
כמה פעמים אמרתם על אדם שהוא “נרקיסיסט” כדי לתאר קולגה או חבר אנוכיים ושחצנים? אנו בטוחים שלא מעט. המושג הזה, שבמקור מתאר הפרעה פסיכולוגית קשה, נכנס ללקסיקון כמילת גנאי. אולם, במידה ותדברו עם מטפלים או ניצולים ושורדים של מה שנקרא “התעללות נרקיסיסטית” תבינו כי מדובר בהפרעת אישיות עם פוטנציאל הרסני. בן זוג עם “הפרעת אישיות נרקיסיסטית” (המינוח המדויק של המושג) יכול לגרום לנזק ממשי לבן/בת הזוג שלו, לילדיו, עמיתיו לעבודה ולסביבתו.
אז מה זה בדיוק “הפרעת אישיות נרקיסיסטית”? שאלנו את נילי הררי, פסיכותרפיסטית ותיקה. “מקור המושג נרקיסיזם מגיע מהסיפור היווני על הנסיך יפה התואר נרקיס, שהתאהב בהשתקפות שלו בנהר עד שלא יכול היה להפסיק להסתכל עליה- עד שלבסוף מת. זוהי מטאפורה לחיי הנפש שלו האנשים האלו. נרקיסיסטים הם אנשים המשוקעים בעצמם בצורה מופרזת והרסנית כל כך עד שהם מפתחים בעיה תפקודית וחברתית ממש”.
הבעיה מתחילה כשאנשים הלוקים בהפרעה זו מתחילים לפגוע באחרים על מנת להאדיר את עצמם. כמו כן, חוסר האכפתיות והאנוכיות גורמים לבעיות קשות בכל הקשור למערכות יחסים. נילי הררי מספרת על מקרה שהייתה עדה לו בחדר הטיפולים: “הגיע אליי זוג בניסיון להציל את חיי הנישואין ואחד הדברים הראשונים שאני עושה במקרים כאלו הוא לבקש שכל אחד מבני הזוג יציג בקשה מסוימת שחשובה לו מבן הזוג השני.
בן הזוג, שהתברר כנרקיסיסט, ביקש שהאישה לא תצעק עליו. הוא גם ביקש שהיא לא תבקש ממנו דבר. בסופו של דבר היא ביקשה, בקשה טריוויאלית מאין כמוה – שיקריא לבנם סיפור לפני השינה כל יום. הם הגיעו אליי שבוע אחרי, ובעוד האישה שמרה על הבטחתה, בן זוגה אמר בגאון שלא שמר עליה, וזה לא נראה כאילו זה הפריע לו בכלל. הוא לא ראה אף אחד חוץ מעצמו. ניסיתי לשקף לו את המצב, אך ללא הועיל”.
הנסיך שהפך לצפרדע
איך מתפתחת הפרעת אישיות נרקיסיסטית? כמו הרבה פתולוגיות הקשורות באישיות, גם הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא תופעה הקשורה בילדות המוקדמת. נילי הררי אומרת כי: “הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא תופעה הבלעדית כמעט לגברים, למרות שכיום ניתן לראות גם נשים נרקיסיסטיות. אלו גברים שהאימהות שלהם התייחסו אליהם כמו נסיכים קטנים, אבל לא ראו את מי שהיו באמת. אימהות כאלו משתמשות בילדים שלהם כדי להאדיר את עצמן, וקרוב למדי שגם הן נרקיסיסטיות.
כשהילד מגיע הביתה עם ציור פשוט של ילד בגילאי גן, הן יגידו לו שהוא גאון. האדרה מוגזמת זו גורמת להחפצה של הילד, שהופך להיות כלי להתפארות בידי האם ותו לא. בגלל שכל החיים התייחסו לילד כמו אל חפץ ולא ראו אותו באמת, הילד מפתח “עצמי כוזב”. אין לו ידיעה מי הוא, ומכאן הוא חסר בטחון אל מול העולם ומוכן לעשות הכל כדי לזכות בחיזוקים חיוביים שיתאימו למה שאמא חושבת עליו. לפעמים, חשוב לציין, הפרעת אישיות נרקיסיסטית נגרמת מהתעללות והזנחה בילדות”.

האם בן זוגי הוא נרקיסיסט?
כיצד נראית מערכת יחסים עם נרקיסיסט? לטענת נילי הררי, יש כמה נורות אדומות שכדאי לשים לב אליהן. “פסיכולוגית, את תרגישי לא טוב. הנרקיסיסט שואב ממך את האנרגיה. לפעמים התחושה מתבטאת בכאבי ראש, סחרחורות וחולשה כללית. להיות במערכת יחסים עם נרקיסיסט זה דבר רעיל כמעט. הנרקיסיסט דורש חיזוקים בלתי פוסקים והוא לא יירגע עד שיקבל אותם. לפעמים את תרגישי שבלי לשים לב, את הופכת להיות מין דמוי אם שלו. נרקיסיסטים הם אנשים מניפולטיביים במיוחד ויכולים לגרום לך לעשות דברים שלעולם לא היית עושה.
בשל האפקט הרגשי השטוח שלהם, הם טובים ומיומנים מאוד בהסתרת הרגשות האמיתיים שלהן וכן במניפולציות. הם יגרמו לך להרגיש לא ראויה מספיק על מנת ליצור תלותיות. הסביבה לא מבחינה בזה- לרוב הם יהיו אנשים מקסימים וחינניים כלפי חוץ. קשה מאוד להסביר לחברים ולמשפחה מה האיש המקסים הזה עשה, ההתעללות היא לרוב מעודנת. חלק מהמניפולציה שלו היא לגרום לך לחשוב שאת מטורפת ואת מדמיינת הכל”.
הררי מוסיפה כי “במקרה של מערכת יחסים עם נרקיסיסט, הייתי ממליצה לשחרר את האשליה ולעזוב. בגלל שלנרקיסיסט אין עצמי אמיתי ואותנטי, טיפול המשקף וחושף יכול במקרה הטוב לחשוף רק את הריקנות שלו, מה שיובל למשבר עמוק ולבסוף להכחשה. זה מה שהנרקיסיסט עושה- מכחיש, מסלף, מעוות. אין לו מודעות עצמית או ורצון להשתנות”.
נילי הררי היא פסיכותרפיסטית ותיקה, המטפלת ביחידים, זוגות ומשפחות ע”פ התיאוריה אנליטית-אינטגרטיבית של קרל יונג. כמו כן, היא פעילה בתחום הייעוץ הארגוני וליווי מנהלים. הררי מטפלת בשפה העברית והאנגלית.