מפלס הכנרת מקושר תמיד למפלס מצב הרוח הלאומי. כאשר קו המים נסוג, כפי שהיה עד לפני שנה וחצי, כל המדינה מודאגת ומייחלת לשיפור. השנה, למרות האורח הלא רצוי שהגיע אלינו מהמזרח ומאיים להשבית את השמחה, אפשר למצוא בכנרת את נקודות האור החיוביות. הכול עניין של השקפה, ותמיד כדאי להסתכל על חצי הכוס – או במקרה שלנו הימה – המלאה.
הנה כמה נתונים: בתחילת החורף עמד מפלס הכנרת על 211.7 מטרים מתחת לפני הים. במהלך עונת הגשמים הברוכה הוא עלה בקרוב לשלושה מטרים, עד כדי 8 ס"מ מתחת לקו האדום העליון, או 208.9 מתחת לפני הים. הפעם האחרונה שזכינו לראות את הכנרת בגבהים הללו הייתה אי אז בשנת 1992. מהשיא של השנה הנוכחית ועד תחילת ספטמבר 2020 ירד המפלס בכ־65 ס"מ בלבד, נתון מעודד מאוד לעומת שנים עברו.
הגענו לטמפרטורה גבוהה מאוד – 49 מעלות בצל. במצב כזה הדרך הכי טובה להתקרר היא כמובן קפיצה למים, והשנה זהו אמצעי יעיל במיוחד: לאור עליית המפלס, בקרבת החוף המים כבר עמוקים, ולכן הטמפרטורה שלהם קרירה ונעימה
השינוי המהיר שהתחולל בכנרת במהלך החורף חייב אותנו להכנות מיוחדות לקראת פתיחת עונת הרחצה. רצועת החוף הרחבה שהייתה בקיץ שעבר פשוט נעלמה, ולכן נדרשנו למקם מחדש את השמשיות ואת תחנת ההצלה. העומק החדש גורם גם לגלים גבוהים משהיו כאן בשנים הקודמות. מדהים לראות, לאחר זמן רב כל כך, את גלי הכנרת מתנפצים שוב על הסלעים.
גם נגיף הקורונה גרם לשינוי במראה החופים. בעקבות המצב נסגרו השמיים לטיסות, ובכך הושבתה כל התיירות הנכנסת, שבדרך כלל מביאה לשפת הכנרת מבקרים ממגוון מדינות. מנגד, המוני הישראלים היוצאים מדי קיץ לנפוש באגמים זרים נשארו הפעם בארץ. עם ישראל טייל בחודשים האחרונים בארצו היפה, הכיר אותה מחדש ונהנה מאתרי הנופש שהיא מציעה לו, ובפרט באזור הכנרת.
עונת הרחצה אמנם נפתחה השנה באיחור של חודש וחצי, אבל מיד עם הינתן האישור, הישראלים לא חיכו יותר מדי. הם עטו מסכות על פניהם והציפו את חופי הכנרת כדי לנשום אוויר ולצאת מהסגר שנכפה עליהם. האגם היפה שלנו קיבל את כולם באהבה ובברכה, והרעיף עליהם מים צלולים ושלווים ואוויר פתוח ונקי. העומס כאן – בכפר הנופש עין־גב, פנינה השוכנת לחופה המזרחי של הכנרת למרגלות הגולן – היה חסר תקדים. כמי שעובד וגר על שפת האגם, אני חושב שמעולם לא הגיעו כמויות כאלו של ישראלים. התחושה היא ממש שכל מדינת ישראל נמצאת בכנרת. מנהלי החופים מצידם נערכו והתאימו את השטח לקליטת הקהל לפי הנחיות התו הסגול, ובכלל זה הקפדה יתרה על ריחוק בין מקומות ישיבה או בין אוהלי קמפינג, הצבת מתקני חיטוי ידיים בשירותים, ומדידת חום בכניסה.
בקיץ הזה היינו עדים גם לכמה גלי חום קיצוניים שפקדו ועדיין פוקדים אותנו. באזור הכנרת הגענו לטמפרטורה גבוהה מאוד – 49 מעלות בצל. השיא אמנם לא נשבר, אך המשך של גלי חום בהחלט שבר שיאים. במשך קרוב לשבעה ימים רצופים הטמפרטורות בכנרת היו מעל ל־40 מעלות צלסיוס. במצב כזה אין ברירה, הדרך הכי טובה להתקרר היא כמובן קפיצה למים. השנה זהו אמצעי יעיל במיוחד: לאור עליית המפלס, בקרבת החוף המים כבר עמוקים, ולכן הטמפרטורה שלהם קרירה ונעימה. עם זאת, העומק הפתאומי טומן בחובו סיכון, ולכן יש להקפיד במיוחד להתרחץ רק בחופים מוכרזים שבהם יש שירותי הצלה.
אני מבקש לאחל לנופשים, למטיילים ולכל עם ישראל שנדע ימים בריאים יותר, חופשיים יותר ובעיקר מאושרים. מחכים לכם אחרי הסגר.
חגי פלג הוא מנהל תחנת ההצלה בחוף כפר הנופש עין־גב