תכולת הספרייה היא מחולקת לארבעה טורים: טור מעגל השנה, חגים ומועדים; טור תלמוד וספרי פסיקה כמו שולחן ערוך ו"חזון עובדיה"; טור ספרי תורה, מדרש, חסידות וספרי קבלה של האיש שלי; הטור האחרון של הוגים מודרניים, דוגמת הרב שג"ר, הרב סולובייצ'יק, הרב זקס וגם מעט נשים. מעט מדי. ביניהן הספר המצוין של הרבנית מיכל טיקוצ'ינסקי, "קראתי בכל לב", וספר חדש של הרבנית עדינה שטרנברג, "מאוהל מועד לימי מועד". לאורכה של הספרייה, בחלקה התחתון, ספרי שירה וספרים חדשים שאני מקבלת מהוצאות הספרים לראיונות בתוכנית שלי בכאן מורשת.
חלק מהספרים לקחתי מהספרייה של אבא זצ"ל, הרב אלינתן רוטשילד, האיש שלימד אותי ללמוד. לראותאת ה"מורה נבוכים" שלו, מלא סימונים והערות בכתב ידו, זה דבר שמוציא אותי המון פעמים מכל מיני מבוכות ומבוכים.
ספרים בשבילי הם ממש יצורים חיים. אני מכירה בעיניים עצומות את המקום של כל ספר, ומתחייבת כלפיהם לפתוח כל אחד לפחות פעם אחת בשנה. שלא יהיה ספר שלא יקבל יחס. אני חושבת שכמו שאני קוראת בספר, הוא קורא בי.
מדף קרוב ללב דווקא המדף של ספרי המוסר. מככבים שם הרב וולבה, הרב הוטנר, הרב מוישה שפירא, הרב יחזקאל לוינשטיין, רֶבּ ירוחם ממיר. אני אוהבת לחשוב עד כמה הם חסידיים, ומקווה שלא יכעסו עלי על האבחון הזה. הם התחלת ההתחסדות של התפיסה הליטאית. הם לוקחים את הגאון מווילנה ואת וולוז'ין לכיוון שהם עדיין לא יודעים שהוא מאוד מאוד ברסלבי.
השפעת המלחמה השנה זכו אצלי לתשומת לב מיוחדת הספרים שעסקו בנחמה, בסוגיית צדיק ורע לו, בהתמודדות עם סוגיות אמונה. בבית המדרש שלי השנה, דרשתי מהתורה ומהמפרשים שלה נחמה. השנה, בנסיבות מצערות מאוד, זכיתי בעיזבונות מפוארים ומרגשים של חיילים שנפלו, ואני קיבלתי מהאלמנה הצעירה שלהם או מהאם השכולה, חלקים מההון הרוחני שהשאירו. מדהים ומרגש לראות אנשים צעירים כל כך שכבר הספיקו להעלות על הכתב הגות רבה כל כך.
על ארבעה ספרים
יהודי בלילה
מסע בעקבות חלומותיו שלר' נחמן מברסלב
אלחנן ניר / ידיעות ספרים, 2017
בשקט בשקט הרב אלחנן ניר מוצא מילים למצבי נפש של הדור הזה. מילים שאין לנו. ואיך הוא כתב בתחילת המלחמה, "עכשיו אנחנו צריכים תורה חדשה". אני חושבת שהוא מייצר אותה. יש בו משהו נפלא. הוא לא אומר דבר שרבותיו לא אמרו, והוא אומר דברים שלא שמעתם אוזן מעולם. המקורות והמקוריות שלובים אצלו בשילוב שהוא הכי נכון בעיניי. הוא כל הזמן נטוע בנקודת השיגור של מורו הרב שג"ר, ומשם הוא ממריא גם למקומות אחרים. אני חושבת שהוא שיעור באיך ללמוד.
כל סיפורי רבי נחמן מברסלב
המעשיות, הסיפורים הסודיים, החלומות והחזיונות
צבי מרק / ידיעות ספרים, 2014
פרופ' מרק הוא אחד הכותבים המופלאים של הדור הזה. הדבר הכי יקר לי בספר הזה הוא החלל הפנוי שיש בדף ליד כל סיפור. בכל פעם אני מוצאת את עצמי מוסיפה הבנות חדשות שהתלמידות שלי מלמדות אותי. אני חושבת שהכותרת הנכונה לספר היא "בדרך סיפרתי מעשה". מפני שהמעשים עצמם "מסתפרים" כל הזמן, על הדרך, ומספרים את עצמם ואותנו מחדש. בבית קוראים לו "הספר הסגול". כשאני אומרת "תביאו לי את הספר הסגול", הילדים יודעים למה הכוונה.
שיעורים בגמרא
ברכות ב'
הרב שג"ר / עורך: עמיחי רוזנפלד / מכון כתבי הרב שג"ר, תשפ"ב
הספר הבא שמצאתי את עצמי מעיינת בו הרבה הוא שיעורים בגמרא של הרב שג"ר. הוא יוצא מנקודת מבט של ניתוח סוגיות בתלמוד, אבל הוא שואל שוב ושוב ושוב, מבלי לשאול מפורשות, האם אנחנו מתפללים כדי שהתפילה תיענה? האם כשתפילה לא נענית זה מייתר אותה? הוא עוסק במשפט "אל תעש תפילתך קבע אלא רחמים ותחנונים לפני המקום". ולאט לאט מגיע עם הקורא להבנה שתפילת הקבע, זו שלא תלויה באירועים עצמם, יש בה משהו מפייס ומרפא מאוד גם כשהיא לא מתקבלת.
מן הסערה
על אבלות, ייסורים והמצב האנושי
הרב יוסף דוב הלוי סולוביצ'יק / תרגום: אביגדור שנאן / ידיעות ספרים, 2009
הרב סולוביצי'ק הוא אולי הראשון שמעז לנגוע בעצב החשוף ששמו "ייסורים". עד אליו, ידענו שיש קבלת דין ולא שואלים למה. הרב סולוביצ'יק יוצא באמירה אמיצה וגדולה: אל תבזבזו ייסורים. מצד אחד חלילה לאמץ את התפיסה הקורבנית – וזה קורה לנו המון, בטח השנה – או לראות בייסורים ובמוות איזשהו זוהר והתגלות. לא, תודה! אבל כשזה כבר פה, אל תבזבזו את הגילויים שיש לכם פתאום באשר לעצמכם ולזולתכם, באשר למה שהוא מכנה 'כנסת ישראל' וליחסים שלכם עם הקב"ה.