אברכים
כינוי מקובל למי שלומדים תורה ב"כולל" (מוסד לימוד תורני המיועד לנשואים), ובאופן כללי ללומדי התורה ה"מקצועיים" – אלו שלימוד התורה הוא עיסוקם העיקרי לאורך חייהם. בתקשורת הכללית משמש הכינוי לעיתים לכל לומדי התורה החרדים הזוכים לפטור מגיוס ומתוקצבים על ידי המדינה בשלל דרכים, שהמרכזית שבהן היא תקציב הישיבות. ה"אברכים" נבדלים מ"בעלי הבתים" או מ"החרדים העובדים" בכך שהם מממשים את אידיאל לימוד התורה הטוטאלי, שמחירו רמת חיים נמוכה וחיי דחק כלכלי. נשות האברכים הן שנושאות לרוב בעול כלכלת הבית, אם בעבודות הוראה וחינוך, וכיום גם במשרות מכניסות יותר בתחומי ההייטק ועוד.
מקורו של הכינוי בפסוק מתוך סיפורו של יוסף, אשר מונה למשנה למלך מצרים: "וַיַּרְכֵּב אֹתוֹ בְּמִרְכֶּבֶת הַמִּשְׁנֶה אֲשֶׁר לוֹ וַיִּקְרְאוּ לְפָנָיו אַבְרֵךְ וְנָתוֹן אֹתוֹ עַל כָּל אֶרֶץ מִצְרָיִם". המילה "אברך" בפסוק זה, שמובנה אינו ברור, פורשה בידי חז"ל כ"אב בחכמה ורך בשנים", ומשם הושאל הביטוי לכינוי של שבח ללומדי תורה "מקצועיים".
בג"ץ רובינשטיין
הדיון הציבורי הנרחב סביב השאלה מה יהיה נוסחו של "חוק הגיוס", משכיח מאיתנו שביובל הראשון לקיומה של מדינת ישראל היא הסתדרה היטב ללא חוק כזה. היא אומנם פטרה בפועל משירות צבאי מספר גדל והולך של תלמידי ישיבות חרדים ש"תורתם אומנותם" (ע"ע), אך הפטור לא עוגן בספר החוקים. מי שחתם על דחיית שירותם של תלמידי הישיבות החרדים מ־1948 ועד 1998 היה שר הביטחון, אשר הסתמך על סעיף 36 לחוק שירות ביטחון. על פי סעיף זה, "שר הבטחון רשאי בצו, אם ראה לעשות כן מטעמים הקשורים בהיקף הכוחות הסדירים או כוחות המילואים של צבא הגנה לישראל, או מטעמים הקשורים בצרכי החינוך, ההתיישבות הבטחונית או המשק הלאומי, או מטעמי משפחה או מטעמים אחרים… לפטור יוצא צבא או מיועד לשירות ביטחון שאינו יוצא צבא מחובת שירות סדיר, או להפחית את תקופת שירותו".
במהלך שנות השבעים והשמונים נעשו כמה ניסיונות לאתגר משפטית את הסדר דחיית הגיוס של תלמידי ישיבות שתורתם אומנותם, דחייה שבמרבית המקרים הפכה לפטור מלא, אך שופטי בג"ץ דחו את העתירות הללו מסיבות שונות. בדרך כלל נדחו העתירות על הסף לאחר שהשופטים קבעו כי אין לעותרים "זכות עמידה" משום שהפטור איננו פוגע בהם באופן אישי, אלא לכל היותר בכל חייבי הגיוס שאינם חרדים, או משום שהסוגיה איננה שפיטה אלא מהווה ביסודה עניין של מדיניות ממשלתית.
