עשרה בטבת הוא אחד משלושת הצומות על החורבן, בנוסף לשבעה עשר בתמוז ותשעה באב. בעשרה בטבת החל המצור של נבוכדנאצר מלך בבל על ירושלים, בשנה התשיעית למלכות צדקיה. בשבעה עשר בתמוז הובקעה החומה (בבית שני), ובתשעה באב – חרב הבית.
צום שחל בערב שבת מעורר שאלות שלא קיימות בכל צום. התשובות ההלכתיות נלקחו מאתר "ישיבה"
האם מותר לטעום מהתבשילים שמכינים לשבת?
מי שרגיל לטעום את תבשילי השבת בכל ערב שבת רשאי לעשות זאת (בלי לבלוע).
האם מותר להתקלח במים חמים בעשרה בטבת, לכבוד שבת?
יש מצווה להתקלח במים חמים לכבוד שבת, גם בתוך התענית.
האם מותר להסתפר בצום עשרה בטבת שחל ביום שישי?
שכשהצום חל ביום שישי, מותר להסתפר במהלך הצום לכבוד שבת.
מנחה גדולה או קטנה?
ביום שישי רגיל אולי עדיף להתפלל מנחה גדולה כדי שיהיה זמן לתוספת שבת, אך ביום שישי של עשרה בטבת, עדיף להתפלל מנחה קטנה כדי להרוויח את ברכת הכהנים.
מותר להתפלל ערבית מוקדמת כדי לשבור את הצום מוקדם?
מותר להתפלל ערבית מוקדם, אך את הצום יש לשבור רק לאחר צאת הכוכבים.
האם לדחות את 'שלום עליכם' ואת 'אשת חיל' עד לאחר הקידוש, כדי לזרז את שבירת הצום?
לדעת הרב יעקב אריאל: יש לומר אותם בזמנם. המקום לקצר את ההמתנה הוא בקיצור החזנות המיותרת ובכך שיתפללו את תפילת ערבית בזמנה.
לדעת הרב י.צ. רימון: אם האנשים בבית רעבים, וקשה עליהם התענית, ניתן לקצר את אמירת הקטעים שלפני הקידוש. למשל, לומר פעם אחת כל בית של "שלום עליכם" ולא לומר את שאר המזמורים), או לדחותם לאחר הקידוש, שהרי ברור שפגיעה בכבוד שבת קודמת למזמורים אלו, ואם קשה התענית הרי שהדבר לא מוסיף לכבוד השבת, ולכן אין להמשיך את התענית מעבר לנדרש.
מדוע מותר בכלל לצום בעשרה בטבת שחל ביום שישי, הרי אסור להיכנס לשבת מעונה?
הכלבו שמצוטט בבית יוסף, מציין שצום עשרה בטבת הוא צום חמור כל כך, עד שאפילו אם הוא היה חל בשבת – מה שלא יכול להיות מצד כללי הלוח – היו צמים אותו גם בשבת. ממילא, מובן למה אנו צמים אותו ביום שישי, למרות שעל ידי כך נכנסים מתוך צום לשבת.
הסיבה שצום עשרה בטבת הוא צום כל כך חמור, יותר משאר צומות החורבן היא, ששאר הצומות מוזכרים בספר זכריה רק בשמות החודשים שלהם- הצום הרביעי (י"ז בתמוז), החמישי (תשעה באב) והשביעי (צום גדליה). עשרה בטבת לעומת זאת, גם הוא מוזכר בתור 'הצום העשירי', אך הוא מוזכר שוב בספר יחזקאל "כתוב לך את עצם היום הזה – סמך מלך בבל על ירושלים בעצם היום הזה", העובדה שהפסוק מדבר בצורה מפורשת על היום של הצום הזה, נותנת לו רמת חומרה מיוחדת.
ובעזרת ה', שנזכה לבניין בית המקדש במהרה בימינו.