משמעות הקביעה שהצוואה הינה “מעשה אישי”, היא שהצוואה הינה מסמך אישי שחייב להיעשות על ידי המצווה עצמו ולא על ידי אדם אחר במקומו. מסמך שלא נעשה על ידי המצווה בעצמו, במעשה אישי שלו, אינו צוואה. בנוסף, המצווה אינו רשאי לקבוע בצוואה הוראה לפיה תוקף הצוואה מותנה ברצונו של אדם אחר.
הצוואה צריכה להיות הן מעשה אישי של המצווה והן מעשה שאינו תלוי ברצונו של אדם אחר חוץ מהמצווה. על המצווה לקבוע בעצמו בצוואתו הן את הזוכים בעיזבונו והן את החלק היחסי (או המנה) שבה יזכה כל אחד מהם. המצווה אינו רשאי להטיל על אדם אחר לקבוע במקומו את הזוכים או את חלקיהם בעזבון, והוא גם אינו רשאי לקבוע שתוקף צוואתו יהיה מותנה ברצונו של אדם אחר (ת”ע 2480/02 עזבון המנוח ה.צ.מ. ז”ל מ’ מ’ נ’ האפוטרופוס הכללי).
אין פירוש הדבר שהמצווה אינו רשאי להיעזר באדם אחר לצורך כתיבת הצוואה, ולרבות עו”ד, אלא שעצם הציווי וקביעת התוכן של הצוואה צריך להיות של המצווה ושלו בלבד: “האמור בסעיף-קטן (א) מבהיר כי צוואה חייבת להיות מעשהו של המצווה, וכי אין אפשרות להעביר את הכוח לצוות למישהו אחר. זהו מעשה אישי, אשר בעשייתו יכול המצווה, כמובן, להיעזר בעזרה טכנית, כגון באדם אשר ירשום את הדברים מפיו או יערוך את הדברים לפי הוראותיו, אך הציווי הוא שלו ולא ניתן למסרו לידי אחר.” (ע”א 119/89 טורנר נ’ טורנר).
לא ניתן לעשות צוואה על ידי שליח
סעיף 1(א) לחוק השליחות קובע כי “שליחות היא יפוי-כוחו של שלוח לעשות בשמו או במקומו של שולח פעולה משפטית כלפי צד שלישי.” אולם, סעיף 1(ב) לחוק השליחות קובע כי “כל פעולה משפטית יכולה לשמש נושא לשליחות, חוץ מפעולה שלפי מהותה או על-פי דין יש לבצעה אישית.” מכיוון שסעיף 28 לחוק הירושה קובע במפורש שיש לבצע את הצוואה באופן אישי בלבד, מכאן שלא ניתן לערוך צוואה באמצעות שליח.
בפסיקה נקבע שסעיף 28(א) לחוק הירושה גובר על רצונו של המצווה, והוא אינו רשאי לעשות צוואה על-ידי שלוח (ת”ע 106791-07 י.א. נ’ עו”ד שמוליק קסוטו – מנהל העזבון).
נוכח לשון סעיף 28(א) לצוואה, גם לא ניתן לערוך צוואה עבור קטין או פסול דין, לגביהם נקבע בסעיף 26 לחוק הירושה שהם אינם כשירים לערוך צוואה. לפיכך, גם האפוטרופוס של הקטין או של פסול הדין אינו יכול לערוך עבורם צוואה.
לא ניתן לעשות צוואה שתוקפה מותנה בהסכמתו של אדם אחר
סעיף 38(ב) לחוק הירושה קובע כי “הוראת צוואה התולה תקפה ברצונו של אדם שאינו המצווה – בטלה.”
סעיף זה קובע שגם אם המצווה קבע בעצמו הוראה בצוואה לפיה תוקף הצוואה מותנה בהסכמתו של אדם אחר לכך, בין במפורש ובין מכללא, אזי לא יהיה לה כל תוקף. כלומר, המחוקק קבע שאין להגביל את רצון המצווה בשום אופן, וזאת גם אם המצווה בכבודו ובעצמו רצה בכך.
נוסח סעיף 38(ב) לחוק הירושה עורר את השאלה מה למעשה מתבטל כשהמצווה קבע בצוואתו הוראה שתולה את תוקפה ברצונו של אדם האחר: האם הצוואה כולה בטלה, או רק אותה הוראה בלבד.
בע”א 119/89 טורנר נ’ טורנר, קבע השופט שמגר כי כוונת סעיף 38(ב) לחוק הינה שהצוואה כולה בטלה, ולא רק ההוראה שמתנה את תוקף הצוואה ברצונו של אדם אחר: “אין תוקף להוראה כזו, וממילא אין גם תוקף לצוואה.”
גם פרופ’ שמואל שילה, שכתב את הספר “פירוש לחוק הירושה, תשכ”ה-1965”, סבור שכוונת הסעיף הינה שהצוואה כולה בטלה, ולא רק אותה הוראת צוואה. לדבריו, לשון סעיף 28(ב) לחוק עלולה להטעות. סעיף זה קובע כי “הוראת צוואה… בטלה.” יש עוד סעיפים רבים בנוסח דומה בחוק, והכוונה בסעיפים אלה שההוראה בטלה. אולם, בסעיף 28(ב) כוונת המחוקק איננה שרק ההוראה בטלה, אלא שהצוואה כולה בטלה. הנוסח המקורי של הסעיף היה: “צוואה התולה את תקפו ברצונו של אחר – בטלה”. כאן אין מקום לספק: הצוואה – ולא ההוראה – בטלה.”
עם זאת יודגש שסעיף 28(ב) לחוק מתייחס רק לאיסור קביעת תנאי שמתנה את תוקף הצוואה ברצונו של אדם אחר. סעיף זה אינו מגביל את המצווה מלקבוע בצוואה תנאים או חיובים אחרים שמותרים לפי החוק, כגון קביעת תנאי במסגרת הסדר יורש אחר יורש (סעיף 42 לחוק), קביעת יורש על תנאי דוחה (לפי סעיף 43 לחוק) קביעת יורש על תנאי מפסיק (לפי סעיף 44 לחוק), והטלת חיוב על היורש לעשות או להימנע מלעשות פעולה מסויימת לגבי העיזבון (סעיף 45 לחוק).
בפסק דין טורנר קבע השופט שמגר שסעיף 38(ב) לחוק משלים את האמור בסעיף 38(א) לחוק, באופן לפיו הוא מתייחס לתוקפה של הצוואה להבדיל מתוכנה. המצווה רשאי לקבוע בצוואתו תנאים כאמור בסעיפים 42 – 45 לחוק הירושה, אך הוא אינו יכול לקבוע שעצם תוקפה של הצוואה יהיה מותנה ברצונו או במעשהו של אחר. כלומר, אין לקבוע שעצם כניסתה לתוקף של הצוואה הוא מותנה. למשל, המצווה אינו רשאי לקבוע שהצוואה תהיה תקפה רק אם רעייתו תסכים לכך, ובמקרה של סירובה, תחולק הירושה על פי דין ולא לפי הצוואה. אין תוקף להוראה כזו, וממילא אין גם תוקף לצוואה.
פנו אל עורכת הדין אסתר שלום, האמונה על ניהול תיקי דיני משפחה מורכבים ובעלת ניסיון משמעותי בייצוג פרשנות צוואה וקבלו תמיכה וייעוץ מקצועי!
יודגש כי המאמר אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי ובכל עניין בנושא מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום.
עו״ד אסתר שלום
דרך אבא הלל 7, רמת גן, 5252204
טלפון: 052-970-6731