בשלהי שנות השמונים קבע בג"ץ לראשונה שהנושא שפיט, וכי ל"עותרים ציבוריים", המייצגים את האינטרס הציבורי, יש זכות עמידה, גם אם המצב הקיים אינו פוגע בהם באופן אישי. באותה עת דחה בג"ץ את העתירה וקיבל את הטענה שסעיף 36 מאפשר לשר המשפטים לדחות את גיוס בני הישיבות, ולמעשה לפטור אותם לחלוטין משירות. אולם עשור לאחר מכן הפכו השופטים את פסיקתם. הרכב מורחב של 11 שופטי בית המשפט העליון, בראשות הנשיא המיתולוגי פרופ' אהרן ברק, קיבל שתי עתירות לבג"ץ וקבע כי ללא חוק מפורש שיסדיר את סוגיית הפטור – לא ניתן להמשיך בהסדר הזה. השופטים קבעו ש"הכמות עושה איכות", ולכן הסדר שאִפשר בעבר מתן פטור לאחוזים בודדים משנתון הגיוס (2.4% בשנת 1974), לא יכול להימשך כשמדובר על כעשרה אחוז מהשנתון (9.2% בשנת 1999, ויותר מ־17% כיום).
את שמו קיבל פסק הדין בעקבות העותר הראשון, ח"כ דאז פרופ' אמנון רובינשטיין. בעקבות הפסיקה נכנסה המערכת הפוליטית לסחרור רב־שנים שכידוע עדיין לא תם, במרוץ לחקיקת חוק שיניח את דעתם של שופטי בג"ץ מחד, ויזכה להסכמה, אף אם בשתיקה, של חברי הכנסת החרדים ורבניהם.
גיל הפטור
הפטור שניתן לתלמידי הישיבות החרדיות לא הוגדר מעולם כ"פטור", אלא כ"דחיית שירות" מתחדשת. התלמיד מקבל מדי שנה אישור ממוסד הלימודים על כך שהוא עדיין לומד בו, ואיתו עליו לגשת ללשכת הגיוס ולקבל אישור על דחיית גיוסו בשנה נוספת. בעבר, כשמלאו לו שלושים, או כשנולד לו ילד שישי, צה"ל היה מחליט שהוא כבר לא יגויס, ומעניק לו פטור רשמי. כלומר, הוא כבר איננו צריך להצהיר ש"תורתו אומנותו" (ע"ע), וממילא הוא רשאי לצאת לעבוד.
עם השנים התברר שבגיל כזה כבר כמעט בלתי אפשרי להשתלב באופן משמעותי בשוק העבודה. התוצאה הייתה שמרבית הגברים החרדים לא יצאו לעבוד גם אחרי גיל הפטור, ולמעשה המשיכו לחיות על משכורתה של האישה, מלגת הכולל ותמיכות שהעניקה המדינה. כדי להצליח לשלב את גברי המגזר בשוק העבודה, החל תהליך להורדת גיל הפטור. במשרד האוצר שאפו להוריד אותו ל־21, אך זה לא התממש. בגיבוש חוק הגיוס הנוכחי הוצע להעלותו ל־35, לכאורה כדי לתמרץ צעירים חרדים שמעוניינים להתחיל לעבוד, להתגייס קודם לצבא. היוזמה ירדה מהפרק לאחר התנגדות ציבורית עזה ובהנחיית היועמ"שית, מתוך הבנה שבמבחן המציאות היא רק תפגע בשילוב חרדים בשוק התעסוקה ולא באמת תעודד גיוס לצבא.
תורתו אוּמנותו
הסדר דחיית הגיוס לבני הישיבות, שהפך לפטור בפועל מגיוס, הותנה מראשיתו בכך שרק מי ש"תורתו אוּמנותו" יהיה זכאי לה. מקורו של הביטוי בגמרא העוסקת בפטור הניתן ללומדי תורה מחובת התפילה. הגמרא מציינת שלא כל לומד תורה זכאי לפטור הזה, אלא רק "כגון רבי שמעון בן יוחאי וחבריו שתורתן אוּמנותן". במקורו ציין אפוא הביטוי הזה אידיאל נשגב של יחידי סגולה שאינם מפסיקים מלימודם אפילו לרגע, גם לא לצורך תפילה. עם השנים הוא החל לשמש כהגדרה גם לתלמידי חכמים שלימוד תורה הוא עיסוקם הבלעדי ("אוּמנותם"), גם אם אינם עומדים ברף שהציבו רשב"י ותלמידיו.
