מרכז הפלאפל התימני
יש בתי אוכל שמתפרסמים בגלל האישיות של הבעלים (ד"ש לעובד), יש כאלו בגלל מנה איקונית. הפלאפל בלחוח זוכה לתהילת עולם בגלל שניהם. יש כאן כל מה שצריך בשביל הביס האולטימטיבי: טוויסט מפתיע וביצוע מעולה. הרעיון הגאוני בכלל לא נולד במוחו הקודח של הבעלים מרדכי מעברי, אלא של אחד הלקוחות הקבועים, שביקש ממנו לארוז לו לשם שינוי את הפלאפל בלחוח, שאותו נהג מעברי להגיש לצד המרק התימני. השאר היסטוריה והיסטריה. והאמת היא שאין מצע מושלם יותר לספיחת רטבים, שאר ירקות וכמובן טונות של חילבה מאשר הלאפה התימנית האוורירית.
המקום, שנפתח ב־1976, הוא קלאסיקה של דוכן פלאפל: תמונות רבנים, גזירי עיתונים ואישיות כובשת של מרדכי שממהר להציע לכל מי שעומד בתור כדור לטעימה. תוכלו לקבל כאן את הכדורים הקטנים, שתובלו בתערובת תבלינים תימנית סודית, גם בפיתה או באשתנור (לאפה בירושלמית), מה שמעלה את התהייה: מי אתם, אנשים משונים, שמעדיפים לוותר על אחת המנות הכי־הכי טעימות שקיימות בעולמנו?
הנביאים 48, ירושלים
פלאפל על הדרך
איכשהו, כשיוצאים לדרך ארוכה מיד נהיים רעבים. כביש מהיר אוטומטית מפעיל את חוש ההרפתקה ואת בלוטות הרעב. חנויות הנוחות בתחנות הדלק כבר מזמן עשו מהעניין לא מעט בוכטות, אבל אם אתם על כביש 443 (לכיוון ירושלים) ובא לכם לנשנש משהו הרבה יותר טרי מכריך מהונדס שנארז במפעל מי יודע מתי – וגם הרבה הרבה יותר טעים – עצרו במבוא־מודיעים.
הדוכן של משה ושמריהו כל כך פופולרי עד שכאשר הוא נכחד בשריפת ענק, הלקוחות הקבועים פתחו קמפיין מימון המונים ומיהרו לתרום מכספם לשיקום בית העסק האהוב. אפילו רה"מנו עצר כאן לטעימה מתועדת היטב שחרכה את הרשתות כשדגם פלאפל בחמגשית (!) וגזוז עם סירופ פטל.
פלאפל על הדרך, כביש 443 (בכניסה למבוא–מודיעים)
פלאפל הקוסם
הקוסם הוא לא עוד פלאפלייה, הוא מוסד. בכל שעה שתגיעו תיתקלו בתור ארוך של אנשים שהגיעו לכאן מרחוק ומקרוב, עם רצון עז לכדור העגול. אל תיבהלו ממנו. עם מצבת עובדים מקצועיים שמתקתקים עבודה, עד מהרה תחזיקו בידיכם חתיכת גן עדן: כיס בצק מתפקע בירק, חציל, טחינה, רוטב שום גאוני וכמובן כדורי פלאפל בירוק־עד מבפנים, פריכים מבחוץ ומטוגנים בשמן נקי, ללא כל טעם לוואי. את כל האושר הזה הכי כיף להוריד עם אוזו־רימונדה ביתית ומצוינת.
תמצאו כאן גם את שאר המאכלים שאוהבים לדחוף בפיתה: סביח ושווארמה ושניצל, ואפשר גם לוותר על הפחמימה ולצרוך את המנות כשהן מפורקות ומוגשות על צלחת או על סלט, אבל אם כבר הגעתם במיוחד – לכו על הדבר האמיתי ולא תתחרטו. הרי זה כל הקסם.
שלמה המלך 1, תל–אביב
פלאפל בדאלק
עם בעלים חייכן וחברותי, חומרי גלם טריים ומנות מפוצצות בנדיבות, אין פלא שהשמועה על "פלאפל בדאלק" עוברת מפה לאוזן. גם כאן הרחיבו את התפריט מעבר לפלאפל המצוי, אלא שפה מאמינים בעירוב שימושים ולכן תוכלו למצוא בתפריט שילובים כמו "פלאפל ערוק" (פלאפל עם חביתת ירק עיראקית) או פלאפל שקשוקה שסקרן אותנו במיוחד. באופן מפתיע הפיתה לא קרסה תחת הנוזלים, והשקשוקה שנספגה בדפנות הבצק ביחד עם הכדורים המטוגנים והקריספיים הפכו את המנה לשידוך שנוצר בשמיים.
האירוס 3, גדרה
החומוס של טחינה
המוטו של "החומוס של טחינה" כולל שלוש מילים: חומוס. פלאפל. אהבה. ואכן החומוסייה שנוסדה בשדרות (ומאז פתחה גם שלוחות בבאר־שבע וירושלים) מציעה אוכל ביתי, מנחם וטרי ומעל לכול – כדורי פלאפל ירוקים במיוחד. עם צ'ייסרים של ערק, גזוז בטעמים שונים (עם אפשרות לריפיל), קינוחים דוגמת מלבי ובנופי (געגועיי לדרמסלה) ואופציה לפיתות מקמח מלא, אין ספק שיודעים לייצר פה את התמהיל הנכון שבין ישן לחדש.
הרצל 51, שדרות
פלאפל בריבוע
בניגוד לשאר ענפי המזון המהיר כמו פיצריות או המבורגריות, שבהן תוכלו למצוא אינפלציה של רשתות, דווקא גזרת הפלאפליות נותרת די מיותמת, עם דוכנים קטנים ומקומות שכונתיים שמושלים ביד רמה. "פלאפל בריבוע" פתחו את הסניף הראשון שלהם בראשון־לציון בשנת 1995 ומאז התרחבו לאימפריה של 25 סניפים ברחבי הארץ (כמעט כולם מחזיקים בתעודת כשרות) והוכיחו שאפשר אחרת. מייסדיה ביקשו לספק חוויית אכילה משודרגת עם סניפים עדכניים, מעוצבים (וממוזגים!) והנחילו סטנדרטים גבוהים בכל הקשור להיגיינה, לשירות ולאיכות המוצרים, שכולם עשויים מחומרים טבעיים וללא תוספת של חומרים משמרים. המטבח הפתוח מאפשר לסועד להציץ על המתרחש, ומגוון הסלטים הגדול יחסית מאפשר לאזן קצת את כל פסטיבל הטיגון והפחמימות.
סניפים ברחבי הארץ
הפלאפל הטורקי
הטורקי הוא כל מה שאתם רוצים מפלאפלייה מיתולוגית: בודקה פשוט, סיר טיגון גדול ומסורת של 60 שנה. לא רק הלקוחות מורכבים מסבים, ילדים ונכדים שמגיעים לכאן באדיקות כבר שנים, אלא גם את המקום עצמו מפעילים בימינו בני הדור השלישי של המשפחה. הריח נישא באוויר לא פחות מאשר התור הארוך, שמתחיל כבר בשעות הבוקר המוקדמות והטעם הוא הכי פלאפל של פעם – עם כדור זהוב, טרי וחם. נטול גימיקים, תוספות מוגזמות או מנות אינסטוש. זה הדבר האמיתי.