עם התגברות הרמזים לשובו של החורף, ביקשתי להתענג על כדור גלידה משובחה אחד, או שניים או שלושה, לפני שליקוק הקר־הקר הזה לא יהיה לגיטימי. בניגוד למחסור בחלב, במשק הישראלי לא הורגש מחסור בגלידה בימי חג הסוכות – אולי כי המחירים בגלידריות ברחבי הארץ גבוהים יחסית.
גביע עם כדור גלידה אחד בסניף גולדה במודיעין עולה 18 שקלים, שני כדורים יעלו 22 שקלים, ושלושה כדורים יעלו 26 שקלים. ברשת מוסלין הירושלמית תשלמו מעט פחות – כדור אחד יעלה 13 שקלים, גביע עם שני כדורים יעלה 16 שקלים וגביע עם שלושה כדורי גלידה יעלה 20 שקלים. המחירים הללו גבוהים מאוד יחסית למחירים שמוצעים במוסדות גלידה מכובדים ברחבי העולם. בג'לטרייה גרום בפירנצה אשר באיטליה, גביע עם שלושה כדורי גלידה יעלה 15 שקל בערך; בג'לטרייה דיי נרי המתחרה באותה העיר, גביע גלידה עם כדור יחיד עולה 6.5 שקלים.
מרשת הגלידריות גולדה נמסר: "מחיר הגלידה נובע מחוקים פרימיטיביים שלא מותאמים לתקופה וממונופול בשוק החלב"
אם תרצו לקנות גלידה לבית, בגולדה תשלמו 94 שקלים לקילו ובמוסלין 84 שקלים. "מחיר הגלידה נובע מחוקים פרימיטיביים שלא מותאמים לתקופה וממונופול בשוק החלב", מסרו לנו מרשת גולדה. "חומרי הגלם בישראל יקרים מאוד. העלויות הקבועות, העסקת עובדים ועוד, כל אלה מעמיסים משמעותית על המחיר.
"רשת גולדה מוכרת במחירי השוק הישראלי, ואף נמוך מכך, ביחס לכמות הגלידה שהלקוח מקבל. ביחס לעולם חשוב לציין שהמחירים ברשת גולדה Anita בארץ נמוכים משמעותית מבסניפיה בחו״ל. Anita מוכרת כדור גלידה ב־7.5 דולרים (24 שקלים) בסניפיה בעולם".
שאלנו גם אם המחסור בחלב במשך החגים פגע ברשת. "זה היה לא נעים, אבל זו בעיה שאנו מתמודדים איתה כל השנה. נאלצנו לשנות את זמני האספקה לזכיינים, ועבדנו במשמרות כפולות במפעל".
גלידה זולה יותר אפשר למצוא ברשתות השיווק: חצי קילו של גלידה בקופסה יעלה בין 18 ל־20 שקלים, מחיר לא גבוה אך גם לא נמוך במיוחד. בחברת בן אנד ג'ריס בישראל, המוכרת גלידה בדליים קטנים, אמרו לנו שהם לא הושפעו כלל מהמחסור בחלב. "החברה מקבלת את החלב הטרי ישירות מהרפתות במכסות קבועות, ולא תלויה בשרשרת האספקה של החלב במשק", אמרו לנו שם. "מחירי הגלידות של בן אנד ג'ריס תחרותיים ואטרקטיביים בשוק הישראלי וגם לעומת מחירי הגלידה בעולם".
בין בגלידריות ובין ברשתות השיווק, גלידה היא מותרות שלא כולם יכולים להרשות לעצמם. האם בכלל צריך להשתמש בחלב לייצור גלידה? בזמן מלחמת העולם השנייה שלטון המנדט הבריטי אסר על מכירת גלידה בארץ, והאיסור הוסר רק לקראת סיום המלחמה, בפברואר 1945.
"הבריטים רצו שהחלב שמיוצר בארץ יסופק רק לצרכים הבסיסיים יותר, בגלל שהגדילה נתפסה כמוצר יוקרה", מסביר עמית נאור, עורך תוכן בספרייה הלאומית. "מפעלי הגלידות הפסיקו לייצר גלידות, והותר רק סורבה על בסיס מים. היו מקומות שמכרו גלידה, כי לחיילי הצבא הבריטי היה פטור".
ולשאר התושבים נוצר שוק שחור?
"היה שוק שחור, לאו דווקא לגבי לקוחות פרטיים, אבל כן הייתה כנראה ספסרות בחומרי הגלם".
איך תושבי הארץ קיבלו את רוע הגזרה? הייתה מחאת גלידה?
"הייתה התמרמרות. טורים בעיתונות עסקו בנושא לא מעט. יש גם דיווחים על היום האחרון לפני כניסת האיסור לתוקף: בקריקטורה ביקורתית אחת ראו משפחה שהולכת לבית קפה וצריכה להביא סוכר מהבית, לקינוח".