כתנאי לקבלת מעמד תורתו אוּמנותו נדרש התלמיד להצהיר שהוא לומד בישיבה יום מלא, ואיננו עוסק בכל עבודה אחרת. ההנחה הייתה שדחיית השירות "מגיעה" רק למי שלומד תורה באינטנסיביות ומקדיש לכך את כל זמנו. מי שכן עבד, גם אם רק בשעות שמחוץ לסדרי הלימוד, נחשב למי שהפר את ההסדר. כתוצאה מכך הפכה החברה החרדית ל"חברת לומדים", משום שכל מי שרצה לצאת לשוק העבודה נדרש תחילה להתגייס. במקביל, כתוצאת לוואי, התרחבה הנורמה של אי דיווח על עבודה והעלמת הכנסות (עבודה "בשחור").
כדי לתקן את העיוות הזה ולהסדיר את התנאים לקבלת המעמד, נקבע כי הלומד נדרש ללמוד בישיבה או בכולל שמונה שעות ביום, וכי מחוץ לשעות הללו הוא רשאי לעבוד. השינוי הקל אומנם על אברכים שהיו מעוניינים להשלים מעט הכנסה בשעות הערב, אך לא חולל את השינוי המיוחל – הגדלה משמעותית של שיעור החרדים המשתלבים באופן מלא בשוק התעסוקה.
חוק טל
בעקבות פסק הדין בבג"ץ רובינשטיין (ע"ע) נאלצה המדינה להסדיר בחקיקה את סוגיית מעמדם של בני הישיבות. החרדים שאפו לחוק שינציח את ההסדר המסורתי, אך בהערת אגב שהוסיף השופט מישאל חשין בפסק דינו הובהר שחוק שיפלה לטובה מגזר מסוים לא יעבור את מבחן בג"ץ, שבאותם ימים כבר קבע שבסמכותו לפסול חוקים. כדי לגבש את החוק הקימה הממשלה ב־1999 ועדה בראשות השופט בדימוס צבי טל. הוועדה הציעה הסדר שמטרתו כפולה: להגדיל את מספר החרדים המשרתים בצה"ל ובשירות אזרחי־לאומי (שבאותם ימים עדיין לא היה קיים כאפשרות הפתוחה בפני תלמידי ישיבות חרדים), ובמקביל להעלות את שיעור השתתפותם בשוק התעסוקה.
הוועדה ישבה על המדוכה במשך כשנה, ובאפריל 2000 הגישה את מסקנותיה. שנתיים אחר כך, ביולי 2002, הושלמה חקיקת "חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם, התשס"ב־2002", שזכה לכינוי "חוק טל". החוק (שנחקק כהוראת שעה לחמש שנים, עם אופציה להארכה) קבע הסדרים שמטרתם לתמרץ בחורי ישיבות שהגיעו לגיל 22 לצאת לשירות צבאי מקוצר או שירות אזרחי־לאומי, לצד הותרת הסדר דחיית השירות הרגיל בתוקפו, כשהוא מעוגן כעת בחוק.
העתירה הראשונה נגד החוק הוגשה מיד עם חקיקתו, בטענה שמדובר בחוק מפלה. שופטי בג"ץ גררו את הטיפול בעתירה כמה שנים, במטרה לראות כיצד הוא ישפיע על המצב בשטח, אך שלוש שנים לאחר החקיקה כבר היה ברור שהחוק לא עובד. מסלולי השירות האזרחי־לאומי לחרדים לא הוקמו, ומעטים בלבד ניצלו את מסלול השירות המקוצר בצבא. על אף זאת קבעו שופטי בג"ץ ב־2006 כי אין מקום לפסול את החוק, וכי יש לתת למדינה זמן נוסף לנצל אותו כדי להגביל את השוויון בחלוקת נטל השירות הצבאי. שופטי הרוב קבעו באותו פסק דין כי החוק פוגע בשוויון, אך עדיין מוקדם לקבוע שהוא איננו חוקתי. בדעת מיעוט נותר השופט אשר גרוניס, שטען כי החוק איננו פוגע באמת בשוויון. לדעתו, פגיעה בשוויון היא בלתי חוקתית כשהרוב פוגע בזכויות המיעוט, לא כשהרוב מעניק למיעוט זכויות יתר.
