> מהו צבע התקופה? אולי שחור, בגלל מחאת בלפור והדגלים השחורים; או כחול ולבן, בגלל ההנהגה הכפולה והחליפית; אולי סגול, בהשראת "התו הסגול" ותקנות הקורונה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– דעה: התגובה לפרובוקציה של חיזבללה צריכה להיות חדה וכואבת
– כדי לנצח את נסראללה חייבים למגן את הצפון
– 15 שנה: "אני לא חושב שאני שרוט, אבל יש הרבה שאריות"
> צבע סטטוס. בגלל צבעו העז, נדירותו בטבע ומורכבות הפקתו בעולם העתיק, הפך הסגול לסמל יוקרה, גנדרנות ומותרות. סגול היה צבע המלכות ברומא. מצביאים קונסולים וקיסרים עטו טוגה מעוטרת סגול. בהכתרת מלכי בריטניה מופיע הסגול שוב ושוב. באיזה צבע תרצו את האימפריאליזם שלכם?

> וכך נולד. לתושב תוניס מוחמד חסן נואירה יש תחביב מעניין. כבר עשור הוא מתחקה אחר אחת ממלאכות העבר הנכחדות לאורך חופי הים התיכון: ייצור צבע סגול מחלזונות. את החלזונות הוא אסף בחופי ארצו, והוא רואה בכך חיבור למורשת עתיקה. בתוניס שכנה קרתגו, הממלכה הפיניקית שיסודה מהעיר צוֹר, שהתמחתה בהפקת הצבע היוקרתי. גם בין צור לתוניס – למשל בחוף דור, בישראל – התגלו מפעלי ייצור דומים. נואירה נעזר במומחי צביעה, בארכיאולוגים, בהיסטוריונים ובכימאים. אך את הטכניקה הוא נאלץ לגלות בעצמו.
> משקל סגולי. כדי להשיג גרם אחד של צבע סגול נואירה משתמש בכ־100 ק"ג חלזונות ימיים מזן מורקס. הוא שוטף את החלזונות, ממיין אותם ושובר בזהירות את החלק העליון של הקונכייה כדי לחלץ את הבלוטה המייצרת את הצבע הסגול. המשימה המורכבת הזו לוקחת לו שני סופי שבוע.
> 50 גוונים. בקופסת עץ גדולה ופשוטה, בדירה הישנה של אביו, שומר נואירה על המלאי הייחודי שלו. כל גל ייצור מוליד גוון מעט שונה. בתוך בקבוקונים קטנים נשמרים לא יותר מכמה עשרות גרמים של צבע סגול טהור, שאספני פיגמנטים מרחבי העולם מוכנים לשלם תמורתם אלפי דולרים.

> בעקבות התכלת. אם כל זה נשמע לכם מעט מוכר, ואתם מתקשים להבין למה הצבע מכונה סגול ולא תכלת, כפי שמופיע במקורותינו, התשובה פשוטה: במקרא, משמעות הביטוי "תכלת" הוא בד צבוע יקר ערך. הצבעים שמופקים מחלזונות מייצרים מנעד גוונים רחב, בין כחול לסגול כהה. בניגוד לשאר חוטי הציצית, התורה מצווה על שילוב של פתיל צבוע אחד בכל פינה של בגד מרובע, דוגמת טלית, גלימת המלכות היהודית.
> פורפירולוגיה. הרב הראשי של יהודי אירלנד (ולעתיד הרב הראשי לישראל), הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג, הגיש בשנת 1914 את הדוקטורט שלו לאוניברסיטת לונדון. הוא כתב מחקר חדשני על "פורפירולוגיה עברית": מילה שטבע בעצמו, שפירושה חקר הסגול המקראי. במאתיים השנים האחרונות מתחולל בעולם היהודי ויכוח עז על החילזון שהתורה התכוונה אליו, ועל חוכמת ייצור הצבע, שנשתכחה. ביקור אצל חסן, שכננו בחופי הים התיכון, יוכל כנראה להוסיף לשני הצדדים ולחשוף עוד קצת מסודות העבר.