תכולת הספרייה: את התאווה לספרים ירשתי מאבי ז"ל, שהציף את הבית בספרים. בצוואתו כתב: "בניית ספרייה ביתית עשירה חשובה. אם הספרים מצויים בבית – יש סיכוי גדול לחזור אליהם". כמו אצלו, גם הספרייה שלי מורכבת לא רק מספרות מקור ומספרות מחקר ועיון, ולא רק כל הספרות הנלווית לספרות חז"ל (תחום העיסוק שלי), אלא גם ספרות מתחום המחשבה והפילוסופיה, משפט ומשפט עברי, היסטוריה כללית ותולדות הלמדנות, וגם ספרות עיון אקלקטית מתחומים כמו בלשנות, לוגיקה, פסיכולוגיה, כלכלה, חינוך, מדעי המדינה, מגדר, אומנות ועוד. ספרות שהיא מבחינתי רקחות וטבחות לתורה.
ספרות המקור מיוסדת ברובה על הספרייה הבסיסית שהייתה לנו כבר בנישואינו, ושמחלקה הגדול היה צריך להיפרד בגלל בעיית מקום. ספרות משפטית רכשתי בזמן לימודי המשפטים ועד היום אני מתחדשת בתחום. שאר הספרים נקנו עם השנים. מעט מהם הם ירושה מתוך ספרייתו העצומה של אבי.
מדף קרוב ללב: המדף הסמוך לי הוא של התלמוד הבבלי. אפשר לומר שהתחלתי לפתוח גמרא ברצינות רק קרוב לגיל 30, ומאז דפי הגמרא הפכו ללחם חוקי. צורת המחשבה ואופי הלימוד שטובעת הגמרא מסעירים אותי כל יום מחדש. האינטראקציה עם דפי הגמרא מותירה אותי שקועה במחשבות על עניינים שונים, וחוכמת האמוראים נותנת לי השראה. להבנתי זהו גם הספר היסודי של כל אוצרות הדעת היהודיים, המכיל את כל מקורות ההלכה והמחשבה, והוא המעיין לדלות ממנו את תורת ה'.
שיטת מיון: לפי נושאים. ספרות חז"ל וספרות המחקר הנלווית לה, ספרות הלכה וספרות השו"ת, תנ"ך, מחשבה, פילוסופיה, משפט ומשפט עברי, היסטוריה כללית ויהודית, שואה וספרות עיון. ויש גם עמודה של ספרי יעץ (מילונים, אנציקלופדיה תלמודית, אטלס עץ חיים, וכיו"ב). הנחתם בעמודות נעשתה על פי מידת הנחיצות היומיומית לשימוש.
על ארבעה ספרים
הרמנויטיקה
זאב לוי / הקיבוץ המאוחד / 1989
את הספר מצאתי במקרה במהלך טיול משפחתי בצפת, כשנשאבתי לחנות ספרים יד שנייה. הוא עוסק בחקר ובהסברה של המעשה הפרשני, ומנתח בצורה מרתקת את ההבדלים בין פירוש וביאור, תרגום ודרשה, המגמות השונות של הפרשן, מה אפשר למצוא בטקסט ועוד. עבודת הדוקטורט שלי עסקה בהתחקות אחר שיטתו הלמדנית של ר' יוסף באב"ד בספרו "מנחת חינוך", כך שלמעשה שאלת המחקר שלי הייתה הרמנויטית באופייה. אך מבחינתי, החלק החשוב הוא בהשלכה הקיומית של שאלות היסוד הללו, ובהבנה שלמעשה כל פעילות מחשבתית היא בגדר פירוש, וכי חלק אינטגרלי מכל מפגש אנושי הוא מעשה פרשני.
האכסיסטנציאליזם ומדע המשפטים
גאורג ג' כהן / ספרי ואהרמן / תשכ"ו
גם הספר הזה נרכש באותה חנות בצפת. מרגע שראיתיו היה לי ברור שהוא שלי. מחבר הספר, יליד פרנקפורט 1887, שילב בין תואר ד"ר במשפטים ובין סמיכה לרבנות ולימודי יהדות, שימש כיועץ למשפט בינלאומי והיה חבר בבית הדין הבינלאומי בהאג. השילוב בין משפט והלכה ניכר מבין דפי הספר, שעוסק בפער שבין קובצי החוקים והמשפט המושגי ובין המקרה הקונקרטי, הבודד. תפיסתו "האכסיסטנציאליסטית" היא שהממשות החיה עולה על הנורמות והמושגים ועל כל חקירה משפטית מדעית. בכך הוא מתכתב גם עם היחס בין קזואיסטיקה והמשגה ובין הלכה ומסורת פסיקה.
והארץ נתן לבני אדם
יהודה עמיטל / תבונות / תשס"ח
לפני שנים רבות השתתפתי במשפט מבוים בכללת מת"ן ירושלים, שעסק בנושא סרבנות גט. הרב עמיטל, שכבר היה מבוגר מאוד, פתח את האירוע בדברים שנחקקו בליבי. הוא חלק עם הנוכחים את המאמץ שעשה כדי להשתתף, ונימק זאת בדברי חז"ל שפדיון שבויים היא מצווה רבה. הוא חילק למשתתפים את ספרו עם הקדשה אישית, וכך זכיתי בו. הספר הזה מניח על השולחן, בהתאמה לדורנו, את הרגשות הדתיים ואת השאלות של עבודה מאהבה ומיראה, תוקפו של המוסר הטבעי, התחברות ומחויבות וכדומה. בעיניי הוא אבן דרך נוספת בספרות המוסר ומחשבת חז"ל.
תעשיית החמלה: מאחורי הקלעים של הסיוע ההומניטרי
לינדה פולמן / תרגום: מנשה ארבל / שלם / תשע"ב
ספר עצוב שמעלה שאלות עגומות וחשובות על הטוב והרע בעולם. המחברת מציגה בבהירות עובדות קשות על כך שהסיוע ההומניטרי העולמי הופך פעמים רבות לכלי ציני שהגורמים המעוולים משתמשים בו כדי להזין את המלחמה. כך למשל, העולם נחלץ לסייע לבני ההוטו ברואנדה שנטבחו בידי בני הטוטסי, מבלי לדעת שבכך הוא מחדש את האכזריות ומגביר את הסבל. הספר מטפל בשאלה שלא עוסקים בה מספיק, אולי משום שלא נוח לבחון את הרע שבטוב ומפני שהקריאה לאיזונים בתחום מחייבת תיקון מהיסוד. יש לנו הרבה מה ללמוד על היכולת לאזן בין חסד לגבורה.