עשרות אלפי עוקבים באינסטגרם, מאות אלפי צפיות בטיקטוק, והופעות מול אלפי נשים. לא, לא מדובר בזמרת פופולרית או באושיית רשת כלשהי, אלא ברבנית רחל בזק (40), נכדתו של הראשון לציון הרב מרדכי אליהו, ובתו של הרב שמואל אליהו, רב העיר צפת. היא ובעלה הרב בצלאל בזק, הורים לשמונה, מובילים בנתניה קהילה של חוזרים בתשובה בשם "היכל אליהו".
"הרבה שנים הרגשתי שאני חייבת להעניק", היא אומרת בריאיון. "הרגשתי לא נעים שגדלתי בבית של תלמידי חכמים, וזכיתי והתחתנתי עם הרב בעלי שגם הוא מבית כזה – חמי וחמותי הם דמויות מופת (הרב חיים בזק מכהן כאב בית דין בצפת; הרבנית טובה בזק היא ראש מדרשת "תכלת" בעיר). אמרתי 'וואי, זה לא נעים. אני חייבת לעשות משהו, לעזור'. הסתובבתי בעולם בתחושה לא נוחה. עד שהשם נתן לי אפשרות להעניק ולתת.
"הרב בעלי ואני גדלנו בצפת, במהות שלנו אנחנו מאוד קשורים לצפת ולצדיקים שקבורים שם – האר"י הקדוש, רבי יוסף קארו, רבי שלמה אלקבץ, רבי יהודה בר אלעאי. יש אבות שלוקחים את הילדים שלהם לקניון, אבא שלי לקח אותי לקברי צדיקים. אלה היו הטיולים, זה הגרסא דינקותא. גם היום אנחנו נוסעים לשם הרבה, לקבל כוח".
"עברתי תהליך ארוך כדי לרכז ולזכך את השיעורים מאורך מלא לדקה בטיקטוק. אני מכבדת את כל המנהגים, אבל כשאני מלמדת משהו אני משתדלת שהוא יהיה כמה שיותר פשוט, שלא יסתבכו"
למרות הקשר העמוק לצפת, הם לא חיים שם בפועל. "חיפשנו איפה אפשר לתת ומצאנו את נתניה. הגענו לכאן והתחלנו תהליך של להתחבר למקום ולחיות עם האנשים המדהימים שכאן, ואז נוצרה קהילה שבה אנחנו מלווים גברים, נשים וילדים לחיות בדרך של הרב אליהו זצוק"ל. בעלי התשובה כאן הם יותר בנחת, מתקדמים בקצב הדרגתי, והולכים על פי הפסיקות של הקבלה של הרב אליהו, אז יש להם אור מיוחד ונעימות מיוחדת. זו זכות להיות במחיצתם, להתחדש וגם לחזור בתשובה בעצמי".
ועדיין עיניה נשואות לצפת, ודאי בימי המלחמה. "אנשי צפת מיוחדים, מלאים ענווה ואמונה. הם כבר הרבה זמן בכוננות גבוהה. אשרינו שזה העם שלנו, שנמצא שם וסופג בסבלנות. זה נותן כוח לכל עם ישראל להמשיך במלחמה. הם היו יכולים להתנהג אחרת ולעשות את הדברים הרבה יותר מורכבים, אבל בזכות הענווה, הסבלנות והאמונה שלהם, יש כוח לכל המדינה. הם אנשי קודש. כשהגיעו לכאן הטילים כולם התרגשו, ושם זה יומיומי".
"לא אימא שמטגנת שניצלים"
במשך שנים רבות היא הייתה מחנכת ויועצת בבית ספר יסודי. "הייתה לי זכות לפגוש את הנשמות הגדולות שנמצאות במערכת החינוך. אני מברכת אותן ומצדיעה להן. חינוך זו עבודת קודש ממשית, יומיומית".

