הרב אורי שרקי שלח לחכמי דת אסלאמיים איגרת על רקע הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר בשם האסלאם. האיגרת שנשלחה תחת הכותרת "גשר האמונה: מה היהדות חושבת על האסלאם", נפתחה בקריאה למוסלמים לחשוב מחשבה מעמיקה על דתם ועל הקשר שלה עם היהדות.
"ב-7 באוקטובר 2023 החמאס תקף את אזרחי מדינת ישראל", נכתב באיגרת. "למעלה מ- 1,400 ילדים, נשים וקשישים, יהודים ומבני כל הדתות, נרצחו באכזריות, מאות נחטפו, חלקם נרצחו בשבי. ההתקפה הזו בוצעה על ידי ארגון מוסלמי, בשם האסלאם. עובדה זו מחייבת חשיבה מעמיקה בדבר מערכת היחסים בין היהדות לאסלאם, בהווה, ובעיקר בעתיד. אני כותב שורות אלו אל חכמי האסלאם בתקווה שבכך תתווסף תרומה להבנה ההדדית, ואולי אף יקודם השלום בין ילדי אברהם – בני ישראל ובני ישמעאל".
באיגרת כתב הרב שרקי כי בעתיד "ניתן יהיה לדון בפעולה משותפת בין האסלאם ליהדות כדתות המאמינות באל אחד", והוסיף כי היהדות איננה שואפת להעביר את המוסלמים ליהדות, לא להרוג אותם ולא לשעבד אותם. "הקמת הגשר בין מאמיני האל האחד בשתי הדתות של ילדי אברהם, מותנה בקבלה של היהדות כדת לגיטימית והכרה בזכותו של העם היהודי על ארץ ישראל, המופיעה אף בקוראן".
באיגרת המפורטת, סקר הרב שרקי את יחסה של היהדות לאסלאם כפי שהוא בא לידי ביטוי בכתובים, מאז הופעת האסלאם. "עבור היהדות, הופעתה של דת חדשה בעולם, המכירה בייחוד האל ובמצוות בני נוח, היוותה בזמנו בשורה אדירה, ונמצאו גילויי קירבה בין הדתות בראשית האסלאם, למרות העימותים הקשים והאלימים של אותם הימים".
"האסלאם והיהדות תמימות דעים ביחס לאמונת הייחוד (האמונה באל אחד), שלילת האנשת האל ושלילת עבודת האלילים", כתב הרב שרקי. "היהדות מכירה בכך שהאסלאם עובד לאל אחד, למרות הבדלים בהבנת משמעות הייחוד, ויש להכרה זו השלכות מעשיות. אחת מהן היא שבעוד שההלכה היהודית אינה מתירה כניסה לבית שבו עובדים לאלילים, היא מתירה כניסה למסגד. דבר זה מקובל על הרבנים, ואני בכללם. איננו שואפים להעביר את המוסלמים ליהדות, לא להרוג אותם ולא לשעבד אותם".
הרב שרקי, העומד בראש ארגון "ברית עולם", המפעיל קהילות של בני נוח ברחבי העולם, הסביר באיגרת כי "מבחינת היהדות, יש חיוב על כל בני האדם לקבל ולקיים את שבע המצוות שנתן האל לכל בני האדם, הנקראות במסורת היהודית 'שבע מצוות בני נוח'. שבע המצוות הן: איסור עבודת האלילים, איסור הגידוף כלפי האל, איסור רציחה, איסור גילוי עריות, איסור גזל, איסור אכילת בשר בעל חיים שטרם מת ('אבר מן החי'), חובת הקמת בתי משפט ומערכת ענישה. האסלאם מקבל עקרונית את המצוות הללו, ולכן היהדות עשויה בתנאים מסוימים לקבל את האסלאם כדת לגיטימית – ואכן כולנו בני אברהם. יחד עם זאת, האסלאם טרם קיבל את המחויבות המוחלטת למצוות אלו ביחס למי שאינו מוסלמי. עמדה זו הכתימה את האסלאם במעשים פסולים לאורך כל ההיסטוריה, כפי שקרה שוב ב-7 באוקטובר".
הרב שרקי הבהיר באיגרת כי "אלוהים לא ציווה על היהודים לגייר את מי שאיננו יהודי, אלא אם הוא מבקש מיוזמתו להצטרף לעם ישראל. האסלאם, לעומת זאת, שואף להשליט את דתו על כל העולם. השימוש באלימות כדרך לקידום האמונה פסול מבחינת היהדות לחלוטין. אך מבחינתה של היהדות, כוונתו המקורית של האסלאם עשויה לבטא את השלב הראשוני של פעילותו של אברהם, שצירף אליו אלפים ורבבות של מאמינים באל האחד ובמצוות המוסר, עוד בטרם נצטווה להקים אומה.
"עם ישראל הוא אומה שאלוהים כרת עמה ברית, על מנת לשמש דגם של קדושה לאומית עבור כל האומות", כתב הרב שרקי, "זו קדושת הכלל. בני ישמעאל התברכו בברכת הריבוי, על מנת לקיים את המשימה של הודעת עבודת האלוהים לכל אדם כיחיד. זו קדושת הפרט. קיימת לפי זה חלוקת תפקידים אלוהית בין זרעם של שני בני אברהם. בני ישמעאל מקבלים את היעוד של הפצת דבר האל האחד ומצוות המוסר שלו למספר רב יותר של מאמינים, בעוד שבני יצחק ויעקב אחראים להקים דגם של קדושה לאומית, נושאת הברית האלוהית, 'ממלכת כוהנים וגוי קדוש', המהווה דגם לחיקוי בעולם כולו. מול התעצמותם של ערכים שליליים בימינו, עשוי שיתוף פעולה ערכי בין בני ישראל לבני ישמעאל להיות לברכה לעולם ולקדם את האמונה באל וציוויו המוסריים".
הרב שרקי סיכם את האיגרת וכתב כי "עם כל זאת, קיימות אי הסכמות משמעותיות בין היהדות לאסלאם. על מנת שיתקבל האסלאם כדת לגיטימית לאומות מבחינתה של היהדות, נדרשות שלוש הסכמות:
- ההכרה באסלאם כדת מקבילה ליהדות, ולא כדת המחליפה אותה. כלומר, שנבואת מוחמד לא באה לבטל את תורת משה.
- ההכרה בתורה כדבר אלוהים הנושא בשורה לכל באי עולם, מה שמחייב חזרה מטענת הזיוף ('תחריף'), כך שהיהדות תוכר בתור הדת שממנה התפתח האסלאם.
- ההכרה בייעוד האלוהי של עם ישראל לשוב אל ארצו ההיסטורית ולמשול בה, כפי שמפורש אף בקוראן".