זו אשליה לצפות שהחלטות שיפוטיות יביאו לגיוסם של חרדים לצה"ל ולכניסתם לשוק העבודה", כתב השופט גרוניס בדעת מיעוט. 12 שנים אחר כך, נדמה שאין צורך להוסיף דבר
ב־2007 הוגשה עתירה נוספת נגד החוק, לאחר שהכנסת החליטה להאריך את תוקפו בחמש שנים נוספות. שופטי בג"ץ נתנו למדינה שורה של הזדמנויות להוכיח שהחוק אכן מביא לשיפור המצב הקיים, אך בסופו של דבר ב־2012 פסלו אותו ברוב של שישה נגד שלושה, עקב פגיעתו בשוויון.
בין שלושת שופטי המיעוט היה שוב השופט גרוניס, שחזר על עמדתו העקרונית ולפיה אין מקום לפסול את החוק, אך הפעם הוסיף לה אזהרה מעניינת: "ההתעסקות החוזרת ונשנית של בית משפט זה בנושא של גיוס חרדים, בלא שמושגת התקדמות ממשית כתוצאה ממעורבות שיפוטית, בוודאי שאינה תורמת למעמדו של בית המשפט. זאת ועוד, זו אשליה לצפות שהחלטות שיפוטיות יביאו לגיוסם של חרדים לצה"ל ולכניסתם לשוק העבודה. שינויים חברתיים וכלכליים עשויים להביא לתוצאה המקווה. היכולת של בית המשפט להשפיע במקרה דוגמת זה שבפנינו הינה מועטה". 12 שנים אחר כך, נדמה שאין צורך להוסיף דבר.
סנקציות כלכליות
כל החוקים והמודלים שהוצעו לעידוד גיוס בני החברה החרדית לצבא ולהגברת השוויון בחלוקת הנטל, נדרשו לכלול מענה לשאלה קריטית אחת: מה יקרה אם על אף כל המאמצים, החרדים לא יתגייסו? לכאורה התשובה לשאלה הזו אמורה להיות פשוטה: כל צעיר בעל אזרחות ישראלית שחייב בגיוס לצה"ל ולא מתגייס מוגדר עריק, וממילא כעבריין פלילי שאמור להיכנס לכלא. ואולם ההנחה הרווחת בקרב מקבלי ההחלטות הייתה שהנפת השוט הפלילי (אשר כונה גם "סנקציות פליליות") איננה מעשית, וממילא לא תביא תוצאות. לא ניתן לשגר לוכדי עריקים להיכלי ישיבות מיר, פוניבז', חברון, קול תורה ורבות אחרות. אם רבבות צעירים חרדים בכל מחזור יודיעו שאינם מתייצבים לשירות ויסגירו את עצמם לרשויות, הם פשוט יסתמו את מערכת הכליאה של מדינת ישראל.
לכן, כחלופה לסנקציות הפליליות הועלו לאורך השנים הצעות לקבוע במקומן סנקציות כלכליות, שיבואו לידי ביטוי בתקציב המוענק לישיבות. על פי ההצעה, ישיבה שלא תעמוד במכסת התלמידים האמורים להתגייס מבין תלמידיה, תספוג הפחתה בתקציבה. ההנחה היא שהשתת קנס כספי על הישיבות תגרום לראשיהן ולמנהליהן לדחוף את אותם תלמידים שאינם לומדים באמת לגיוס לצה"ל, במטרה לאפשר את המשך החזקתם בישיבה של אלה שכן לומדים ברצינות. גרסה אחרת של הסנקציות הכלכליות מבקשת להביט על כל הישיבות החרדיות כמקשה אחת, ולקבוע שאם יעדי הגיוס לא ימולאו, יופחת תקציבן הכולל של כל הישיבות בשיעור שייקבע בחוק.
מנגד, מתנגדי הסנקציות הכלכליות חוששים שמאחר שתקציב הישיבות איננו קבוע (כך למשל, בשנת 2023 זינק תקציב הישיבות ב־42%), ואת יעדי הגיוס ניתן לשנות בקלות יחסית, יהיה קל מאוד לרוקן אותן מתוכן. לטענתם, המצב החוקי הבסיסי הוא שמי שחייב בגיוס הוא כל צעיר חרדי באופן אישי ולא הישיבה שהוא לומד בה, ולכן גם את הסנקציות צריך להפנות לכל אחד מהצעירים החרדים אישית, בהתאם לחוק.