אבל אז הגיעה הקורונה, והשיעור השבועי שהיא מסרה בקהילתה עבר למרחב הדיגיטלי, לרשות הרבים. "אמרו לי תפתחי אינסטגרם, תפתחי טיקטוק. ממש לא רציתי, כי לא הייתי בקטע לשתף את החיים שלי. גם ככה גדלתי בבית ציבורי, ואני יודעת שאנשים מביעים את דעתם על הכול". ואכן, בתקופה הראשונה היה לה קשה לפלטפורמה החדשה, עד שבשלב מסוים קיבלה על עצמה לא להסתכל על מספר הצפיות. "אני נותנת את מה שאני יכולה מהלב, ומשחררת".
בכל יום שלישי היא מוסרת את השיעור השבועי הקבוע שממנו הכול התחיל, ובו היא עוסקת בתורת הנפש; השיעור משודר ביוטיוב. בימי ראשון, אחת לשבועיים, היא מלמדת בזום את "החבורה", קבוצה קבועה של שומעות לקחה. "אבל זאת חבורה שכולם יכולים להתקבל אליה, לא כמו בבית ספר, וכל כולן יכולות לרפא את החסכים מהילדות", היא מבהירה.
בשיעור הזה היא מלמדת תהליכים נפשיים עמוקים ומעבירה תרגולים. "זה אחד הדברים המרכזיים בעשייה שלי. נשים מכל הארץ והעולם מגלות את מבנה הנפש על פי הפנימיות, ומתרגלות ביחד. נפתח להן שער רחב לחיים מוארים. הרעיון של החבורה זה להישען על 'עץ החיים'. לא רק למידה מעץ הדעת, אלא גם להוריד את זה לבשר, 'מבשרי אחזה אלוה'. לא רק ללמוד שצריך לבטוח בה', אלא שארגיש בגוף ביטחון ושלווה, וזה מדהים. אני מזמינה כל אחת להצטרף. זה מכניס אוויר ואור לחיים, ריפוי ונחת לנפש".
בעצם פרצת אחרי שהילדים קצת גדלו, נכון?
"יש לי עדיין קטנטנים, אבל זה עולם אחר כשיש גם גדולים. היו שנים שהייתי רק עם קטנים וזה היה העיסוק העיקרי, אבל ברגע שהבית קיבל איזון, התאפשרו עוד דברים. כדי לצאת החוצה אני גם לוקחת הרבה עזרה. אבא שלי אמר לי 'מה שמישהו יכול לעשות במקומך, שיעשה במקומך'. אז אני משתדלת להשקיע את הזמן והאנרגיה בבית במה שאפשר לקבל רק מאימא, אבל מה שלא – אפשר להיעזר בכוחות חיצוניים טובים. וגם הילדים עושים הרבה מאוד בבית, גם אני גדלתי ככה. ועדיין לפעמים הילדים נכנסים לשידורים, שומעים ורואים אותם וזה בסדר, אני מדברת גם מהמקום הזה.
"כשאת רואה זמרת על הבמה, את לא שואלת למה היא נראית מיליון דולר, אז למה מי שמלמדת תורה צריכה להיות פחות? זה פותח את הלב לשמוע את התורה שהיא מלמדת"
"כשכולם היו קטנים זה פשוט לא קרה, לכל דבר יש זמן ועת. אני מרגישה גם המון חיות מהאימהות שלי, אני אוהבת להיות אימא. אני לא האימא הרגילה שמטגנת שניצלים, זה פחות אני. אני לא אימא שמשרתת את הילדים שלה, אני משחנ"שת, מחבקת. כל ילד יש לו את התפקיד שלו, את הכישרון שלו. אז הילדים שותפים, וגם הרב בעלי נותן לי גיבוי מלא בכל התחומים, הוא ממש הכוח שלי".
מה דעתך על מה שקורה ברשת? אחרי מי את עוקבת?
"האמת שאני לא עוקבת אחרי אף אחד. אבל אני רואה את ההיענות לקודש ומביאה את התורה, את ההלכה".
