בסוכנות החלל האמריקנית מתכוננים זה שנים לשגר אסטרונאוטים ליעדים רחוקים עד כדי כך שהירח נראה לעומתם כמו פתח־תקווה. אבל בין בעיות השינוע לאתגרי החמצן, יש משוכה עקשנית במיוחד שהציקה לכל מיזם גדול משחר ההיסטוריה: מזון. האסטרונאוט מרחף על קיבתו, ואם אנשי נאס"א (או אנשי אילון מאסק) מתכננים לנטוע את דגל הכוכבים והפסים (או לנסוע בטסלה) על הקרקע הקפואה של מאדים, הם יצטרכו תרמוס קפה חם וכמה חטיפים, כמו בכל טיול שנתי טוב.
במטרה לפתור את הבעיה הזו הכריזה סוכנות החלל האמריקנית בשבוע שעבר על "אתגר המזון בחלל העמוק". נאס"א קוראת לאנשים בכל העולם לנסות לתכנן, לבנות ולהדגים אבות־טיפוס של טכנולוגיות ייצור מזון חסכוניות במיוחד, שהאוכל המופק מהן דורש משאבים מזעריים ויוצר כמה שפחות פסולת. הפרס לצוות המנצח: מיליון דולר.
תחום המזון בחלל התפתח דרמטית מאז שהאסטרונאוטים אכלו בעיקר מחית ירקות ובשר נטולת טעם מתוך שפופרות סטריליות. בתחנת החלל הבינלאומית, מוצב הקבע היחיד של האנושות מחוץ לאטמוספירת כדור הארץ, אוכלים כיום שלוש ארוחות ביום, והתזונאים של נאס"א מוודאים שהתפריט שם מספק את כל הוויטמינים והמינרלים הנחוצים. ככלל, הדרישה הקלורית לשוהים בתחנת החלל היא ייחודית: בשל פעילותם וההבדלים בתנאי הכבידה, הם זקוקים ליותר מזון מאשר בכדור הארץ. בממוצע, אסטרונאוטים בחלל צריכים לקבל בין 2,700 ל־3,700 קלוריות ביום – לעומת 2,000 ואפילו פחות לאדם כאן על פני הקרקע.
4 סיפורים ורשימת קניות אחת
אספקה "טרייה" נשלחת לתחנת החלל הבינלאומית שמונה או תשע פעמים בשנה – אחת לחודש וחצי בממוצע. המזון שמשוגר לתחנה מסווג בדרך כלל לכמה קטגוריות:
המזווה המגוון של תחנת החלל
- משקאות מיובשים בצורת אבקה.
- מוצרי מזון עם חיי מדף ארוכים – סקונס, ופלים ולחמניות שנאפו במיוחד כדי לשרוד שנה וחצי.
- מזון טרי עם חיי מדף של יומיים, למשל פירות וירקות.
- שימורים לאכילה מיידית: טונה, פודינג שוקולד.
- מזון יבש: פירות מיובשים, אגוזים, ממתקים, עוגות פירות, גרנולה.
- בשר בקר מעוקר בקרינה, באישור ה־FDA.
- שלל ממרחים ומטבלים: קטשופ, מיונז ורטבים חריפים, וגם מוצרי תיבול אחרים.
- יש גם סוגי מזון שאסור לקחת לחלל: לחם רגיל (בגלל הפירורים), משקאות תוססים, מוצרי חלב טריים ועוד.
האם אסטרונאוטים יכולים לאפות עוגיות?
אפייה בחלל היא לא בדיוק מובנת מאליה. האסטרונאוטים בתחנת החלל אפו לראשונה עוגיות רק ב־26 בדצמבר 2019, בתנורים מיוחדים ובעזרת בלילת עוגיות שוקולד־צ'יפס שהוכנה מראש. משך האפייה הדרוש לעוגיות כאלה בכדור הארץ הוא 25 דקות בערך. האסטרונאוטים ניסו את הוראות היצרן בעוגייה הראשונה, אך התברר ש־25 דקות לא הספיקו, והבצק נותר בלתי אפוי. מנה שנייה הוכנסה לתנור ל־75 דקות, והפעם הפיצה את הניחוח המוכר של עוגיות טריות, אבל עדיין לא הייתה באמת אפויה כראוי.

