גם למדינות עלול להיגמר הכסף. תסתכלו על סרי לנקה, מדינה בקריסה. הדיווחים מציירים תמונה של מחסור במזון ובתרופות חיוניות. אין ייבוא של נפט, מה שאומר שאין דלק למכוניות ואין חשמל בבתים. האינפלציה קפצה מ־5 אחוזים בשנה ל־30 אחוזים בתוך חצי שנה. יש מפגינים ברחובות, יש מהומות, ונדמה שהממשלה איבדה את אמון העם, או לפחות חלק ניכר ממנו. מפגינים כמעט שרפו את ראש הממשלה בביתו.
שורשי המשבר אינם ב־2021, אלא ב־2019. שלושה אירועים הובילו אליו:
האירוע הראשון הוא החלטת הממשלה ב־2019 לקצץ במיסים, לקראת הבחירות שנועדו להתקיים בראשית 2020. הממשלה הורידה את המע״מ מ־15 אחוזים ל־8 אחוזים, וביטלה עוד שישה מיסים אחרים. התוצאה הייתה שהגירעון התקציבי קפץ לכמעט 10 אחוזים מהתוצר.
האירוע השני הוא משבר הקורונה, שהכה קשות בתעשיית התיירות במדינה. ב־2019 הכניס ענף התיירות כ־3.6 מיליארד דולר לקופת המדינה. ב־2020 הסכום ירד לכ־600 מיליון דולר, שישית מההכנסות בשנה שלפניה. במשך רוב 2020, מאפריל ועד דצמבר, לסרי לנקה לא היו בכלל הכנסות מתיירות. אפס. התיירות חשובה למדינת האי גם בתור ענף כלכלי מרכזי – כ־10 אחוזים מהתוצר השנתי – וגם כמקור חשוב למטבע זר.
האירוע השלישי והאחרון היה ירידה בהעברות כספים מאזרחי סרי לנקה שעובדים מחוץ למדינה ב־2021. העברות כספים הן עוד מקור חשוב למטבע זר במדינה, ששולחת עובדים זרים למדינות רבות בעולם. הירידה בהעברת הכספים ב־2021 לא נבעה ממשבר הקורונה אלא משער החליפין שניהל הבנק המרכזי. שערו של הרופי הסרי־לנקי נקבע בידי הבנק המרכזי על כ־200 רופי לדולר, אולם השער הלא רשמי של המטבע היה 250 רופי לדולר. כשהעובדים הבינו שקרוביהם מקבלים פחות רופי על כל דולר שהם שולחים כל עוד ההמרה נעשית בשער הרשמי, הם עברו לרשתות פיננסיות חלופיות שאינן בפיקוח המדינה. וכך מטבע החוץ המשיך לזרום לאי, אך לא דרך מערכת הבנקאות המרכזית – ואם המט"ח לא נמצא בבנקים, הוא לא זמין לעתודות המט״ח של המדינה.
הקיצוץ במיסים והגידול בגירעון הממשלתי, יחד עם התרסקות התיירות באי, הביאו להורדת דירוג האשראי של סרי לנקה. עתודות המט״ח של האי החלו להידלדל, והירידה בהעברות הכספים מחו״ל האיצה את הצטמקותן. עם הורדת דירוג האשראי, סרי לנקה התקשתה ליטול הלוואות מהשוק הבינלאומי.
הבעיה היא שהכסף התחיל להיגמר, אבל התשלום על החובות הקיימים רחוק מכך. במרץ 2022 הסתכמו עתודות המט״ח של סרי לנקה במעט פחות מ־2 מיליארד דולר – אבל השנה תידרש סרי לנקה לשלם כמעט 4.5 מיליארד דולר בהחזרי חוב. לפני שבוע המדינה הכריזה לראשונה בתולדותיה על חדלות פירעון על חוב דולרי. אפילו אם תסרב להחזיר את החוב שלה, ותשמור את כל המט"ח לצורך ייבוא, לא בטוח שיהיו לה מספיק עתודות לשם כך. כרגע היא מתקשה אפילו לשלם למכלית דלק בודדת שעוגנת מול חופיה.