משתדלת לפשט
רבים משיעוריה של הרבנית בזק מוקדשים להנחיות הלכתיות. "לפני שעברנו לנתניה", היא מספרת, "שאלנו את סבא הרב מרדכי אליהו זצ"ל, שהיה אז ממש חולה, לאיפה ללכת, והוא אמר נתניה. לעיר לא היה שם טוב באותה תקופה, היום ברוך השם אין כמוה, אבל אז אמרנו לו 'מה נעשה שם?'. סבא ענה: 'תלַמדו הלכה'. למרות שהנטייה שלי היא ללמד פנימיות ותורת הנפש, כשהתחלתי לפרסם ברשת גיליתי שהקטעים הכי נצפים, בפער של מאות אלפי צפיות, הם סרטוני הלכה. סבא צדק, דווקא הלכה ברורה ופשוטה מאוד מדברת לעם ישראל, אנשים שמחים שמלמדים אותם הלכה, והם גם שמחים לקיים אותה. אני מלמדת הלכה על פי הפסיקה של סבא הרב מרדכי אליהו, שפוסק על פי הפנימיות והקבלה, ומאחד בפסיקה ספרדים ואשכנזים. זו פסיקה מאוד מקיפה".

וגם פסיקה לא מקילה. הרבה פעמים זו הדעה המחמירה ביותר, לפעמים ממש דעת מיעוט, אבל את לא אומרת שיש גם דעות יותר מקלות. את לא חוששת שבסוף זה ירחיק אנשים?
"קודם כול, אני ראיתי בעצמי על סבא מה הדרך שלו עושה לאדם, לאיזו פסגה אדם אנושי יכול להגיע כשהוא פוסק על פי הפנימיות והקבלה. ראיתי לאיזה אור, אהבת ישראל וכבוד לאישה ולכל אדם, מגיע מי שנוהג בהלכה שמקורה גם בקבלה. כל המבט שלו על המציאות הופך להיות פנימי.
"אני יודעת שאפשר לראות את זה כהחמרה, אני רואה את זה כעדינות, וככה אני חוויתי את זה בחיים שלי. זו דרך שמעדנת והופכת אותך לאדם פנימי יותר. מעולם לא חוויתי את סבא כאדם מחמיר. הפוך, הוא היה אדם רך, אוהב אדם, מלא אור, מלא הקשבה, והייתה תחושה עמוקה שהוא מאוהב בקדוש ברוך הוא. אני מרגישה שזה פועל גם עליי ככה.
"כשהתחלנו להדריך את הקהילה שלנו, בעלי התשובה, הסברתי להם שיש הרבה פסיקות אבל אני לא אבלבל אותם אלא אלמד דרך אחת. אם ירצו הם ילכו בה, ואם לא – שידעו שיש עוד הרבה דרכים. אני רואה איך זה מאיר את הפנים של האנשים, איך זה מעדן. אצל הגברים זה גורם לכבוד לאישה, ואצל הנשים גורם לעוצמה ורכות. אז ככה אני רואה גם את הסרטונים. אני מזכירה מדי פעם בסרטונים שיש עוד דעות, אבל אני לא חושבת שבעלי תשובה יכולים להחזיק את כל ריבוי הדעות שיש בעולם הדתי – זה אמר ככה, זה אמר ככה. יותר נוח להם שיש דרך אחת והיא מכילה את הכול".
אולי זה לא מספיק מכבד את המחשבה שלהם או את האפשרות לבחור? בלימוד תורה יש דעות, וחברותא טובה היא כזו שיש בה מחלוקת.
