הבית // דירת גג, חמישה חדרים, בבניין בן חמש קומות. מרפסת גדולה ומרווחת יוצאת מהסלון. פינת אירוח גדולה. "כל ארוחת שישי כוללת דגים, אין שאלה בכלל".
הבוקר // רז קם מוקדם, בחמש וחצי, כי "הדגים מגיעים בשעות הבוקר". הוא מגיע למפעל של הרשת בתל־אביב בתוך עשרים דקות, "בלי פקקים".
קרן ונוי קמות מאוחר יותר, ומגיעות למפעל לקראת שמונה. "בכל בוקר יש לנו ישיבת בוקר – על הדגים שהגיעו, על בעיות והטיפול בהן, על מבצעים, על מכירות ועוד".
עלה ברשת // רז הוא מנכ"ל חנות הרשת "שוק הדגים", ובה 14 עובדים. "אנחנו 'דג־טק', הייטק של דגים. הכול משווק דרך האינטרנט, והמוצר מגיע עד לפתח הדלת. פיתחתי תוכנת מחשב שמתאימה לכל לקוח מה שמתאים לו בדיוק, בלי לחכות בתור ובלי להגיע לחנות". הוא משגר משלוחים מנתניה עד רחובות.
קירור // "יש חשיבות רבה ללוגיסטיקה, בכל מה שקשור לביקורת טמפרטורה עד שהמוצר מגיע לבית הלקוח. זה דורש הקפדה על שרשרת אספקה שבה הכול מקורר ונשמר בשקיות מיוחדות שאנחנו רוכשים מאירופה".
מחיר // "היתרון שלנו הוא שאין לנו חנות אלא מפעל שמשווק עד הבית. אין ויטרינה. אני גם חותך ללקוח את פערי התיווך, ועדיין הרבה אנשים מתלוננים שדגים זה עסק יקר. הסיבה היא מאוד פשוטה: כדי להבטיח מוצר טרי וטוב יש לי פיקוח וטרינרי הדוק, ויש המון דברים שעולים לא מעט כסף ושצריך לעשות כדי שהדג יונח בצלחת טרי וטעים".
ייבוא // בשוק הדגים הטריים, פחות מ־10 אחוזים מהדגים הם דגי ים מחופי ישראל. השאר מגיעים מבריכות הדגים בארץ, מאפריקה, מהמזרח הרחוק ומנורווגיה. בים התיכון נלכדים כיום 80% פחות דגים מאשר לפני עשור. "ככל שכמויות הדגים מהים הולכות ופוחתות – המחיר עולה. אני מתבסס בעיקר על ייבוא, והיום יש מיסוי גדול על ייבוא דגים. אני גם כפוף למחירי התובלה האווירית, והרבה יותר יקר היום להביא סלמון מנורווגיה. הכול יחד גורם למחירי הדגים להיות לא זולים".
לצד הדג // קרן: "רק לאחר ההיכרות עם המשפחה של רז נחשפתי לעולם המופלא של הדגים. כשרז החליט לפתוח עסק עצמאי לשיווק דגים, החלטתי לעזוב את ההוראה ולעבוד איתו. בהתחלה זה היה ברבע משרה, בניהול חשבונות. בשנה האחרונה עבדתי למשרה מלאה שהתרחבה גם לתחום של שירות לקוחות וקשרי לקוחות. אנו מנהלים מרכז הזמנות ומערכות ממוחשבות לניהול לקוחות".
מכמורת // רז גדל בפתח־תקווה, השני משלושה אחים. לאביו היו ספינות דיג וחנות לממכר דגים בחולון בתחום הקמעונאי ובתחום המוסדי. הוא למד בבית הספר הימי במכמורת: "הלכתי בעקבות אבא שלי, שגם הוא למד שם. הרבה ממה שאני היום למדתי שם. למדתי במגמת חובלות את כל מקצועות הים, סיימנו כקצינים שלישיים בצי הסוחר, והיה מתבקש שאשרת בחיל הים".
