היה זה לפני ארבע שנים בדיוק, כאשר תכננו את החתונה הכה מיוחלת שלנו. רצינו לעשות את זה "אחרת", משהו "שונה" משאר החתונות שהכרנו. עלו הרבה מאוד רעיונות. ובסוף? התחתנו בדיוק כמו כל אחד אחר מחברינו. למה? כי כנראה אנחנו מיושנים הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. מהסקר שלפניכם, שנערך על ידי מכון מסקר ובדק מדגם מייצג של הציונות הדתית בישראל, עולה שבלא מעט מובנים, אנחנו לא השתנינו (רוב החתונות באולמות, יש מחיצות לאורך כל הריקודים) אך מצד שני, השתנינו מאוד (רק שלושה אחוזים הכירו דרך שדכן מקצועי).
אז מה למדנו מהסקר? קודם כול שמוסד השדכנות הגוסס כבר בעצם מת בקרב הציבור הדתי לאומי בישראל: אם רוב הנשאלים הכירו דרך חברים או במסגרות קיימות כגון תנועות נוער או אוניברסיטאות, נראה שאנחנו כבר לא זקוקים למקצוע הארכאי. כמו כן, מעניין לציין שרק כעשרה אחוזים מהנשאלים השתמשו באינטרנט, או דרך פייסבוק או דרך אתרי היכרויות, בעת שמצאו את בן או בת זוגם לחיים. למרות ההשקעה הרבה וההתקדמות הטכנולוגית, מתברר שאנחנו עדיין שמרנים במידת מה, ומעדיפים שאנשים המכירים אותנו אישית ימצאו לנו אהבה.
הפרט המפתיע ביותר הוא ללא ספק סכום המתנה שציינו הנשאלים, מה שגורם לנו לתהות אם לא יצאנו פרייארים כל השנים. קרוב ל־75 אחוזים מהזוגות הצעירים בציונות הדתית לא משלמים יותר מ־300 ₪ לזוג על מתנת חתונה, בזמן שמחירי המנות באולמות רק הולכים וממריאים. ייתכן שזה כך כיוון שדתיים משתתפים ביותר חתונות (וכפי שראינו בסקר, גם החתונות שלנו גדולות יותר), ועל כן נאלצים לחלק את הסכום שהיו רוצים לתת למספרים קטנים יותר. בנוסף, למרות שציינו כי מדובר במתנה עבור השתתפות של שני בני הזוג, פעמים רבות ישתתף רק אחד מבני הזוג בחתונה, כדי לחסוך בעלויות. יש מצב שהמיתוס "תזמינו חברים חילונים לחתונה כי הם נותנים צ'קים שמנים יותר" מצדיק את קיומו.
מה שצריך דווקא למשוך את עינם של בעלי האולמות הוא שדתיים עושים אירועים גדולים יותר: בקרוב ל־70 אחוזים מהחתונות הדתיות משתתפים יותר מ־400 אורחים, כשליש מהחתונות עם 500 אורחים ומעלה. גם בעלי התזמורות יכולים להיות רגועים: הדי־ג'יי ממש לא תפס את מקומכם. לא פחות מ־90 אחוז מהדתיים עדיין מעדיפים מוזיקה חיה על פני מוקלטת ואלקטרונית, ואם בשנת 2018 הדי־ג'יי עוד לא תפס את מקומן של הלהקות, כנראה הן כאן לעוד הרבה מאוד שנים. מעניין יהיה לבדוק בכמה מהחתונות יש גם מוזיקה ישראלית, דבר שהפך להיות מאסט בפלייליסטים של כל להקות החתונות הפונות למגזר.
תופעה נוספת שעלתה בסקר ותפתיע רבים היא רוב מוחץ לחתונות עם מחיצה לאורך כל הערב, אפילו בקרב צעירים עם השקפה דתית ליברלית (81.7%). ההסבר טמון כנראה ברצון להתחשב בהוראת הורי החתן והכלה, שלרוב מממנים את האירוע, ובדרך כלל בעלי תפיסה שמרנית יחסית.
(המדגם המייצג במגזר הדתי לאומי בסקר זה של מכון "מסקר" מכיל 500 איש ואישה נשואים מגיל 20 ועד 35 (שנבחרו מתוך קבוצה של כ–800 משיבים לסקר), מהם 27% בעלי השקפה ציונית דתית תורנית, %35 בעלי השקפה ציונית דתית קלאסית, %23 בעלי השקפה ציונית דתית ליברלית ו–15% דתיים שאינם עונים על ההגדרות הקודמות)