חוק הגיוס
לאחר ביטול חוק טל (ע"ע) בידי בג"ץ בשנת 2012, נדרשה הממשלה למצוא פתרון לסוגיית גיוס תלמידי הישיבות. תפוח האדמה הלוהט התגלגל לפתחה של ממשלת נתניהו־לפיד שקמה בשנת 2013, וזו הקימה לשם כך ועדה בראשותו של השר יעקב פרי. הוועדה קבעה עיקרון שלפיו רק 1,800 תלמידי ישיבות בכל שנתון יזכו למעמד קבוע של "מתמידים", ואילו כל היתר יידרשו להתגייס לשירות צבאי או לאומי בהתאם למכסות, שאמורות היו לגדול מדי שנה. עוד נקבע כי אם הצבא לא יצליח לעמוד ביעדים ולגייס את מספר הצעירים החרדים שהוקצב בחוק, יוטלו סנקציות כלכליות על הישיבות, וכלל תלמידי הישיבות יהפכו לחייבים בגיוס. מי מהם שלא יתגייס יהיה צפוי לעונשים הפליליים שקבועים בחוק.
החוק עבר בקריאה ראשונה בנוסח הזה, אך חלק מהוראותיו רוככו בוועדה המיוחדת בראשותה של חברת הכנסת איילת שקד, שהוקמה לצורך הכנתו לקריאה שנייה ושלישית. אישור החוק תואר בתקשורת החרדית כ"גזירת שמד", אך בפועל הוא התקבל בהסכמה שבשתיקה ובבחינת הרע במיעוטו, ורוב הציבור החרדי (למעט אנשי "הפלג הירושלמי") המשיך לשתף פעולה עם שלטונות צה"ל בהגעה ללשכת הגיוס וחתימה על טפסי דחיית שירות. ואולם לאחר בחירות 2015 והקמת ממשלה חדשה, הפעם בהשתתפות המפלגות החרדיות, תוקן החוק. החוק המתוקן האריך מאוד את משך הזמן שבו שיעור המתגייסים היה אמור לעלות, ודחה לתקופה כמעט בלתי מוגבלת את המועד שבו הייתה עשויה לחול חובת גיוס על צעירים חרדים
בעקבות התיקון הוגשו עתירות נגד החוק, ובשנת 2017 פסל בג"ץ לחלוטין את הפרק שעסק בגיוס תלמידי הישיבות, מבלי להבחין בין החוק שנחקק בממשלת נתניהו־לפיד ובין התיקון שלו לאחר הבחירות. החוק היה אמור לפקוע בשנת 2018, אך בעקבות כמה הארכות שהעניקו שופטי בג"ץ, וסדרה של מערכות בחירות שהתרגשו על מדינת ישראל, הוא פקע סופית רק בחודש יוני 2023. כל הניסיונות שנעשו מאז 2018 לחוקק חוק גיוס חדש, בהסכמה עם המפלגות החרדיות, כשלו.
בחודש יוני האחרון, לקראת פקיעת החוק, קיבלה הממשלה החלטה שנועדה לתת מענה ל"תקופת הביניים", בין פקיעת החוק לחקיקת חוק חדש. בהחלטה נקבע כי גם בתקופת הביניים לא יגויסו תלמידי הישיבות, וכי תקצובם יימשך. נגד ההחלטה הזו הוגשה שורה של עתירות לבג"ץ, בטענה שמאז בג"ץ רובינשטיין (ע"ע) ברור שנדרש חוק מפורש כדי לא לגייס את בחורי הישיבות, וממילא המדינה איננה רשאית להמשיך להעניק לישיבות תקציב עבור אותם בחורים שחייבים בגיוס. בניסיון אחרון למנוע הוצאת צווי בג"ץ שיעצרו את תקציבי הישיבות ויחייבו את המדינה לפעול לגיוס תלמידיהן, נעשה השבוע ניסיון לאשר במהירות החלטת ממשלה שתקבע את עקרונות חוק הגיוס החדש, לצד לוח זמנים לחקיקתו.