הוא שירת כמפקד ספינת דבור באשדוד, ואחרי הצבא למד הנדסת תעשייה וניהול באורט בראודה בכרמיאל.
ים // "גדלתי לתוך עולם הדגים. בתור ילד היינו יוצאים להפלגות בים, ונמשכתי לדיג אבל גם אהבתי את הים ואת ההפלגות. זו ילדות שלא כל אחד זוכה לה. כשהיינו יוצאים לדוג, הכול היה פשוט יותר מהיום.
"בעבר היו הרבה דגים בים. היינו מפליגים 15 ק"מ מהחוף, גורפים את רשת הדיג – המכמורת – על הקרקעית ומעלים את כל הדגים ברשת. יום למחרת הדגים היו יוצאים לשווקים ועולים למכרז, וכך המחיר שלהם היה נקבע, לפי היצע וביקוש".
אוויר // קרן גדלה בחיפה במשפחה של שני ילדים. הוריה התגרשו כשהייתה צעירה, והיא עברה להתגורר בתל־אביב. היא שירתה בחיל האוויר, בטייסת אפאצ'י. אחרי הצבא למדה חינוך באמנות בסמינר אורנים, ובמשך שנים עבדה בהוראה.
ההיכרות // הם נפגשו דרך חבר משותף בזמן ששירתו בצבא, ויצאו במשך שלוש שנים. אחרי הצבא טסו לטייל יחד באוסטרליה ובניו־זילנד.
הטיול // הם נסעו באוסטרליה ובניו־זילנד ברכב עם אוהלים, במשך שנה. "היינו ממש הרפתקנים. ישנו ברכב, באוהלים וגם בבתים של ניו־זילנדים. חוויה מאתגרת. תוך כדי גם עבדנו". במהלך הטיול החליטו שהם מתחתנים.
לחיות יחד // אחרי החתונה שניהם נרשמו ללימודים ועברו לגור בצפון – בהתחלה בקריית־מוצקין, בדירה בבעלות אביה של קרן, ואז בדירה שקנו ביקנעם. שם נולדו הילדים. כעבור עשור, כשרז החליט לסגור את המסעדה שהייתה בבעלותו, הם החליטו לעבור למרכז ולפתוח חנות דגים. רז: "תחום המסעדנות קשה מדי ותובעני, וזה לא התאים לי".
לעבוד יחד // רז: "אני דורש המון מהעובדים שלי וגם מעצמי – להיות חדים ומקצועיים כל הזמן. לפעמים אני לא כל כך פנוי בעבודה לשיחות סרק, בעבודה אנחנו נטו עובדים. לפעמים אני שם לב שעובר יום שלם בלי שדיברנו בכלל, מרוב הלחץ בעבודה. אז יש לנו הפרדה ברורה בין האישי לעבודה. בבית הכול שונה: היא הבוס".
ריח // קרן צמחונית, והחיות היחידות שהיא אוכלת הן דגים. "אין לי נגיעה ישירה עם הדגים, אבל ריח יש. מתרגלים אליו מהר מאוד, וכמו שאבי זכרו לברכה היה אומר: אם אוכלים דגים מאריכים חיים".
בכל ארוחת שישי יש דג על השולחן כמנה עיקרית, בדרך כלל דג טריפוליטאי בתיבול אשכנזי: "יש לנו מתכון מדהים שעובר מדור לדור".
התנדבות // ב־17 השנים האחרונות רז מתנדב במחלק הנוער של משטרת ישראל בימ"ר שרון. "פרשיות גדולות – קטינים, סמים, מכירת אלכוהול וכיוצא בזה. אני לא יכול להרחיב אלא רק לומר שהייתי חלק מלא מעט תפיסות ופרשיות מגוונות. חשוב לי לעשות שינוי ולתת לאחר ולסייע. זו דרך הארץ שקיבלתי בבית, ככה חינכו אותי".
להשתתפות במדור: dyokan@makorrishon.co.il