נמאס לי מהקור. עד לאחרונה היה מעין חורף מפוקפק שכזה, מלא בימים שמשיים וקרים, נטולים כל תועלת חורפית. מה בסך הכול ביקשנו? חורף חורפי שיהיה קר, כן, אבל גם מלא בגשם. לא כיף לסבול סתם מהקור ומהימים הקצרים בלי היתרון של גשם זלעפות ששוטף את העולם ומנקה את האוויר, גשם מהסוג שגורם לכולם להעדיף להישאר בבית, מכורבלים עמוק בתוך משהו עם התירוץ האלמותי "תראה איזה גשם בחוץ, מי יצא במזג אוויר כזה".
אז כדי לקבל את בואו של החורף האמיתי שקצת נותן את אותותיו (והלוואי שיגיעו עוד) הלכתי וחיפשתי, יצאתי ובלשתי, הסתובבתי ותרתי (בפיג'מה בסלון) אחרי מתכונים לשתייה חמה מהסוג שעושה טוב על הלב או בקיצור – אלכוהול חם. את הסנגרייה כולנו מכירים, על הוט־טודי חלקנו שמענו וגם את האייריש קופי כנראה כבר פגשתם, ובכל זאת ננסה לחדש עוד כמה טוויסטים ומשחקים.
1. רום חם וחמאתי
מתכונים בסגנון זה התחילו להופיע כבר במאה ה־19, כולל גרסה מודפסת שהופיעה בספר הקוקטיילים של ג'רי תומס האגדי. בזמנים ההם שתו דברים חריפים יותר וכנראה בלו בלייזר (Blue Blazer) היה נפוץ יותר, אבל במהלך השנים התעדנו המתכונים וכך קיבלנו מתכונים כמו זה:
מוסיפים את המרכיבים הבאים לכוס גדולה ועמידה לחום (ספל תה גדול או משהו אחר נאה):
- 1 כפית סוכר חום
- 1 כפית דבש
- 1 כפית חמאה רכה
- 0.5 כפית קינמון טחון
כמה מסמרי ציפורן ואגוז מוסקט טחון (בערך רבע כפית מכל אחד)
מערבבים את המרכיבים עד לקבלת מסה אחידה ומוסיפים:
- 45 מ"ל רום
- 15 מ"ל וודקה
מים רותחים עד מילוי
מערבבים היטב עד שכל המרכיבים נמסים, מוסיפים מקל קינמון ושותים חם.
אזהרה: אם המשקה יתקרר, החמאה עלולה להתמצק מחדש.
2. סנגרייה
מקור שמו של המשקה מספרדית ומשמעותו היא "דם" או "מדמם". לא נשמע כיף, עד שחושבים רגע ומבינים שהוא פשוט נובע מהצבעים העמוקים של היין הספרדי ששימש להכנת המשקה. כבר לפני מאות ואולי אפילו אלפי שנים היו שותים יינות מחוממים ומתובלנים. הנה גרסה קצת יותר מודרנית:
מוסיפים את המרכיבים הבאים לסיר בינוני בעל ידית ארוכה: בקבוק יין אדום (טעים, פירותי ולא יקר, משהו כמו קברנה סוביניון של יקב ירושלים)
- 120 מ"ל ברנדי או ויסקי ברבן
- 60 גרם סוכר
- כוכב אניס
- 0.5 כפית ציפורן
- קליפה מחצי לימון או תפוז (בלי הלבן).
מבשלים את המרכיבים על חום נמוך למשך חמש דקות בלי להגיע לבעבוע ורתיחה. מסננים ומוזגים לכוסות מחוממות מראש שמקושטות במקל קינמון.
ניתן להוסיף: 60 מ"ל ליקר תפוזים (כמו קוואנטרו), פלחי תפוח אדום, פלחי תפוז (עדיף לנקות מהקליפה הלבנה), פולי הל, ודבש.
אזהרה: ככל שתבשלו יותר, יותר אלכוהול יתנדף.
3. פניצילין א–לה אואחקה
קוקטייל הפניצילין הוא קלאסיקה מודרנית שהומצאה בתחילת שנות ה־2000 בבר בניו־יורק. במקור השתמשו בוויסקי סקוטי עם מעט ויסקי מעושן, סירופ דבש-ג'ינג'ר ומיץ לימון. כאן ישנה גרסה שנלקחה לכיוון המקסיקני, עם מרכיבים בהתאם.
לסירופ דבש: מערבבים מים חמים ודבש ביחס 1:1 עד להמסה.
לסירופ ג'ינג'ר: מערבבים סוכר ומיץ ג'ינג'ר ביחס 2:1 (2 גרם סוכר ל־1 מ"ל מיץ).
אפשר גם פשוט להוסיף לסירופ דבש הרבה ג'ינג'ר, כך שיהיה חרפרף.
בכוס עמידה לחום (עדיף ספל זכוכית) ממלאים: 45 מ"ל טקילה, 15 מ"ל מזקל (ספיריט מקסיקני, למשל קונחוס 400), 30 מ"ל סירופ דבש־ג'ינג'ר ו־120 מ"ל מים חמים. מערבבים היטב ומקשטים עם גלגל לימון.
4. שוקו חם עם רום
זה אולי לא קוקטייל מושלם, אבל הוא עובד נהדר גם עם תחליפי חלב (המתוקים יותר). יוצקים לסיר קטן כוס ורבע חלב, 250 מ"ל שמנת מתוקה, 300 גרם שוקולד מריר (עדיף 50 אחוז מוצקים ומעלה), כפית תמצית וניל וארבע כפות סוכר.
מבשלים בזהירות עד להמסה מושלמת, מוזגים לכוס ומוסיפים 60 מ"ל רום (עדיף מיושן כמו בקרדי ספייס), ויסקי אמריקני או ברנדי.