. נשים שזה לא המקצוע שלהן ולא לימדו אותן, אין ספק שהרב שטיינזלץ תרם תרומה אדירה ללימוד התורה שלהן".
את עו"ד נורית ממליה (43), מתנועת "אמנה" אפשר להגדיר כאחת שזה "לא המקצוע שלה" ובזכות פירושו של הרב החלה ללמוד גמרא בצורה עצמאית וקבועה. ביום שישי אחרי ההודעה על פטירתו של הרב כתבה ממליה בדף הפייסבוק שלה בקצרה: "בזכות הרב שטיינזלץ גם אני זוכה לבכות היום על רב גדול, כתלמידה ולא כצופה מהצד".
"אני לא מפחדת לפתוח דף ולהבין רק מה כתוב שם", היא מסבירה את מה שכתבה, "מה היו הנחות היסוד, ומה השאלות ומה האפשרויות להסבר. זה הפך להיות "שלי". וזאת התחושה כששמעתי על פטירתו. זה לא כמו הרבנים הגדולים שמישהו מספר על צדיקותם. זה האדם שאפשר לי לגשת לספריה ולמשוך משם ספר גמרא. פתאום אני חלק מהקהל של התלמידים עצמם".

מדרשת לינדנבאום
צילום: הדס פרוש/פלאש90
הרקע התורני של ממליה, שהחלה ללמוד את הדף היומי בשנה האחרונה בתחילת הסבב החדש, לא אפשר לה לדבריה לעשות את הצעד הזה: "למדתי באולפנת עפרה. זאת אולפנה מצוינת וגם הלכה למדנו ברמה טובה, אבל לא נגענו בגמרא. אחרי השירות הלאומי למדתי שנה מלאה במדרשת הרובע ואחר כך עוד שלוש שנים יום או יומיים בשבוע. היה לי שם איזשהו מפגש עם גמרא כי למדנו הלכות שבת וכל הלכה ראינו מהמשנה והגמרא וצפונה. אבל זה היה בדף מקורות חתוך ומסומן עם תרגום בעברית ליד. היום אני יודעת להגיד שהחיתוך של המשפט מתוך הדף היה אפילו יותר "מאכיל בכפית" מהתרגום לעברית".

"בשנה האחרונה היה באזז בפייסבוק סביב סיום הדף היומי והחלטתי לקפוץ למים. התחלתי רק מלשמוע שיעורים באפליקציות ורק לקראת סוף ברכות ותחילת מסכת שבת פתחתי פעם ראשונה דף גמרא".
במה בא לידי ביטוי הסיוע של הפירוש?
"בעיקרון, אני לא מסתכלת בכלל על הטקסט המקורי. אני לא מבינה ארמית בכלל, ולא מבינה את המיבנים והביטויים ולכן מבחינתי זה כמו דף נוסחאות במקצוע זר. אבל כשאני קוראת את שטיינזלץ, זה כאילו שהוא פשוט מתאר לי מה רואים שם. מה כל אחד אמר, ומה המשמעות של הביטויים ומפסק את המשפטים ככה שברור מה השאלות ומה התשובות. בפועל זה יותר קל לי להבין ככה סוגיה מאשר לשמוע שיעור מוקלט, כי הוא לא מגלה לי את התשובה אלא רק מסיר את הערפל ומאפשר לי לקרוא לבד".
בשנים האחרונות לימוד הגמרא של נשים התרחב בצורה משמעותית. הרבנית דבורה עברון מבחינה כי בדור החדש של התלמידות, שמגיעות למדרשות, כבר יש בטחון מסוג אחר: "הבנות שלומדות היום במדרשות מגיעות אחרי שש או שבע שנים של לימוד גמרא בבית ספר או בתיכון. הן כבר מכירות את השפה וחלקן אפילו לומדות בעיון. יש היום בנות שכבר לא צריכות את הפירוש של הרב שטיינזלץ אבל לרבות מהן יש שטיינזלץ על השולחן. כלומר, הוא הפך מ"קביים" ל"רשת ביטחון". גם אצל הגברים יחס אליו מאוד השתנה כי יש הבנה שמדובר בפרשנות רחבה. זה כלי שנותן מבט הרבה יותר רחב".
ספינה של הבנה
גם סולן להקת טיפקס, קובי אוז, שהרב שטיינזלץ פתח לו את שערי לימוד הגמרא מוקיר לו תודה ואף משווה אותו לרש"י של ימינו "אני משוכנע שלא הייתי מגיע ללמוד גמרא בלעדיו. הוא בדיוק בגודל הנכון. שוטנשטיין נותן קצת יותר מדי, והרב שטיינזלץ הוא בדיוק במידה הנכונה, לא לחוצה ומאוד מתוקה ואני מאוד מקבל את ההשוואה שלו לרש"י. כי גם כשאתה קורא את רש"י אתה קורא עם חיוך על הפנים".
איך בעצם התחלת את לימוד הגמרא?
"בגיל 40, לפני עשר שנים, אמא שלי קנתה לי גמרא עם פירוש שטיינזלץ ליום ההולדת שלי, לבקשתי כמובן, ומאז אני לומד. עד עכשיו למדתי בערך שני שליש מהגמרא במסגרת מכללת עלמא בשדרות רוטשילד ואנחנו לומדים מדי יום חול. בשבילי זה שער גדול שהרב פתח לי, זה החיבור של מה שהיה חסר לי".
"סבא שלי היה מאוד הלכתי ידע בדיוק מה צריך לעשות אבל לא שמעתי ממנו לימודי גמרא או משהו כזה. בבית ספר למדתי המון תנ"ך ועד היום התנ"ך הוא חלק גדול ממני. אבל היה לי חור שחור על מה שמחבר בניהם, מה הם עשו כל האנשים האלה מאז חורבן הבית? מי הם היו? איך הם חיו? והגמרא מכירה לי חבורה של אנשים מדהימים ומפתיעים וחריפים. עכשיו אין לי את התחושה של "עיר שקמה מהחולות" אני אוהב להיות נטוע בשורשים של ההיסטוריה שלי. ואני חושב שאפשר להגיד לרב שטיינזלץ תודה על הדבר הזה".

אוז מספר כי גם זכה להיפגש עם הרב שטיינזלץ כשהזמין אותו ללמד במכון שלו דף גמרא ואז גם הספיק להודות לרב על פתיחת השער ללימוד: "לימדתי אז את מסכת תענית. קודם כל צריך להגיד שהיה לו אומץ לתת לאדם לא דתי ללמד אצלו, והוא לא עבר איתי קודם מה אגיד אלא פשוט האמין בי. הוא מאוד רצה והיה לו חשוב לנסות לשכנע אותי להתפלל וזה הדבר שהכי קשה לי בקטע האמוני וזו הייתה השיחה בינינו. מבחינתי הייתי בהלם שאני בכלל יושב לידו. הוא נתן לי גם ספרים שלו שעוסקים בתפילה, כיצד להתפלל. אני מודה שניסיתי אבל את השער הזה של התפילה עוד לא הצלחתי לפתוח".
את אותה תודה גדולה על הזכות ללמוד גמרא קובי אוז הספיק להגיד לרב שטיינזלץ במפגש שלהם אבל זה לא היה הכרחי מצד הרב: "כשפגשתי אותו אמרתי לו תודה והוא הבין את אסירות התודה שלי אבל אני בתור מישהו שכותב שירים, אני יודע שחלק מהשירים שלי ימשיכו לחיות בלי קשר אלי. אני חושב שהוא לא צריך שיגידו לו תודה. הוא בנה ספינה של הבנה, השיק אותה על המים והיא שטה לבד".