"זה נכון לבית מדרש, לא לטיקטוק ולאינסטגרם. עברתי תהליך ארוך כדי לרכז ולזכך את השיעורים מאורך מלא לדקה בטיקטוק, סרטונים שם לא יכולים להחזיק את ההתפלספות הזאת. לאנשים נוח שיש דרך אחת, ומשמח אותם שזה פשוט. אני גם רואה שיש סייעתא דשמיא גדולה בפסיקה הזאת, אנשים באורות, אז למה שאני אהרוס? לי זה עשה טוב, ראיתי כמה זה עושה טוב, ואני מאמינה בדרך הזאת ב־100 אחוז. אני מכבדת את כל המנהגים, ואם שואלים אותי בתגובות אני אומרת שיש עוד דעות ושאפשר להקל, אבל כשאני מלמדת משהו אני משתדלת שהוא יהיה כמה שיותר פשוט, שלא יסתבכו. גם ככה זה מסובך, אז לפחות שיהיה נגיש. חוץ מזה, שאני לא יכולה ללמד משהו שאני בעצמי לא עושה.
"הפסיקה הזאת לא מצמצמת את החיים, היא מרחיבה את הפנימיות, את הנפש, כי כל השורש של פסיקת הקבלה הוא לבחון מה הרצון האלוקי העליון. זאת אומרת, נכון שעל פי ההלכה מותר לעשות, אבל השאלה אם זה רצון השם העליון. ההלכה הקבלית תמיד תפסוק על פי הרצון העליון. לדוגמה, אם יש לפנינו פירות, הכלל הוא שאוכלים לפי מג"ע א"ש – קודם מזונות, גפן, עץ, אדמה ושהכל. זאת לא ההלכה הבסיסית אלא פסיקה על פי הפנימיות. למה עץ קודם לאדמה? כי עץ זה מידת התפארת ואדמה זה ספירת המלכות, ותפארת קודמת למלכות. הקבלה תבדוק איך יורד שפע, אז אם את רוצה להביא שפע לשולחן, תברכי על העץ ואז על אדמה. נראה לי שאנחנו כבר דור שיכול לזה".
לייזר לנפש
אפרופו דור שמסוגל, מה דעתך על לימוד זוהר ופנימיות לאנשים פשוטים או לנשים?
"גם אני לומדת זוהר, בדרך כלל עם הרב בעלי או עם הרב אבא שלי. נראה לי שכתוב שהדור שיזכה ללמוד את הזוהר ייגאל, אז אני באמת מעודדת ואפילו די מתלהבת מזה שלומדים זוהר. אני יודעת שאומרים תלמדו דברים קודמים, אבל לפעמים דווקא דרך הזוהר אפשר להגיע אחר כך לדברים האחרים. יש משהו בפנימיות שזה כמו קרן לייזר לנפש, זה נוגע ברמות מאוד עמוקות. אני ממליצה ללמוד מאדם גדול. אני יכולה ללמוד עם חברה שלי זוהר, אבל אני צריכה לדעת שזה לימוד ברמה מסוימת. עדיף ללמוד עם מישהו שיכול ללמד אותי, לדייק את ההבנה.
"אז אני חושבת שזה מדהים אבל זה צריך לבוא בד בבד עם הלכה. אני מדריכה להיצמד להלכה, ורואה בהלכה משהו שמוליך אור בחיים, ואני גם מחזקת ללמוד זוהר. אם אישה תלמד רק פנימיות אבל לא יהיו לה כלים והיא לא תלך על פי ההלכה, היא תחווה שבירה פנימית מסוכנת. ללמוד רק את הזוהר בלי לקיים הלכה זה יכול להביא לשבירת כלים, אבל כשהולכים על פי ההלכה גם בפנימיות, אז אפשר ללמוד את הזוהר".
בין הסרטונים שלך יש לא מעט סרטוני סגולות. את לא חוששת להבטיח ישועות?
