כשאבי ביטון הגיע לבקר את ארוסתו בירושלים לחופשה מהירה ב-5 באוקטובר, הוא לא ידע שמסלול חייו ישתנה לעד.
ביטון בן ה-35, שעבד בפיתוח נדל"ן בניו יורק, כבר בחר את הדירה שבה יגורו בתפוח הגדול. אך טבח ב-7 באוקטובר שינה הכל. כפי שקרה לרבים אחרים, המתקפה הקשה ביותר על העם היהודי מאז השואה השפיעה עמוקות על היזם הצעיר.
"אנחנו לא יכולים לעזוב את ישראל", אמר ביטון לארוסתו נטשה, שבעצמה עלתה לישראל שנתיים קודם לכן מארגנטינה, אך הסכימה לבקשתו לעבור לניו יורק לאחר נישואיהם. "זהו רגע מכונן עבור האומה שלנו, ואנחנו צריכים לעשות משהו בנידון".
ביטון, שנולד בארגנטינה אך גדל במקסיקו, אורוגוואי (אביו כיהן כרב ראשי של אורוגוואי) וניו יורק, עם תקופה בישראל, התחיל לפעול. הוא היה נחוש בדעתו לחבר את יהודי התפוצות עם ישראלים בזמן אמת. הוא רצה ליצור שינוי לטווח ארוך. לאחר שעזב את עבודתו, הוא פנה לאיש כספים ניו יורקי, ארי ברגמן, במטרה ליצור פלטפורמה לקהילה גלובלית של יהודים, שתחבר בין משפחות יהודיות מכל העולם למשפחות ישראליות.
הארגון, שהושק באינטרנט בשבוע שלאחר 7 באוקטובר תחת השם "Ourmishpacha.org", חיבר מאז 1,000 משפחות יהודיות בארה"ב, בריטניה, ארגנטינה, אוסטרליה וברזיל עם מספר שווה של משפחות ישראליות. הם מותאמים על ידי צוות של רכזים ואז מתחברים באמצעות זום, ולפעמים גם באופן אישי. בסך הכל נרשמו לפרויקט כבר 5,000 משפחות ישראליות, רבות מהן כאשר אחד מבני המשפחה משרת בסדיר או במילואים.
"אנחנו אולי האומה הקטנה ביותר, אבל אנחנו המשפחה הגדולה בעולם", אמר ביטון. "האויבים שלנו רוצים להפיל אותנו ולפלג אותנו. המטרה שלי היא שנהיה חזקים מאי פעם".
"קהילה גלובלית" לעם ישראל
הפרויקט עורר במהירות את התעניינותם של ארגונים ותיקים כמו תנועת בני עקיבא, ההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות היהודית. הוא התחיל להמריא, עם 55 בתי כנסת בתפוצות שהצטרפו אליו, למרות שמספר הישראלים שנרשמו בפלטפורמה המקוונת היה גבוה פי 5 ממספר הפונים מחו"ל. "אני צריך את יהודי התפוצות", אמר ביטון.
בעוד 4,000 משפחות ישראליות נמצאות ברשימת ההמתנה לחיבור, המרוויחים הגדולים מהקשר המשפחתי הם יהודים בתפוצות, לדבריו. בארגון עובד צוות מצומצם של תשעה עובדים, אשר, כך מקווה ביטון, יוכל בסופו של דבר לקיים את עצמו.
למשפחות שצוותו, האינטראקציות המקוונות התפתחו לעתים קרובות גם לחברות אישית, כאשר משפחות אמריקניות ביקרו את חברותיהן החדשות בישראל במהלך שמונת החודשים של המלחמה, או שלחילופין הן נפגשו בארצות הברית. אמא ישראלית אחת שהצטרפה לפלטפורמה, אמרה למארגנים ש"אחרי 7 באוקטובר, הילדים שלה למדו שיש כאלה ששונאים אותנו אך ורק בגלל ש'אנחנו יהודים'", סיפר ביטון. כעת, הוסיפה האם, "אנחנו לומדים על אלה שאוהבים אותנו מסיבה אחת: 'כי אנחנו יהודים'".
עבור ביטון, אין דרך חזרה. הוא אמנם תמיד הרגיש שעליו לחזור לישראל לאחר ששירת כחייל בודד בצנחנים ולאחר מכן פגש את אשתו באירוע של נפש בנפש בירושלים, אבל 7 באוקטובר הוכיח את עצמו כגיים-צ'יינג'ר עבורו. "לא יכולתי לעזוב ולחזור לעבודה הרגילה שלי בהצגת דירות בניו יורק", הוא אמר וגלגל את עיניו מהמחשבה על כך. "אנחנו חיים ברגע מכונן עבור העם היהודי, ועכשיו יש לנו הזדמנות להיות טובים יותר, חזקים יותר ומאוחדים יותר מאי פעם".