עם תחילת כהונת הכנסת בשבוע הבא, מתכוון שר הכלכלה והתעשייה וחבר הקבינט אלי כהן, להגיש הצעת חוק להחלת החוק הישראלי על היישובים הישראלים בצפון ים המלח, בקעת הירדן ויו"ש.
כהן לא מתכוון להמתין לתוצאות המשא ומתן הקואליציוני, ומתכוון להגיש את ההצעה מיד יחד עם חברת הכנסת מאי גולן. אמנם הצוות הישראלי-אמריקני, שאחראי על מיפוי מדויק של גבולות השטח עליו תוכל ישראל להחיל ריבונות במסגרת תכנית המאה, יסיים את עבודתו רק בעוד מספר שבועות או חודשים, אך הצעת החוק הזו, לדברי כהן, אינה קשורה לכך.
מטרת המהלך מבחינתו היא כפולה: ראשית, לקדם את מדיניות הימין ולקיים את הבטחת הבחירות להחלת ריבונות. שנית, לזרוע מבוכה וליצור חיכוך בין כחול לבן וישראל ביתנו לבין הרשימה המשותפת. הראשונות הודיעו לפני הבחירות שהן תומכות בהחלת החוק, לעומת הרשימה המשותפת שצפויה כמובן להתנגד, אחרי שהודיעה כבר לפני הבחירות שלא יקום ולא יהיה.

בהתחשב באפשרות הסבירה כי בני גנץ יקבל את המנדט להרכבת הממשלה, ההחלטה האם להאיץ הליכי חקיקה באמצעות הוועדה המסדרת שתכהן כוועדת הכנסת, תהיה בידיו. וכאן תעלה השאלה האם אנשי כחול לבן יעדיפו לוותר על עוד הבטחת בחירות שניתנה (על ידי חלקם לפחות), או ליישר קו עם חברי הרשימה המשותפת.
על אף שהצעות חוק דומות הוגשו בעבר, זו הצעת החוק הראשונה להחלת החוק הישראלי על יישובי יו"ש שמוגשת לאחר פרסום תכנית המאה. בשיחה אתמול (ד') כהן הבהיר כי מדובר בהחלת חוק ולא בריבונות, שכן לדבריו ריבונות קשורה כאמור לסיום תהליך המיפוי בידי הוועדה הישראלית-אמריקנית.
מה ההבדל בין ריבונות להחלת חוק?
"אחד המרכיבים בתכנית האמריקנית הוא שהחוק הישראלי יוחל בכל היישובים ביו"ש, צפון ים המלח ובקעת הירדן. ריבונות משמעה לספח את השטח. על כל היישובים יוחל החוק, אבל לא כל היישובים יסופחו מיידית. ועדת המיפוי מדייקת את שלושים האחוזים מהשטח שיעברו לישראל במסגרת התכנית", כך כהן.