"אני לא מבטיחה, אני אומרת שזאת סגולה. בדרך כלל סגולות הן הלכות על פי הקבלה. לדוגמה, האר"י הקדוש אומר שסגולה לפרנסה טובה היא כשמסיימים סעודת שבת לרכז את כל השאריות של הלחם, לכסות את השאריות, להשאיר את המלח על השולחן, להוציא את הסכינים, וככה לברך ברכת המזון. האר"י הקדוש יודע את שורש הדברים, שהלחם בליל שבת קשור בפרנסה. אם האר"י אמר, מי אני שלא אלמד את זה? אני בעצמי עושה את זה, אני רואה ברכה גדולה. אז אני אלמד אותך, שגם את תתברכי. אני לא משתמשת אף פעם במילה מבטיחה, אני מלמדת את המקור".
@rabanitrachelbazakלהרשמה לכנס זוגיות המיוחד ״להציל את הזוגיות בישראל״ לחצי על הקישור בתגובות🩵♬ צליל מקורי – הרבנית רחל בזק
בעבר היא חששה ללמד סגולות, משום שלא רצתה לתת תחושה שהיהדות תיתפס כתרבות אינסטנט. "פחדתי שזה ייראה נמוך ויהפוך את היהדות לשטחית. לכן אני משתדלת להביא את ההסבר לסגולה. אף פעם לא אלמד סגולה ששמעתי, רק אם ראיתי בעיניים שלי שזה כתוב בזוהר, באר"י הקדוש, בבן איש חי, וראיתי שבבית שלי ככה נהגו. אלה הלכות, ויש אנשים ששומעים שזו גם סגולה – אז זה פותח להם. אני יודעת שיש אנשים שבזים, אומרים איזה שטויות, אבל הרוב מאוד שמחים ועושים. נשים כותבות לי 'עשינו את מה שאמרת וראינו ברכה'".
את מקיימת שיתופי פעולה עם מותגי אופנה של נשים דתיות. זה לא עלול ליצור טעם לפגם?
"אני מביאה את התורה, וחשוב לי שהתורה תוגש בכלי יפה ומכובד. למדתי את זה מאימא שלי, קיבלתי ממנה את הנשיות, את ההבנה שהאישה היא הדבר הכי יפה שיש בבית. בנוגע לשת"פים, אני מאוד שמחה לפרגן לכל מי שעוזרת לבנות ישראל להיראות יפה. זה ממש משמח אותי. אין לי תנאים איתם או קוד קופון, הן שולחות ואני מפרגנת חופשי. זה לא משהו עסקי שאני מקבלת עליו כסף. לי זה עוזר כדי שהסרטונים יהיו מגוונים וייראו טוב, זה מקל עליי, ולרוב אחרי הצילום אני מעבירה את השמלות והמטפחות לחברות שמתחזקות, לפנק אותן. עבור המעצבות אני יודעת שזה נותן להן פוש חזק לעסקים. אני מאושרת מזה, מגיע להן להצליח בענק.
"אני גם פשוט אוהבת שדברים יפים. כשאת רואה זמרת עולה על הבמה, את לא שואלת את עצמך למה היא נראית מיליון דולר, אין מצב שהיא תיראה פחות. אז למה מי שמלמדת תורה צריכה להיות פחות? כמובן שבצניעות, אבל היא צריכה להתלבש בהדר. זה פותח את הלב לשמוע את התורה שהיא מלמדת. גם אם בא לי ללבוש הכי פשוט, אני אאסוף את עצמי ואתלבש כי אני מלמדת תורה. אני לא מלמדת רחלי, אני מלמדת תורה".
לא נחזור לאחור
אחרי שנה קשה כל־כך של טבח ומלחמה, הרבנית בזק מתפללת לשינוי לטובה בשנה החדשה. "אני מאוד מתרגשת לקראת השנה החדשה, אני מרגישה שאנחנו מגיעים מוכנים אליה. אחרי תהליך תשובה של שנה שלימה, שיבה אל עצמנו, על העם שלנו, אל הדברים החשובים. אני מרגישה שאנחנו מלאים זכויות, ואני ממש סקרנית לראות איזה הפתעות טובות יבואו, ברמה של ניסים עצומים, בכל התחומים. אני מבקשת מה' שישמח אותנו, שידאג להופעה טובה שלו, שיחזרו את השבויים, שירים את הנפש מהתהום, שישיב את כולנו אליו. רק הוא יכול, אחרת אי אפשר.