על העוגייה השלישית לא דווח דבר. העוגייה הרביעית נאפתה במשך 120 דקות והתקררה במשך 25 דקות, והחמישית נאפתה במשך 130 דקות והתקררה 10 דקות, ושתיהן נחשבו למוצלחות ביותר במבחן הטעימות.
גלידת החלל המאכזבת שרק המעריצים אהבו
כחלק מתוכנית "אפולו" בשנות השישים, הוחלט בנאס"א לפתח "גלידת אסטרונאוטים". כי למה שהבחורים הטובים שמשוגרים מנמל החלל בקייפ קנברל שבפלורידה לא יזכו לחוויה הקולינרית של תייר על חוף הים במיאמי?
את הגלידה פיתחה חברת "וירלפול": היא לקחה תערובת של קרם קוקוס, חלב וסוכר, והעבירה אותה ייבוש בקור, שאמור למנוע התכווצות או התקשות ולמנוע איבוד תכונות טעם, ריח וערך תזונתי: הנוזל מוקפא, ולאחר מכן הטמפרטורה מוגברת בזהירות בעודו בתנאי לחץ. המים הקפואים בחומר הופכים ישירות ממוצק לגז, בתהליך המכונה "המראה", ומה שנותר הוא קצף בהיר ומתוק.

אבל האמריקנים לא השתמשו בגלידה הזו: התברר שהיא מתפוררת לשברים קטנים שעלולים לסכן את האסטרונאוטים ואת הציוד, ובנוסף לכך היא דוחה למדי. "היא דומה יותר לחומר בנייה מאשר למזון", אמר האסטרונאוט מייק מאסימינו למגזין Wired. ובכל זאת, "גלידת אסטרונאוטים" נמכרת לקהל הרחב, למשל במוזיאוני מדע ובחנות המזכרות של נאס"א.
אסטרונאוטים ממש־ממש אוהבים חריף
בתנאי כוח המשיכה הנמוך, האסטרונאוטים סובלים מגודש נוזלים בראש, הגורם לתסמיני צינון, כולל קושי להרגיש טעם. מזונות חריפים – רוטב טבסקו, פלפלים חריפים ועוד – עוזרים לנקות את הגודש ולפנות דרך לטעם.
לכן אין פלא שהקטיף הראשון בגינת החלל של האסטרונאוטים, שהתקיים בנובמבר 2021, היה של פלפלי צ'ילי. הזרעים הובאו לתחנת החלל הבינלאומית ביולי, ונשתלו בתאי גידול מיוחדים. כעבור ארבעה חודשים הפלפלים החריפים כבר היו ניתנים לאכילה, והאסטרונאוטים קטפו, פרסו והוסיפו אותם לטורטיות ממולאות בבשר ובעגבניות.

מאסטר שף: טרופיקנה בחלל
בתחרות המזון הקודמת של נאס"א, בשנת 2015, שבעה צוותים של תלמידי תיכון התחרו על הכנת המנה המושלמת לאסטרונאוטים, שתהפוך למוצר קבוע בתחנת החלל. המנות פותחו בשאיפה לאזן בין טעם, תזונה והיכולת לעבד את המתכון למשלוח לחלל. שישה אסטרונאוטים ישבו בחבר השופטים, ולאחר יום טעימות בסגנון מאסטר שף נבחר המתכון המנצח של תלמידי תיכון "פיבוס" בווירג'יניה: אורז ושעועית בסגנון ג'מייקה עם חלב קוקוס.
באתר נאס"א פרסמו את הגרסה הארצנית של המתכון, ואתם יכולים למצוא אותה שם. חשוב לזכור שהגרסה שנשלחת לחלל עוברת ייבוש בהקפאה ואז מוחזרת לתחייה על הסיפון בעזרת מים חמים, כך שלא בטוח שאפשר להשוות בין הטעם הצפוי במסלול, כשאתם צופים בכדור הארץ חולף מתחתיכם באצילות, ובין הטעם שתזכו בו כאן.