@rabanitrachelbazak♬ Promotional – FlyFlyMusic
"זו צריכה להיות הופעה אלוקית מרשימה, שתעמוד בעוצמתה כנגד היום החשוך שעבר עלינו. פגשתי השנה המון אור, שמעתי מילים שיצאו מהפה של נשים אחרי דברים נוראיים שעברו, מילים מחזקות על גאולה ומשיח, זה קודש הקודשים. אני מאמינה שניגאל, איך זה יופיע ואיך זה ייראה אני לא יודעת, אבל זו פשוט האופציה היחידה. התהליכים כבר מתרחשים, רק צריך לפקוח את העיניים. אם אני חושבת חושך חס ושלום, זה מה שאני רואה. אז צריך לראות את התהליכים הפנימיים, לפתח עיניים כמו של רבי עקיבא והאר"י הקדוש, ואז יש הרבה שמחה, הרבה תקווה. בעזרת השם.
"את המבט האופטימי קיבלתי מאבי מורי, יש לו הסתכלות פנימית על המציאות. כי בחוץ המציאות נראית מאוד מאוד מפחידה, אבל כשמסתכלים פנימה, על התהליכים שקרו לעם ישראל, אז יש תחושה שאנחנו מתנערים מהעפר ומתקדמים, ושיש פה השגחה ורואים בעיניים ניסים עצומים מעל הטבע. הקדוש ברוך הוא מקצר לנו את התהליך ומזרז לנו את הגאולה. צירי לחץ זה קשה, אבל כל אישה יודעת שאף על פי שזה מאוד כואב, קורה פה משהו טוב. אנחנו אחרי אירוע שנראה כהסתר פנים מאוד גדול, אבל בעומק אנחנו בתוך תהליך טוב שעולה מתוך כאב עצום. בכאב לב הסתובבתי השנה בין משפחות שכולות ובתי חולים. ברור שהמצב מטלטל, אבל הוא הולך אל הטוב. ה' לא יחזיר אותנו אחורה, הוא כבר גאל אותנו, הקים לנו מדינה והשיב אותנו לארץ, ועכשיו אנחנו עולים למדרגה הבאה, ולכן המדרגה הקודמת שעמדנו עליה מתפוררת.

"אני מרגישה שאנחנו בתקופה היסטורית משמעותית, כמו לידה מחדש. אלה חבלי לידה חזקים, כואבים מאוד מאוד, אבל בסוף יש לידה. אז צריך מחוכמת הנשים, המיילדות בעם הזה, שיעזרו לכולנו לנשום עמוק ולהגיד 'תחזיקי מעמד, עוד קצת, עוד מאמץ, נגיע למקום חדש'.
לאחרונה התמודד אביה, הרב שמואל אליהו, על תפקיד הראשון לציון, הרב הראשי הספרדי. הוא לא נבחר, אך בתו עודדה את הניסיון. "אני חושבת שכל מה שאדם יכול לעשות כדי לעזור להופעה של הקב"ה בעולם, הוא צריך לעשות, גם כשיש בזה סיכון. בשבילו, הרב אבא, לא צריך את זה. יש לו מעמד חזק, הוא רץ בכל הארץ ועושה את המקסימום שבן אנוש יכול לעשות. אבל זה עוד צעד שיכול לעזור ולהוציא תורה, להביא דיבור של מלכות שייתן כוח לחיילים, וכוח לנשים, הלוואי ועם ישראל היה זוכה בזה. אבא יכול היה להוציא קול אחר מהרבנות הראשית לישראל. אבל מה שנבחר בסוף זה רצון השם וזה מבורך בכל מקרה, הכול בסדר האלוקי".